Caminoen – en vandring gennem historien

Camino de Santiago – eller Caminoen, som den bliver omtalt herhjemme – er et stort netværk af pilgrimsruter, der alle fører til den berømte katedral i Santiago de Compostela i det nordvestlige Spanien. Men hvorfor er der så mange mennesker i tidernes løb, der har gået den lange vej til denne katedral?

camino guide

Jakobsvejen

For at forstå historien om Caminoen, må vi kigge på Caminoens engelske navn ”Way of St. James” eller på dansk Jakobsvejen. Det er netop Jakob, en af Jesus tolv apostle, som denne velbevandrede rute centrerer sig om. Ifølge legenden blev Sankt Jakobs jordiske rester transporteret med båd fra Jerusalem til det nordlige Spanien efter sin død. Der er delte meninger om, hvem det var, der sejlede båden. En historie forlyder, at det var en engel, der styrede båden. En anden at det var nogle af de tilbageværende apostle. Uanset havde historien en vis

Spoler vi tiden ca. 800 år frem, finder man, hvad der formodes at være Sankt Jakobs jordiske rester. Man gik straks i gang med at bygge et helligt sted op omkring relikvierne, hvilket blev til katedralen i Santiago de Compostela. Her er relikvierne siden blevet tilbedt som en helligdom af kristne over hele Europa, der valfartede til byen. Den første af mange pilgrimme siges at være Kongen af Asturien, som tog den oprindelige rute – hvad vi i dag kender som Camino Primitivo. Siden da er der kommet mange flere til.

Caminoen med formål

Mange ville drage til Santiago de Compostela for at søge de mirakuløse kræfter forbundet med apostlen Jakob. Men mange ville også tage rejsen som en måde at gøre bod for deres synder. Pilgrimsrejser blev anset som værende en passende måde at afsone straffen for ens synder. Ved at gennemgå rejsen kunne man søge og opnå tilgivelse.

I dag er der mange forskellige grunde til, hvorfor folk vælger at gå Caminoen – og ikke alle er spirituelle. Nogle gør det for at blive klogere på sig selv som selvreflektion, mens andre vælger at tage ruten som en personlig udfordring. Der er også nogle, der ser det som en mulighed for at komme væk fra deres hektiske hverdagsliv. Og andre igen ser det som en mulighed for at dyrke motion og møde nye mennesker i skønne omgivelser.

Camino muslingeskal

Caminoen og muslingeskaller

Når man går på Caminoen, kan man ikke undgå at bemærke den famøse muslingeskal. Muslingeskallen er blevet symbolet på Caminoen, og du vil se den guide dig gennem hele turen. Men hvorfor er Caminoens symbol en muslingeskal?

Dens relevans er forbundet igen med Sankt Jakob, og nærmere bestemt hans død. I år 62 led Sankt Jakob en martyrdød i Jerusalem, da han blev stenet til døde. Herefter blev hans legemlige rester transporteret til det nordlige Spanien. Legenden fortæller, at da skibet sejlede i land, var der et bryllup, der fandt sted på stranden. Gommen sad på en hest, som blev forskrækket, og som løb ud havet i vildskab med gommen på ryggen. Begge kunne være døde, men i stedet steg de på mirakuløs vis op af havet dækket af muslingeskaller. Muslingeskallen blev herefter et symbol på Sankt Jakob, og dermed Caminoen, der fører hen til hans gravsted.

Muslingskallen som bevis

Pilgrimme ville i slutningen af deres pilgrimsfærd til Santiago de Compostela bringe med dem hjem en muslingeskal som et bevis på, at de havde gennemført deres pilgrimsrejse. En tradition som er fortsat helt op til dag, hvor vandrere kan købe deres muslingeskaller langs med ruten eller selv finde en muslingeskal ved Atlanterhavet. Mange sætter deres muslingeskal fast på deres rygsæk, som et mærke på, at de har gået Caminoen.

En vigtig rute før og nu

Caminoen har altid haft stor betydning som en vigtig rute. Før Caminoen blev til en kristen pilgrimsrute, var vejen en romersk handelsrute, der førte helt ud til Atlanterhavet til Kap Finisterre. Navnet “finisterre” betyder “verdens ende” og på grund af sin østlige position på det europæiske kontinent, er det ikke underligt, at det har fået det navn. Før de kristne pilgrimme, var der flere keltiske pilgrimme, der tog til netop denne destination. Også i dag er der mange vandrere på Caminoen, der gør Kap Finisterre til deres sidste stop efter at have besøgt Santiago de Compostela.

Vidste du…
… at Caminoen også bliver kaldt for Jakobsvejen?
… at ”camino” på spansk betyder ”vej” og ”sti”?
… at Caminoen følger en tidligere romersk handelsrute?
… at mælkevejen på spansk ofte bliver refereret til som ”El Camino de Santiago”

 

Vil du gerne gå Caminoen?

Er du nu blevet motiveret til at gå Caminoen selv?
Tjek vores gratis e-bog ud, hvor vi har samlet alt, hvad du behøver at vide for at gå Caminoen.

Guide til Caminoen: Santiago de Compostela

Hvis du vil vide endnu mere, kan du tjekke disse artikler ud:

Vær opmærksom på, at hvis du vil besøge katedralen i Santiago de Compostela, er det en god ide at bestille billetter.

Du kan booke dem her: https://www.spain.info/en/places-of-interest/cathedral-santiago-compostela/

4.3/5 - (18 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *