Caminoen længde – Din guide til Caminoens mange ruter i 2024

Hvis du drømmer om at begive dig ud på den populære vandretur Caminoen, og er i tvivl om du kan gå de lange distancer, skal du ikke være nervøs. Der findes nemlig flere forskellige ruter på Caminoen af forskellig længde og kilometer-antal. De mange alternativer af ruter gør at du nemmere kan finde en rute som passer til din fysiske form og personlige behov, og vi gennemgår herunder caminoens forskellige ruter.

Caminoen længde
Bliv klar over ruter camino længden på de forskellige populære vandreruter

Camino Franchés

Denne rute kaldes den franske vej, og strækker sig over 780 km. Camino Franchés vandreturen tager cirka 35-40 dage og er en vandretur som er traditionsrig og udfordrende på distancen. Camino Franchés er den mest berømte rute og turen er præget af smuk natur og omgivelser, og den franske vej kendetegnes ved en masse forskellige indtryk, udfordringer og spirituelle oplevelser, hvor man kan udforske turen med kulinariske oplevelser.

Skiltningen på ruten gør det nemt at navigere og der er undervejs mange muligheder for at købe mad og drikkevarer. Ligeledes møder du også mange overnatningsmuligheder. Som navnet antyder, starter ruten i Frankrig i byen St. Jean Pied de Port. Derefter går turen mod det spanske hvor det også er muligt at starte turen, hvis man vil nedsætte distancen.

Camino Primitivo

Den ældste pilgrimsvej til Santigago de Compostela er ruten Camino Primitivo. Det er en rute på 365 km, som tager cirka 12-18 dage at vandre. Ruten starter her ved byerne Sebrayo eller Villaviciosa, som ligger i den nordlige del af Galicien. Turen er præget af bakker og bjerge, hvor der i bjergene ofte falder en del regn, og man skal derfor tænke over at det både kan blive vådt og koldt på ruten. Selvom Camino Primitivo er en del kortere end Camino Franhés, har ruten ry for at være en af de mest udfordrende ruter til Santiago. Du vil også i sidste del af ruten flette ind på den franske rute, hvor du vil opleve flere vandrere på ruten.

Hvis man vil forlænge Camino Primitivo kan man kombinere ruten med Camino del Norte. I så fald skifter man rute og drejer af mod Oviedo og Camino Primitivo ved Gijón.

Camino del Norte

Ruten Irún løber lang den spanske nordkyst og har en distance på 820 km. Ruten tager cirka 37-43 dage at vandre. Dette gør ruten distancemæssigt barsk og rå. På trods af rutens terræn er der en smuk udsigt over havet hvilket gør turen det hele værd. Derfor omtales ruten også på spansk som ”Ruta de la costa”.  Ruten er ikke lige så befolket som mange af de andre ruter, hvor den er oplagt for personer som alenetid og mulighed for at nyde naturen i stilhed.

Turens distance gør den oplagt for mange at tænke over livets spørgsmål og få renset sindet. Ruten er historisk blevet brugt flittigt at pilgrimsrejsende, som ankom til landet i skib og lagde til i de nordlige havnebyer.

Camino Portugues

Denne rute strækker sig over 242 km og tager cirka 10-14 dage at vandre. Camino Portugues er den næstmest populære rute på Camino de Santiago. Distancen er kortere end de førnævnte ruter og kan gås i løbet af et par ugers ferie, hvilket gør ruten til et opnåelig rute for de fleste vandrere. Ruten kombinerer et ideelt mix af kultur, varieret, smuk natur, storby, historie, strand, bakkede skovlandskaber, floder og idylliske landsbyer.

Camino Portugues starter I det portugisiske i byen Porto hvor der også er mange seværdigheder og derfor et populært sted at starte. Her kan du eksempelvis se Sao Francisco kirken, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.  

Man begiver sig nordpå og krydser flere floder, som markerer at man snart er i Spanien. Her tager turen ind i Spanien dig gennem kendte byer som Padron og Caldas.  

Camino ruter og deres længde
Undervejs på Caminoen møder du flot natur og gode udsigter på caminoens mange ruter

Camino Inglés

Camino Inglés er en rute med en distance på 118 kilometer startende i Ferrol og tager cirka 5-7 dage at gennemføre. I modsætning til de andre ruter, så er denne tur kortere og ikke så populær som de andre. Dette giver dig muligheden for at få oplevelserne for dig selv uden at det bliver for befolket omkring dig. Undervejs vil du møde vandrere langs fjorden, gennem bakker og skove, opleve smukke omgivelser og besøge et væld af små landsbyer, historiske kirker og klostre inden du når endestationen i Santiago de Compostela.

Inglés har historisk set, specielt fra det 12. århundrede været populær for pilgrimme fra Storbritannien, Flandern, Nederlandene, Skandinavien og Baltikum da der var let adgang hertil med handelsskib. Så selvom rutens popularitet ikke er lige så stor i dag, rummer den masser af historie og flot natur.    

Camino Finisterre

Denne rute er den korteste og er på 87 km, hvilket tager cirka 4-6 dage at vandre. Ruten kendetegnes som ”verdens ende”. Udtrykket ses som en afslutning, og en forlængelse af Camino de Santiago for mange vandrere. Her vil slutningen på den oprindelige Camino i Santiago de Compostella agere startsted for denne rute, hvor man går videre til byen Finisterre. Pilgrimsrejsende, som vælger at gå hele vejen til ”verdens ende” kan forvente bakker og gamle stier gennem skove og smukke landskaber.

Ruten kan være magisk hvis du har gået en af de andre Caminoer, da man til sidst når ud til havet og kan mærke enden på det hele. Så hvis du er nået slutningen på din planlagte Camino vandretur og har mod på mere, kan du med fordel give den en ekstra på opleveren og tage turen videre til ”verdens ende”.

Ofte stillede spørgsmål om Caminoens længde

Hvor mange kilometer er Caminoen?

Længden på Caminoen varierer alt afhængigt af hvilken rute du vælger. Du kan gå ruter med en længde på alt fra cirka 820 kilometer til 87 kilometer.

Hvor lang tid tager det at gå Caminoen?

Hvor lang tid det tager at gå Caminoen kommer an på hvilken rute du vælger. Den længste kan tage op til 43 dage, mens den korteste tager 4-6 dage at vandre.

Kan man gå Caminoen alene?

Du kan sagtens gå Caminoen alene, hvilket mange også gør. Du vil undervejs have mere ro til at tænke over tingene, og kan tage det hele i dit tempo.

4.4/5 - (16 votes)

14 kommentarer

 1. Steen Fisterra

  Der er længere Camino ruter end de 820 km i skriver. Der er bla Via de la Plata på ca 1000 km og Camino Mozerabe de Santiago på ca 1410km. Denne gik jeg i foråret.

  Mvh
  Steen

  • Lars Kjær

   Hej Steen

   Tusind tak for dine inputs. Det er helt rigtigt – det er nogle fede ruter, som dog ikke kendetegnet som “de store ruter”, som de fleste vandrere vælger at gå – men det er nogle fantastiske lange vandreture med smuk natur undervejs 💪🌏 Jeg håber du havde en god camino tur på Camino Mozerabe, og hvis du har nogle billeder fra din tur, så vil vi elske at se dem på Instagram 😊

   Dbh
   Lars og Backpackerlife-teamet

 2. Heidi Rosendahl

  Vil det være muligt at gå Camino Primitivo eller Camino Portugues allerede i marts? Jeg tænker både vejrmæssigt og ift overnatningsmuligheder så tidligt på året.
  Vh Heidi

  • Lars Kjær

   Hej Heidi

   Tak for din besked 😊 Selvom man kan gå caminoen alle tider på året, så er Camino Primitivo generelt den rute der er mindst anbefalingsværdi i vintermånederne, da mange albergues er lukket i den periode. Du vil derfor nok desværre opdage at Camino Primitivo er fuldstændig øde i marts også, og først “åbner op” i sen-foråret.

   Omvendt så vil jeg sige at Camino Portugues er blandt de bedre ruter i marts, da du ikke går over bjergpas på samme måde på den rute. Så denne vil være spændende at tage i den periode, og portugues kan tages både fra Lissabon eller Porto 😊

   Buen Camino! 🤙

   De bedste hilsner
   Lars, Backpackerlife

 3. Christina Vind

  Hej med jer,

  Det er første gang jeg overvejer at gå noget af Caminoen… Hvilken lufthavn skal man flyve til og fra, hvis man vil gå fra Porto til Santiago (direkte fly) ? Er det nemt at finde ruten?

  Og hvad hvis man vil gå Camino inglés og evt forlænge den til Finisterre, hvilken lufthavn tager man til og fra?

  Mvh
  Christina

  • Lars Kjær

   Hej Christina

   Tak for din besked. Ja, du vil godt kunne flyve direkte til Porto og så gå derfra til Camino de Santiago. En rute kunne være at gå fra Porto til Oia og så fra Oia til Santiago. Her vil du fx kunne tage en bus fra Porto til til Vigo (tager ca 2,5 time) og så fra Vigo til Oia og begynde at gå derfra. Dette kaldes “Camino Portugues Coastal route”.

   Jeg vil mene at den tætteste lufthavn hvis du forlænger til Finisterre vil være tilbage ved Santiago de Compostela, så her vil jeg anbefale dig at tage fx en bus tilbage til Santiago, og så flyve derfra 🙂

   Jeg håber overstående er en hjælp i din planlægning – og at du får en kanon tur 😊🌍 Buen camino!

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 4. Tine søndergaard

  Hej, min voksne datter og jeg, tænker at vandre caminoen fra Portugal, næste år, hvilket tidspunkt vil I anbefale ? Det er første gang vi skal på sådan en tur, og er det nemt at finde steder at sove ?
  Mvh Tine

 5. Tina

  Hej,
  Min søn og jeg skal i oktober gå en del af caminoen. Vi har 7 dage til rådighed. Vi flyver til og fra Santiago.

  Jeg forestiller mig at vi kan gå mellem 100-150 km på de dage.

  Kan i anbefale en smuk rute og måske give lidt råd ift om vi skal booke overnatning på forhånd og lidt råd omkring muligheden for at få transporteret vores baggage. Min søn er 15 og vi er begge vandt til at vandre.

  Jeg ser meget frem til at høre fra jeg.

  Bedste hilser

  Tina

  • Lars Kjær

   Hej Bjørg

   Det lyde som en rigtig fed tur. Buen Camino! 🌍🤙

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 6. Kim Novél

  Hej Lars

  Jeg har gået den indre portugisiske Camino fra Evora og stort set lige nordpå ind i Spanien og til Santiago

  Men i dag kan jeg slet ikke finde noget information om den rute som er helt fantastisk og fysisk meget udfordrende.

  Kan du hjælpe?

  Bedste hilsner
  Kim

  • Lars Kjær

   Hej Kim

   Tak for din mail. Jeg har ikke gået den specifikke rute selv, så jeg er ikke 100% sikker i ruten. Men som jeg forstår ruten så kaldes den “Camino Nascente” og er også kendt på engelsk som “Via Portugal Nascente”. Der findes en officiel side, da Nascente er en af de ruter, som bliver udviklet af et turistprojekt i Portugal som hedder “Caminos de Santiago Alentejo e Ribatejo”.

   Du kan prøve at læse mere om ruten på linket her: https://www.caminhosdesantiagoalentejoribatejo.pt/en/

   Buen camino!

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *