Mont Ventoux: Bjergparadiset for cykel- & vandreentusiaster (2024)

Mont Ventoux er et af de mest ikoniske og respekterede bjerge i cykelsporten. Bjerget er beliggende i sydøstlige provins Provence i Frankrig, og tiltrækker årligt et væld af turister, som har en lille drøm om at bestige det svære bjerg på cykel.

Mont Ventoux

Det skaldede bjerg

“Bjergenes gud”, “Provences kæmpe”, “Giganten i Provence”, “Det skaldede bjerg”, kært barn har mange navne. Bjerget er også kendt som det skaldede bjerg, som skyldes kalkstensørkenen som dækker bjerget de sidste kilometer mod toppen.

Derudover er bjerget også kendt for sin svære stigning, både i højdemeter på 1912 meter, men også på stigningen på knap 22 kilometer fra bunden af bjerget til toppen.

Oveni dette ligger bjerget i Sydfrankrig, og her er ofte meget varmt om sommeren, og det gør det til en endnu større udfordring i varmen.

Så hvis du har en drøm om at bestige bjerget, er det vigtigt at være forberedt og i god form. Det er vigtigt med god træning inden afrejse.

Tour de France-bjerget

Mont Ventoux-bjerget er især blevet kendt efter at have taget del i Tour de France i 2009, 2013 og 2016. Mange store cykelstjerner har kørt ruten til toppen gennem årene, og hvis du er Tour de France-entusiast så husker du nok etapen fra bjerget i 2016, hvor Chris Froome måtte løbe et godt stykke op af bjerget med sin cykel, efter at være blevet påkørt af en af motorcyklerne.

Selvom bjerget er kendt fra Tour de France, så har du uanset niveau, mulighed for at deltage i en årlig tilbagevendende begivenhed kaldet “Grandfondo Mont Ventoux”.

Grandfondo Mont Ventoux er et årligt tilbagevendende cykelløb, som alle har mulighed for at tilmelde sig. Dog skal man være klar på at ruten er over 100 kilometer lang, og med over 2000 meters stigning i højdemeterne, så er turen ikke for enhver sjæl. Ruten ender på toppen af bjerget i 1912 højdemeter.

Populære rygsække til vandreturen på Mont Ventoux

Cykelruter på Mont Ventoux

Fra Bédoin til toppen af Mont Ventoux:

Bédoin rute
Billedet er hentet fra Google Maps

Du kan vælge at tage ruten fra Bédoin til toppen af Mont Ventoux. Dette er nok den mest populære rute, og også den mest udfordrende. Denne rute er den der blev kørt i Tour de France i 2009, 2013 og 2016.

Ruten starter i bunden af bjerget i den lille by Bédoin, og følger vejen D974 til toppen af bjerget. Ruten er knap 22 kilometer lang, og du vil på toppen opnå 1912 meter over havets overflade med en fantastisk udsigt.

Du vil på denne rute opleve en gennemsnitlig stigning på 7,5% og den højeste stigning på ruten er 12%. Du kan dog komme til at opleve meget vind, når man kører ud af læet fra de omkringliggende træer. 

 

Fra Sault til toppen af Mont Ventoux:

Sault ruteDu kan også vælge denne rute fra Sault til Mont Ventoux, som er en anden populær rute for cykelryttere på bjerget. Ruten bliver anset som den nemmeste vej til toppen, på trods af at ruten knap er 26 kilometer lang.

Den gennemsnitlige stigning er dog cirka 5%, hvor den højeste stigning er 10%, og dermed ikke så stejl som ruten fra Bédoin.

Du vil undervejs til toppen opleve en smuk udsigt udover landskabet og de smukke vinmarker, som Provence provinsen er kendt for. Denne rute ender også i 1912 højdemeter, og de sidste kilometer på ruten, er de samme som ruten fra Bédoin. 

 

Fra Malaucéne til toppen af Mont Ventoux:

Malaucene ruteDenne rute fra Malaucéne til toppen af Mont Ventoux minder meget om ruten fra Bédoin niveaumæssigt, men fordelen på denne rute er at du vil have mere læ.

Ruten er cirka 18 kilometer lang, og byder på en gennemsnitlig stigning på cirka 7,5% og med den største stigning på 12%.

Denne rute bliver også betragtet som den rute med den smukkeste natur og udsigt over Provence. Ruten ender i samme antal højdemeter som de andre 2 ruter på toppen af Mont Ventoux med sine 1912 meter over havets overflade. 

Vandreruter ved Mont Ventoux

Der findes også et væld af muligheder for vandring på Mont Ventoux. Så uanset om du elsker at cykle, vandre eller blot ønsker en fantastisk udsigt fra toppen med bil, så byder Mont Ventoux-området på noget for enhver sjæl.

En vandretur rundt om Mont Ventoux byder på de skønneste små og autentiske landsbyer, uden særligt mange turister.

Du vil opleve en smuk udsigt udover landskabet med skønne vinmarker, og duften af alverdens blomster vil møde dig.

Vi anbefaler at du undersøger det område du vil besøge, og herfra planlægger hvilken vandrerute du ønsker at gå. Der er virkelig mange muligheder i området, så du har fine muligheder for at finde den perfekte rute for dig.

Vandreruten “The Circuit of Mont Ventoux”

Denne vandrerute er meget populær for vandrere i området, og byder på en cirka 50 kilometers distance. Stigningen i højdemeterne på ruten, er sammenlagt omkring 2300 højdemeter.

Derfor kan ruten være svær for nogle at gennemfører, men hvis du er i nogenlunde form, så er det helt sikkert en vandrerute du bør overveje.

Du vil opleve det smukke område i Provence, og med nogle fantastiske udsigter over provinsens virkelig smukke og unikke landskab.

Vandrerute fra Mont Serein skiresort til toppen af Mont Veloux

Denne vandrerute tager dig fra skiområdet Mont Serein op til toppen af Mont Ventoux og betragtes som en af de smukkeste vandreruter i dette område.

Ruten starter ved Mont Serein skiresort i omkring 1400 meters højde og er cirka 5 kilometer lang op til toppen. Den højdemæssige stigning er dog over 500 meter på blot 5 km.

Terrænet du kommer til at vandre gennem er primært skove, hvor de sidste kilometer bliver ørkenagtigt. På vandreturen tilbage til skisportsstedet går du på pisterne, som om vinteren bliver brugt af skiløbere.

Vandreruten Denttelles de Montmarail

En af de mest populære vandreruter rundt om Mont Veloux er vandreruten Denttelles de Montmarail.

Denne vandrerute tager dig igennem smukke vinmarker og hyggelige landsbyer, hvor du har mulighed for at købe lokalproduceret vin.

Vandreruten betragtes i flere magasiner også som en af de smukkeste vandreruter der findes. Du får virkelig en unik mulighed for at opleve den smukke natur i området, og smage på lokale vine.

Når du skal på vandretur, er det vigtigt at du for det første har en god rygsæk at vandre med, men også at du husker alt udstyr til din rejse. Tjek vores pakkeliste ud.

Ofte stillede spørgsmål om Mont Ventoux i 2024

Hvor lang tid tager det at cykle op ad Mont Ventoux?

Cirka 3,5-4 timer. Det kommer meget an på dit erfarings niveau, samt hvilken rute du vælger at tage til toppen. Du kan se vores bud på 3 populære ruter i denne guide. 

Hvad er det skaldede bjerg?

Mont Ventoux er også kaldt det skaldede bjerg, fordi de sidste par kilometer til toppen er dækket af en kalkstensørken og at der derfor ikke er noget der gror her. 

Hvor lang er Mont Ventoux?

Der findes forskellige ruter, men vores 3 ruter vi gennemgår er mellem 18 og 26 kilometer lange. 

5/5 - (23 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *