Vandreture Bornholm: 5 fantastiske vandreture i 2024

Bornholm, Solskinsøen, den dejligste ferieø. Kært barn har mange navne, og Bornholm har gjort sig fortjent til alle sine. Med en natur, der adskiller sig markant fra resten af den danske natur, tiltrækker Bornholm danskere såvel som andre nordeuropæere i massevis. Det gælder ikke mindst vandrere, der nyder det alsidige landskab og de fantastiske vandreture, som den lille ø har at tilbyde. Vi har her samlet fem af de mest fantastiske vandreture, du kan gå på Bornholm – og der er lidt for enhver smag.

Vandreture på Bornholm

  • Kyststien – Vandre Bornholm Rundt (120 km)
  • Almindingen Skov: Vilde moser og bisonokser (9,7 km)
  • Højlyngsstien (67 km)
  • Hammerknuden Rundt (7 km)
  • Rokkestenen og Paradisbakkerne Rundt (7 km)
Vandreturen Bornholm Rundt - Hammershus
Hammershus Slotsruin med udsigt over Østersøen.

1. Kyststien – Vandre Bornholm Rundt (120 km)

Oplev Bornholm mest hyggelige kystbyer og stå op til udsigten over Østersøen hver dag på vandreture Bornholm Rundt. Som navnet antyder følger du Bornholm rundt og kommer derfor til at opleve øde strande, klippekyster lige så vel som kystskove og fredelige strandenge. Vandreruten er på ca. 120 km og kan gås på 4-6 dage. Der er rig mulighed for overnatning undervejs både med shelter, vandrehjem, B&B og fri teltning.

Vandreturens forløb

Det kan godt være værd at gøre nogle stop undervejs for at se, hvad Solskinsøen kan tilbyde. Et helt nødvendigt stop er selvfølgelig attraktionen Hammershus. Hammershus er ruinen af en middelalderborg, og det er også Bornholms mest besøgte seværdighed.

Fra toppen af Hammershus får du en storslået udsigt over Bornholm og havet, der bruser ind mod de stejle klipper. Du kommer også forbi Allinge-Sandvig, der i juni er fyldt med mennesker, når der skal holdes det årlige Folkemøde. Når du når til Gudhjem, vil det være oplagt at gøre holdt for at få en lækker frokost med røget makrel eller den bornholmske specialitet “Sol over Gudhjem”, der er lavet på det lokale røgeri. Du kan fortsætte madoplevelsen i Svaneke, hvor du kan smage og købe lokale fødevarer af høj kvalitet.

Vandreturen Bornholm Rundt - Dueodde
Dueodde har det fineste hvide sand.

Spisestederne i Svaneke gør alle brug af de lokale fødevarer, så du er garanteret en ægte Bornholmsk madoplevelse. Turen er ikke fuldendt uden et besøg til Dueodde, der med sit fine hvide sand er et perfekt sted til at tage en dukkert og hvile kroppen i havet efter et par lange vandredage. Du kan også nøjes med at tage vandrestøvlerne af og soppe lidt langs stranden. Slut rundturen af med en velfortjent Krølle-Bølle is som fejring på en veloverstået vandretur i Bornholms hovedstad, Rønne.

Tag på en oplevelsesrig vandretur langs den bornholmske kyststi
Længde:120 km
Varighed:4-6 dage
Overnatning:Shelterplads og områder for fri teltning

2. Almindingen Skov: Vilde moser og bisonokser (9,7 km)

Ønsker du dig en kortere vandretur på Bornholm er Almindingen Skov al din tid værd. Vandreruten er kun på 9,7 km og tager omkring 2 timer og 20 min. På trods af dens korte længde bliver du rig på oplevelser ved turens ende.

Først kommer du forbi Svinemose. En sø, hvor flere fugle besøger, og som du kan observere tæt ved fra fugletårnet. Du kommer også gennem Bisonskoven. Så du skal ikke være overrasket, hvis du mellem træerne ser en stor bisonokse – det er helt normalt. Bare sørg for at overholde retningslinjerne for at gå sammen med de majestætiske dyr. Til slut kommer du forbi Bastemose, hvor du kan gå på gangstier hævet over vandet lavet i træ, der giver dig fornemmelsen af at gå midt i mosen. Også her kan du tage en tur op i et fugletårn, hvor der er mulighed for at se traner, rørdrum og falke.

Højlyngestien og Bisonokser
Midt i Almindingen skov, kan du støde på Europæiske bisonokser.
Vælger du at gå ruten i Almindinge skov, kan du være heldig at opleve græssende bisonokser
Længde:9,7 km
Varighed:ca. 2 timer og 20 min.
EkstraBisonokser

3. Højlyngsstien (67 km)

Vandreruten Højlyngsstien går på tværs af Bornholm. Den er en del af Bornholms Grønne Bølge, der er et projekt med fokus på at skabe rekreativ og naturmæssig sammenhængskraft i Bornholms indland. Ruten er på 67 km og tager 2-3 dage at gå alt efter dit tempo. Vandreturen kan nemt kombineres med Bornholms Kyststi, hvis man forlænger turen.

Vandreturens forløb

På denne vandretur starter du enten ved Hammerknuden i nord eller Årsdale i Øst. Du følger bare de orange skilte og markeringer, som gør det nemt at finde vej. Undervejs er der nok at se, så som Hammerknude, Rø Plantage, Ølene og Paradisbakkerne. Du kommer også til at gå i Danmarks femte største skov, Almindingen. Her kommer du til at vandre gennem Ekkodalen. På vandreturen kommer du til at gå på varieret terræn med stejle stigninger, klipper, træplanker og almindelige skovstier. Undervejs er der gode muligheder for at overnatte med både shelterpladser og flere områder med fri teltning.

Højlyngsstien på Bornholm fører dig tværs gennem øens mange flotte natur seværdigheder
Længde:67 km
Varighed:2-3 dage
Overnatning:Shelterplads og områder for fri teltning
Læs også vores artikel De 7 bedste og smukkeste vandreture i Nordsjælland (2023).

4. Hammerknuden rundt (7 km)

Hvis man skal til Bornholm, skal man også besøge ruinerne af middelalderfæstningen, Hammershus. Med et besøg til Hammershus kan man passende kombinere udflugten med en vandretur rundt om Hammerknuden og forbi Opalsøen på bare 7 km.

Hammerknuden Rundt - Opalsøen
Opalsøen på vandreturen, Hammerknuden Rundt, har et helt unikt udtryk.

Oplevelser for hele familien

På den korte vandretur er der nok at se. Du vil først vandre langs med kysten ud til Bornholms nordligste punkt, hvor Hammerodde Fyr står, og har stået siden 1895, mens det har sendt sit lys ud til hjælp for skibe i Østersøen. Derefter bevæger du dig sydpå, hvor du kommer til Solomons Kapel. Ruinerne står der endnu fra kapellet, der blev bygget i middelalderen, og har en storslået udsigt over havet. Når du går ind i landet igen, kommer du til Opalsøen, der giver et helt unikt unikt naturlandskab med klipper, der omkranser den turkise sø. Du har her også mulighed for at prøve Danmarks længste tovbane på hele 290 meter, der går hen over søen. Har du børn med, kan det være en ide at gøre et stop ved Krystalsøen nær ved. I søen er der glinsende guldfisk, som plejer at være et hit for de yngste, og oven på sådan en oplevelse, er der nok energi i benene til at gå det sidste stykke tilbage til bilen.

Tag på en oplevelsesrig vandretur rundt om Hammerknuden, som er Bornholms nordligste punkt
Længde:7 km
Varighed:ca. 1 time og 30 min
Ekstra:Danmarks længste tovbane (290 m)

5. Rokkestenen og Paradisbakkerne Rundt (7 km)

Lidt nord for Nexø, finder du denne skønne og korte vandretur på Bornholm. Vandreturen er på ca. 7 km og tager ca. 1 time og 45 min at gå. Den helt store attraktion på denne vandrerute er Rokkestenen. Rokkestenen er en kæmpe vandreblok, som indlandsisen i sin tid har transporteret til dens nuværende placering i Paradisbakkerne. Stenen kan faktisk rokke! Hvis man ellers skubber den det rigtige sted. Så når du går forbi, må du endelig se om du har superkræfter til at kunne rokke den 35 tons tunge sten. Bagefter bevæger du dig længere ind i Paradisbakkerne, der er karakteriseret ved et kuperet klippelandskab. På vej tilbage vil man kunne kigge over til Helvedesbakkerne, der tager til i popularitet hos vandrere med sit grønne og uberørte landskab.

Længde:7 km
Varighed:ca. 1 time og 45 min
Ekstra:Rokkestenen
Kan du rokke den 35 tons rokkesten? Giv det et forsøg når du går forbi rokkestenen. Oplev også et fantastisk klippelandskab ved Paradisbakkerne

Bornholms vandreruter med børn

Alle ruter på Bornholm er helt forsvarlige at tage dine børn med på. Hvis bare der bliver holdt tilpas pauser kan børn sagtens gå også de længste af vandreturene på Bornholm. Med gode overnatningsmuligheder undervejs, kan man også forkorte etaperne på de længere ruter, så alle kan nå at lade op, og børnene stadig har lidt energi til at lege ude i den dejlige bornholmske natur.

Overnatning på Bornholms vandreture

Der er massere af muligheder for at sove outdoor-style på Bornholm, der har flere shelterpladser og områder med fri teltning (se app nedenunder for mere information). Så hvis du ellers pakker en sovepose og liggeunderlag og måske du også tager et telt med, så kan du nyde en helt fantastisk søvn i den bornholmske natur under stjernerne. Vil du gerne have en nat med mere komfort, er der også mange hoteller og B&B langs øens kyst især. Rejser du i spidsperioden om sommeren, er det dog en god ide at booke sig ind, inden du tager afsted.

Bornholms klippelandskab
Det klippefulde landskab er hvad, der adskiller Bornholms natur fra resten af Danmark.

Gode apps at downloade til turen

Det kan være rart at have relevant information lige ved hånden, når man er ude at vandre. Vi har her samlet nogle brugbare apps, der hjælper med at gøre turen nemmere og mere fornøjelig.

Shelter

Shelter appen er en nødvendighed for enhver elsker af udendørslivet. Appen giver en oversigt over alle shelterpladser i Danmark. Den viser også om pladserne er gratis, eller om man pladsen koster en skilling. Appen viser også primitive teltpladser, der er stillet til rådighed ofte af private. Her skal man dog også være opmærksom på, at de private kan bede om et lille beløb for overnatning. Vi taler her op til 30 kr.

Vandreture

Med Vandreture appen kan du få vist kort over vandreruter i Danmark. Appen tilbyder også rutevejledning, beskrivelser af ruterne samt  information om tilgængelighed på ruterne (såsom om ruten er egne for barnevogne og kørestole).

Seek

Går du nogle gange på din vandretur og tænker: “Gad vide, hvad den plante hedder?” Eller “Hvad er det for en sommerfugl?” Så kan du få svaret med appen Seek. Med appen kan du ved hjælp af kameraet identificere planter, svampe og dyr i naturen. Du kan således også “samle” på dine opdagelser, da appen gemmer alle dine fund.

Afslutning

Uanset hvilken vandretur, du vælger at gå på Bornholm er du garanteret oplevelser for livet. Den danske solskinsø er hjemstedet for fantastisk natur og dyreliv, og alle vandreruterne giver dig syn for øens perler. Så pak rygsækken og drag ud på jagt efter de bedste vandreoplevelser, man kan få her i landet, og lad øen forblive i dit hjerte.

5/5 - (8 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *