Camino Frances (2024): Stor guide til Den Franske Camino

Når caminoen bliver nævnt tænker de fleste på den franske rute. Camino Frances er uden tvivl den mest populære af alle camino-ruterne og med dens ca. 800 km, er den også en af de længste.

Landskab fra Camino Frances
Camino Frances starter ud med at krydse Pyranæerne

Overblik over ruten:

Længde:Ca. 800km
Etaper:31 etaper
Overnatningsmuligheder:Mange muligheder
Antal dage30-40 dage
Sværhedsgrad:Let – middel (nemt terræn, men lang distance)

Den franske caminos forløb

Camino Frances starter i byen St. Jean Pied på den franske side af Pyrenæerne. Efter at have gået tværs over bjergkæden kommer du til byen Pamplona, som også er et populært sted at starte sin vandring. Herefter går du gennem regionerne Navarra, La Rioja, Castilla Y leon og Galicien, før du endelig når knudepunktet for caminoen, Santiago de Compostela.

Hvorfor skal man gå Camino Frances?

Der er mange gode grunde til at gå Camino Frances. Nogle vælger at gå ruten af religiøse eller spirituelle årsager, mens andre går turen som en selvopdagelsesrejse. For nogle er det en udfordring eller et hak på deres bucket list, og for andre er det en aktiv ferie med rig mulighed for at møde nye spændende mennesker. Uanset, hvad grunden er for dig, vil du opleve, at dem som går caminoen alle er forskellige og har forskellige formål med deres tur.

Når du går den franske rute, vil du føle, at du får den autentiske oplevelse af at gå caminoen. På denne rute er der mange de kendte spanske herberger – eller albergues. Ligeledes kan du ikke undgå oplevelsen af følges med andre vandrere. Måske du endda får et par bekendtskaber efter have boet på de samme herberger flere nætter i træk.

Hvornår er det bedst at gå Camino Frances?

Det er bedst at gå Camino Frances om foråret eller efteråret, hvor vejret er knapt så stegende. Om sommeren er der dog flest, der går den populære rute. Hvilket kan skyldes det varme og tørre vejr, der stort set er en garanti, men sommerferien er nok den væsentligste årsag.

Det er også muligt at gå den franske rute om vinteren, men man vil opleve at en del herberger er lukket på denne tid. Man skal desuden være opmærksom på, at dele af ruten kan være mere ufremkommelige på grund af vejret.

Hvor lang er den franske rute?

Den franske rute er på ca. 800 km i alt. Ruten er typisk opdelt i 31 etaper. Etaperne er på mellem 18-38 km, og varierer altså meget i længden. Du kan dog sagtens forkorte eller forlænge en etape, da der er rig mulighed for overnatning på ruten. Dermed kan du tilpasse din daglige vandring ud fra dit niveau og din fysiske tilstand på dagen.

Ruten kan gås på ca. 30-40 dage alt efter dit tempo og antal hviledage. Nogle kan gå ruten hurtigere, mens andre vælger at nyde oplevelsen, seværdigheder langs ruten og mødet med andre vandrere til fulde.

Caminoens muslingeskal leder vejen
Caminoens gule muslingeskal leder vandrende på rette vej

Hvem kan gå Camino Frances?

Den franske camino kan i udgangspunktet gås af alle, der er i nogenlunde form. Starten af ruten byder på nogle stejle stigninger i Pyrenæerne, men herefter er ruten præget af bakker, marklandskaber, frodige grønne dale og skove. Der er selvfølgelig den store udfordring i selve længden af Camino Frances med sine 800km. Men man behøver ikke at gå hele ruten fra start til slut. Vælg i stedet den del af caminoen, som du ønsker at se, og som passer med dit mål og din kondi.

Seværdigheder på vejen

Camino Frances byder på mange seværdigheder. Oplev tyreløbet i Pamplona i julie, de omkringliggende bodegas(vingårde) ved La Rioja, den historiske UNESCO Santa Maria katedral i Burgos og Leóns romanske arkitektur.

På selve ruten vil du også komme til at se Perdón-bakken, hvor skulpturer af pilgrimme med deres dyr og børn går langs toppen. Derudover vil du bevæge dig over den brostensbelagte middelalderbro ved den lille landsby Puente de la Reina, der fyldt med hyggelige fortovscafeer.

Overnatningsmuligheder

Hvis du mellem foråret og efteråret, vil du ikke opleve mangel på hverken herberger eller hoteller på den franske camino. Den franske rute er den af alle camino-ruterne, der har bedst mulighed for overnatning, hvor der er ca. 5-10km mellem herbergerne. Normalt er det heller ikke nødvendigt at bestille plads i forvejen, da udbuddet er så stort. Vælger du at gå i de travleste sommermåneder kan det dog være en ide at booke nogle af herbergerne i forvejen. Du kan få overblik over herbergerne her.

Camino Frances Navarra
Oplev landlig idyl på den franske rute

Hvilket udstyr skal jeg have med?

Det absolut vigtigste at have med på din vandring ad Camino Frances er et par gode vandrestøvler og en god rygsæk. Med disse to ting er du allerede godt kørende – eller gående! Sørg for at have gået dine vandresko til før du tager afsted, så du kan undgå de værste vabler. Det er også en god ide at have prøvet at gå nogle længere vandreture med en fyldt rygsæk. På den måde ved du, hvordan den skal justeres, og ikke mindst hvor meget du kan bære. Vi har lavet en pakkeliste til caminoen, der indeholder alt, du har brug, når du skal gå caminoen.

Før du går Camino Frances

Før du går Camino Frances bør du have gjort dig følgende overvejelser. Hvor vil jeg starte? Hvornår vil jeg afsted? Hvor langt vil jeg gå om dagen? Vil jeg overnatte på herberg eller hotel?

Når du har gjort dig det selv klart, hvilken tur du skal på, kan du begynde at træne op til ruten. Start træningen i god tid inden din rejse, så du har vænnet dig til at gå længere distancer med rygsæk.

Hvis du har bestemt dig for at sove på herberg, skal du huske at medbringe en sovepose eller alternativt en silke- eller lagenpose. På mange herberger kan du låne tæpper, men det er en god ide at have din egen lagenpose med som minimum både i tilfælde af kølige nætter og for hygiejnens skyld.

Uanset hvordan du vælger at skrue din camino-tur sammen, er du garanteret at få en oplevelse for livet. Og hvis du vil vide mere, kan du kigge på vores gennemgående guide til caminoen.

4.5/5 - (13 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *