Caminoen: Guide til din pilgrimsvandring på Camino de Santiago

Hvad er caminoen?

Caminioen er en af verdens mest kendte pilgrimsrejser, som historisk set har været en af de vigtigste kristne pligrimsruter. Navnet Camino betyder “vej” eller “sti” på spansk, og dækker ikke alene over én vej, men over mange forskellige ruter og veje.

Muslingeskallen / østersskallen og Jakobsskallen er blevet et særligt symbol for pilgrimsrejsende, som har valgt at vandre Caminoen mod Santiago de Compostela. Symbolet og muslingeskallen kan i dag købes langs camino-ruten og bærers ofte om halsen, eller sættes fast på ens rygsæk når vandringen begynder eller slutter. For de traditionelle pilgrimsrejsende indsamles Jakobs skallen først, når man er nær Finisterre (Fisterra, som er byen, man bor i), som bæres som et minde for turen og et symbol på ens oplevelse og forandring turen har medført.

Hvorfor vælger man at gå caminoen?

Den dag i dag, er der endnu mange der går i Caminoen hvert år. Både sommer og vinter. Rigtig mange af dem der vælger at tage på vandretur her, gør det for at finde sig selv. En vandretur kan noget helt særligt – men det at rejse til et andet land, møde nye mennesker, få vidunderlige oplevelser og udfordre sig selv, kan noget helt særligt. En af de ting der er ved denne vandretur er også, at mobiltelefonen ikke er i brug i samme mængder som du plejer – tag det som en digital afvænning.

Vi har samlet de bedste informationer og facts omkring ruten, så du kan blive klædt så godt på som muligt. Læs herunder tips og om hvorfor folk går caminoen, samt få et overblik over de seks mest populære camino ruter.

Fakta om caminoen

LængdeOp til 800 km
Antal ruter6 (mest populære)
SynonymJakobsvejen
SymbolMuslingeskal
Antal årlige vandrere200.000
Mest berømte ruteCamino Francés
Slut destinationSantiago de Compostela

Hvilken rute skal du vælge?

Camino-ruten er lang – for at være helt præcis er hele ruten omkring 800 kilometer. Pilgrimsruten kan tilgås på flere forskellige ruter. På den måde, kan du vurdere hvor længe din vandretur skal vare – og tilmed hvor langt du ønsker at gå caminoen. Det er derudover også normalt, at man kun går en del af ruten.

RuteLængdeAntal dageStart by
Camino Francés780 km35-40 dageSt. Jean Pied de Port i Frankrig
Camino Primitivo365 km13-18 dageOviedo
Camino Del Norte820 km37-43 dageHondorribia
Camino Portugues242 km10-14 dagePorto
Camino Inglés118 km5-7 dageFerrol
Camino Finisterre87 km4-6 dageSantiago de Compostela

Billeder af caminoen

De seks mest populære pilgrimsruter

Der er seks forskellige pilgrimsruter., som alle er populære. Camino Francés er den mest populære, men de fleste som har gået caminoen ender med, at gå mere end én rute over tid.

 1. Camino Francés
  Camino Francés kaldes den franske vej, og er den klassiske rute på cirka 780 km. vandreturen tager cirka 35-40 dage og er en smuk og traditionsrig vandretur med en særligt udfordrende distance. Kendetegnet ved den franske vej, er heraf også at den er forbundet med en masse forskellige indtryk, udforinger og spirituel oplevelse, hvor man virkelig kan fordybe sig i sin tur af kulinariske oplevelser.
 2. Camino Primitivo
  Er den ældste pilgrimsvej til santiago de compostela, hvor ruten er på 365 km og tager cirka 13-18 dage at vandre. Ruten starter her ved byerne sebrayo eller villaviciosa, som ligger i den nordlige del af Galicien. Denne tur er samtidig præet af bakker og bjerge, hvor der i bjergene ofte falder meget regn, og man derfor skal være opmærksom på at det kan regne og blive mere koldt. primitivio er en del kortere end den franske vej, men hvor den udover distancen har et ry for at være en af de mest udfordrende ruter til Santiago.
 3. Camino del Norte
  Ruten Irún er en rute som løber langs den spanske nordkyst og er 820 km lang, og tager cirka 37-43 dage at vandre. Dette gør også ruten distancemæssigt rigtig barsk og rå. På trods af terrænet, så er der en smuk udsigt over havet hvilket gør turen værd at gå. Befolkningsmæssigt er denne rute ikke så populært befolket som den franske, hvor den er oplagt for personer der ønsker at tilbringe tid i sit eget selvskab og nyde naturen.
 4. Camino Portugues
  Portugues starter i byen Porto i Portugal, og er en rute på cirka 242 km og tager cirka 10-14 dage at vandre. Portugues er samtidig en af de mest populære ruter på Caminoen de Santiago, da den kan gås i løbet af et par ugers ferie og samtidig giver et ideelt mix af spændende kultur, varieret og smuk natur, storby, historie, strand, bakkede skovlandskaber, floder og idylliske landsbyer.
 5. Camino Inglés
  Inglés er en 118 kilometer lange rute fra Ferrol og tager cirka 5-7 dage at vandre. I modsat til de andre ruter, så er denne tur en kortere distance, og ikke lige så populær som de andre. Dette giver dig mulighed for at få oplevelsen for dig selv, uden at det bliver for befolket. På vejen vil du også her vandre langs fjorden, gennem bakker og skove og opleve smukke omgivelser og besøge et væld af små landsbyer, historiske kirker og klostre inden du når til Santiago de Compostela.
 6. Camino Finisterre
  Finisterre er en rute på 87 km og tager cirka 4-5 dage at vandre. Dette er en af de korteste ruter og kendetegnes som “verdens ende” – Udtrykket “verdens ende” ses som en afslutning, og en forlængelse af Camino de Santiago for mange vandrere. Pilgrimsrejsende som vælger at at gå hele vejen til “verdens ende” kan forvente en del bakker, gamle stier gennem skove og smukke landskaber. Derudover er der en bonusrute til Muxia på 28 kilometer.
Man kan trekke caminoen alene, i par eller endda i grupper

Endestationen – Santiago de Compostela

Uanset hvilken rute du vælger at gå, fører alle ruter til den spanske by, Santiago de Compostela.
Santiago de Compostela er en af de mest betydningsfulde spanske byer, da en af Jesus’ 12 disciple, St. Jakob, er begravet i netop denne by. Jakob skulle efter sagnet være de pilgrimsrejsende og Spaniels skytsengel – og af netop den grund, kaldes caminoen også for ”Jakobsvejen”

Seværdigheder i Santiago

Udtrykket ”alle veje fører til Rom”, kan diskuteres om er rigtigt eller ej, men i dette tilfælde er, ”alle veje fører til Santiago de Compostela” korrekt. Eftersom alle mulige ruter i caminoen ender i netop her, giver vi dig en oversigt over de bedste ting at se og give dig til i den smukke spanske by.

 1. Katedralen – byens stolthed
  Katedralen er byens store stolthed og var i sin tid der, hvor de pilgrimsrejsende der vandrede i Caminoen, endte deres tur. Det skulle efter sigende også være her, hvor skytsenglen Jakob skulle være begravet. På pladsen foran er der opført en stor for gylden statue, som de pilgrimsrejsende bønfaldt efter deres rejse. Katedralen er placeret i byens midte, og kan derfor ses fra de fleste af byens gader og stræder. Sørg for at hold dig opdateret på eventuelle åbningstider (http://catedraldesantiago.es/) , inden du planlægger dit besøg.
  Der er pilgrimsmesse to gange dagligt, hvor du kan opleve, at der bliver slynget røgelse ud i hele katedralen. Det er den største skar af røgelse i hele verden, og der skal otte mænd til at slynge det rundt.
 2. The Old Town
  Santiago er en smuk og gammel by. For ikke at overdrage hele byen til moderne tider, er byen delt op i to distrikter – the old town, Zona Vella, og the new town, Zona Nova. Det gamle distrikt indeholder de flotte historiske bygninger, torve, kirker og nogle af Spaniens ældste bygninger. Den nyere del af byen er som man ser flere steder verden over, store lejlighedskomplekser, parkeringspladser og shopping centre. Med de to distrikter kan du hvis ønsket, nemt kombinere en tur med både historisk indsigt med shopping.
 3. Alameda Park – byens grønne oase
  Stort set alle byer har en park – og ligeledes har Santiago. Alameda Park er byens mest symbolske grønne område. Ønsker du at nyde en lille frokost eller blot en kop kaffe to-go, er parken med sine historiske statuer, alléer, græs- og stiområder et smukt ned at tage en pause. Parken er byens mest besøgte både af turister og lokale. Parken har en statue lavet som et mindre om to søstre, ”As Marías”, der eftersigende skulle have nydt parkens smukke arealer hver dag, med en gåtur kl. 14.00
Mange går caminoen netop grundet Spanien (og Frankrigs) fantastiske kulinariske oplevelser

Kultur og historie

Den spanske by giver dig rig mulighed for at få både kultur og historie. Med byens historiske tilknytning til den kristne tro, afspejler dette sig i en del af byens gamle bygninger. Ikke kun er bygningernes arkitektoniske udseende fra gammel tid, men ofte har bygningerne en betydning med tilknytning til datidens ærinder. Du kan blandt andet tage et kig på:

 • Hostal de los Reyes Católicos
  Da byen i ældre tid var endestation for de mange trætte og sultne pilgrimsrejsende, stod denne bygning som husly. Dette hostel/vandrehjem husede mange rejsende gennem 1400’erne, men er den dag i dag et 5-stjernet hotel, hvor bygningens facade er vedligeholdt.
 • Monastery of San Martiño Pinario
  San Martiño Pinario er en af byens mange flotte kirker. Kirken blev grundlagt i det niende århundrede, da det blev opdaget af St. Jakob skulle være begravet netop her. Kirken står her den dag i dag, og er efter renoveringer yderst vedligeholdt – og er med dens stykke barokarkitektur, en af de mest spektakulære kirker i Spanien.

Markedspladser i Santiago

Du kan ikke tage syd på, uden at støde på eksotiske markeder der med garanti, giver dig uforglemmelige oplevelser. Stemningen på et marked kan noget helt særligt – og de lokale der har boderne på markedet, giver dig følelsen af, at du bliver hivet direkte ind i den spanske dagligdag. Ønsker du blot at tage et lille kig må vi blot advare dig om, at det er svært at gå på marked uden at bruge en skilling eller to. Santiago har mange markeder, og besøger du en markederne kan du overvære den daglige pilgrimsmesse klokken 12 – som tiltrækker både lokale og turister.

Bedste årstid at gå caminoen

Årstiden har meget at sige på hvilket udstyr du skal have med, samt hvordan din camino oplevelse bliver.

Generelt er den “tørre periode” under caminoen i sommermånederne fra Juni til September. Jo længere nordpå man går, jo mere regn vil man få.

Men husk, at regn ikke nødvendigvis ødelægger din tur – du skal blot være forberedt. Her er et regnslag, regnponcho eller noget godt funktionelt regntøj rart at have med.

For at få et overblik over årstiderne, og vejret på årets forskellige måneder i caminoen, kan du se en oversigt over vejr, månedlige solskinstimer samt månedlige regntimer i skemaet til højre her.

Ligesom alle andre steder i verden, svinger vejret også i Caminoen. Dette kan være en ting du med fordel kan tage med, når du planlægger at gå en af de seks smukke ruter. Der vil altid være bedre tidspunkter at gå dernede på, men det afhænger naturligvis også hvad du foretrækker er bedst.

Det bedste tidspunkt at gå i Caminoen på, vil være i månederne juni til september.

Dette ligger til grunde i den behagelige temperatur i den del af landet i disse måneder. Selvom det er i Spanien, ligger ruterne i den nordlige del af landet, hvilket giver knapt så høje temperaturer. Neden for her ses de gennemsnitlige temperatur samt nedbør for de bedste måneder at gå Caminoen på:

 • Juni: Temperatur, 19 grader. Regn: 36 mm.
 • Juli: Temperatur, 21 grader. Regn: 16 mm.
 • August: Temperatur, 22 grader. Regn: 14 mm.
 • September: Temperatur, 21 grader. Regn: 21 mm.

Det handler også om at gå en af ruterne, i måneder hvor temperaturen hverken er for høj eller lav. Skal gå i for høje temperaturer bliver du hurtigere træt, udmattet og tørstig og skal du omvendt gå i for lave temperaturer, kræver dette en større oppakning med varmt tøj – en oppakning som du selv skal have på ryggen.

Disse måneder er også de bedste at gå i, da mængden af nedbør her ikke er på sit højeste. Når september slutter begynder sydens regntid at stå for døren. Månederne oktober til april er derfor utrolig regn fyldte. Om der skulle komme en i de anbefalede måneder at gå i Caminoen, er ikke til at vide – men hvis der gør, så har du muligheden for at holde en pause imens.

Fem grunde til folk går caminoen

 1. Religiøse grunde. Cirka 25% af folk går stadig caminoen grundet religion og for at få en dybere mening med tilværelsen.
 2. Helbredsmæssige grunde. Det kræver lidt at gå caminoen, så mange vælger at gå den for motionen. Husk, at caminoen starter når du “tilmelder dig”. Der kan ofte være god motion i træningen inden du går selve caminoen.
 3. Afkobling fra hverdagen. Mange vælger at gå caminoen fordi de trænger til et afbræk. Det kan være pga. job, familie eller en livsbegivenhed – her giver det en enorm ro at gå caminoen.
 4. Oplevelsen. Det er en speciel oplevelse, og en atypisk ferieform. Dette tiltaler mange.
 5. Venner. Mange har fået nye venner ved at gå caminoen, og nogle venskaber holder livet ud.

Camino rygsække

Din Camino rygsæk er dit hjem under turen og mange kilometer tilbagelægges hver dag, så en god og solid rygsæk er nødvendig. Der er stor forskel på hvor store rygsække man medbringer på caminoen, men typisk er størrelsen fra 35-65 liter. Størrelsen afhænger først og fremmest af hvor lidt oppakning du kan klare dig med på turen, da jo mindre rygsæk også er lig med mindre oppakning. En 35 liters rygsæk er typisk for mere erfarne vandrere, men på den anden side kan en 65 liter rygsæk også vise sig at være for stor for andre.
Når du pakker din rygsæk, skal du som hovedregel gå ud fra, at rygsækken skal veje cirka 10% af din kropsvægt.

Herunder giver vi 5 bud på gode Camino rygsække.

Summit rygsæk - 40 liter - Grøn
Highlander
Summit rygsæk – 40 liter – Grøn
599 kr
 • Rygsæk lavet i slidstærk Ripstof materiale
 • Justerbar og polstret skulder og hoftespænde
 • Integreret regnslag
 • "AVB Air Vented" rygsystem for øget komfort og øget luft til ryggen
 • Et stort hovedrum og et sekundært rum i bunden med lynlås
 • To sidelommer
 • Påspændingsmuligheder til vandrestave eller økse
 • Volumen: 40 liter
 • Dimensioner: 56 cm x 29 cm x 31 cm
 • Vægt:1,1 kg

Bliv klogere på caminoen

Bliv klogere på at gå caminoen ved at læse vores andre artikler. For eksempel har vi lavet en udførlig pakkeliste til caminoen, samt samlet alt det nødvendige du bør vide om at gå caminoen. Læs mere i artiklerne herunder.

Hvor lang er Caminoen?

Op til 800 km.

Hvor ender Caminoen henne?

Slut destinationen på Caminoen er byen Santiago de Compostela

Hvor mange populære ruter er der i Caminoen?

Caminoen har mange forskellige ruter, men der er seks ruter som er mest populære; hhv. Francés, Inglés, Del Norte, Portuges, Primotivo og Finisterre.

4.5/5 - (10 votes)

2 kommentarer

 1. Dorte Wilcken

  Hej. Er det jer der tilbyder rejserne til
  Caminoen?
  Priser osv?
  Er interesseret i Santiago de Compostela i enten juni
  Eller sept 24. Vh Dorte

  • Lars Kjær

   Hej Dorte

   Mange tak for din besked. Vi sælger desværre ikke decideret rejser til Caminoen – men vi sælger i stedet masser af udstyr, såsom rygsække, vandrestøvler, tøj osv – som du kan bruge til at gå caminoen 🙂

   Vi har derudover lavet en række guides til at gå caminoen, som du kan finde her på hjemmesiden (bl.a. i denne artikel) – men også via backpackerlife.dk/blog 🙂

   Buen Camino!

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *