7 gode ideer til dit sabbatår

Måske du lige er blevet færdig på gymnasiet, men endnu ikke ved hvad du skal læse videre. Måske du slet ikke er klar til at læse videre. Det kan også være, at du har fået et års orlov fra dit arbejde og nu skal opleve verden. Uanset hvad, er et sabbatår et mulighedernes år. Men hvis du ikke helt ved, hvad du skal bruge dit sabbatår på, så frygt ej. Vi har samlet 7 super ideer til, hvad du kan lave i dit sabbatår.

Sabbatår skilt
Sabbatår er fyldt med muligheder og valg

1) Backpacking

Den helt klassiske. Rejs ud og oplev verden. Mød nye mennesker og lær om andre kulturer. Backpacking er en af de mest frie rejsemåder, du kan opleve – og ofte også en af de billigste. Med alt hvad du har brug for på ryggen, har du friheden til at tage spontane beslutninger og rejse hvorhen du vil.

Backpacking er for dem, der er nysgerrige på verden. Nysgerrige på det nye og ukendte, og som omfavner det. Netop den indstilling er nøglen til at få mest ud af dit backpacker-eventyr. Når du er ude med tasken på ryggen, kan du ikke undgå at møde ligesindede. Hvem ved? Måske du møder nogle cool mennesker, som du rejser sammen med et par dage eller måske et par uger.

Nogle vil helt sikkert også beskrive backpacking som en uddannelsesrejse. For foruden at lære om andre kulturer og mennesker, kommer du i høj grad også til at lære om dig selv. Når du står på egne ben, bliver du for alvor klar over, hvad du kan, og hvad dine grænser er. Men backpacking er også hvad du gør det til. Du kan vælge om du rejser alene eller sammen med andre. Om du vil bo på de billigste hostels, eller om du vil give lidt ekstra for morgenmad. Om det er backpacking i Sydøstasien eller interrail i Europa. Det er dig, der bestemmer.

Uanset hvilken rejse du vælger, er der ingen tvivl om, at når du kommer hjem fra en backpacking-tur er rygsækken ikke kun fyldt med fede souvenirs men også oplevelser for livet.

2) Grupperejser

Hvis du gerne vil have, at nogle andre har styr på alt det rejsepraktiske, mens du hænger ud med dine nye venner, er grupperejsen lige noget for dig. Grupperejser kombinerer rejse, adventure og venner for livet i et eventyr, du aldrig vil glemme. Hvis du nu tænker, at grupperejser kun er for unge, kan vi fortælle dig, at der er flere rejseselskaber, der tilbyder grupperejser i forskellige aldersgrupper. Så det er bare med at pakke kufferten og komme afsted! Grupperejser er dog ofte ikke helt billige, så det kan være en god ide at dedikere en del af dit sabbatår til at arbejde og spare op til rejsen.

3) Working holiday

Du kan også bruge dit sabbatår på at arbejde i udlandet. Få et working holiday visum og oplev et nyt land fra en helt anden side. Du kan f.eks. blive ski-guide i Schweiz, Østrig eller sågar Japan. Du kan også arbejde på en cafe i det sydlige Europa, eller du kan vælge at blive engelsklærer i Østen. Working holiday er oplagt for dig, som ønsker at tjene nogle penge og samtidig rejse og udforske et andet land i din fritid. Med et working holiday visum kan du opholde dig i et andet land i op til et år, og efter et år er det garanteret, at du er blevet en ekspert på dit land og har måske endda lært et nyt sprog.

4) Højskole

Højskole er en meget dansk ting, som mange vælger at bruge deres sabbatår på. Her er der fokus på personlig udvikling og fællesskab. Med et spænd af kurser og timer kan du blive klogere på lige hvad du vil. Der er f.eks. højskoler, der har fokus på sport, rejser, sprog, dans, kreativitet og meget mere. Nogle højskoler har et helt konkret fokus som f.eks. at gøre dig klar til optagelsesprøven til Politiet eller hjælpe dine skriveevner på vej inden for journalistik eller som forfatter. Du kan vælge alt fra et par dage til et halv år på højskole. Uanset hvad, er du sikret oplevelser for livet.

Du kan også tage på højskole i udlandet, der giver dig det samme fællesskab og kurser ud fra dine interesser, men hvor I er sammen om at møde nye kulturer, og hvor I skaber uforglemmelige minder sammen.

Sabbatår
Opbyg stærke venskaber på f.eks. backpacker-rejse eller højskole

5) Frivilligt arbejde

Flere tager også de frivillige arbejdshandsker på i deres sabbatår, hvor de hjælper med at gøre en forskel både herhjemme og ude i verden. Der findes mange former for frivilligt arbejde, og det er kun fantasien, der sætter grænser. Rigtig mange laver humanitært arbejde i u-lande i løbet af deres sabbatår. Som f.eks. arbejde på børnehjem, skoler, hospitaler m.m. Men vidste du, at du også kan arbejde inden for områder som journalistik, natur og sport? Det vigtigste er at gøre noget, som DU synes er interessant. For i sidste ende, skal du også have noget ud af det.

Fordelene ved frivilligt arbejde er mange. For det første bestemmer du selv, hvor meget og hvor lang tid, du vil forpligte dig. For det andet ser det godt ud på CV-et. For det tredje møder du nye mennesker. Og sidst men ikke mindst (og det allermest vigtige) hjælper du med at gøre en forskel for andre.

6) Få et job og tjen nogle penge

Med mere tid på hænderne får mange sig et jobs i løbet af deres sabbatår. Du kan arbejde flere jobs som deltid eller du kan få dig et fuldtidsarbejde. Hvad enten det er på lager, i butik eller restaurant. Der er mange muligheder, og det er kun dig selv, der bestemmer, hvad du vil bruge dit sabbatår på.

Du kan også vælge at få dig et studierelevant job. Hvis du f.eks. vil søge ind på pædagoguddannelsen senere, er det jo oplagt at arbejde som pædagogmedhjælper i en børnehave i løbet af dit sabbatår. På den måde har du lidt mere på CV-et, hvis du skal søge videre på uddannelse. Uanset hvad man vælger giver et job god erfaring både jobmæssigt og menneskemæssigt – og du vil helt sikkert få en masse livsvisdom med dig.

Du kan også vælge at arbejde f.eks. den første halvdel af dit sabbatår, og derefter tage på højskole eller ud at rejse. Med lidt flere penge mellem hænderne, får du flere muligheder.

7) Dyrk dine interesser

Måske du slet ikke er interesseret i at rejse, og det er da heller ikke nødvendigt at rejse ud for at få en på opleveren. Et sabbatår giver dig også en helt unik mulighed for at dykke ned i dine interesser. Med lidt mere tid på hånden er det nu, du skal tage det tegnekursus, du altid har drømt om. Eller måske du vil tage det kørekort, du endnu ikke har fået. Det kan også være, at du vil lære at lave mad, eller at du har bestemt dig for at lære et nyt sprog. Mulighederne er endeløse, og der er intet tidspunkt som dit sabbatår til at afprøve nye hobbyer og få nye interesser.

2.5/5 - (31 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *