Camino Portugues (2024): Stor guide til Den Portugisiske Camino

Camino Portugues, også kaldet den portugisiske camino, er den næstmest besøgte camino-rute, kun overgået af Camino Francés. Når man taler om den portugisiske rute, taler man som oftest om turen fra Porto til Santiago de Compostela på 240 km. Men man kan også starte sin vandring på Camino Portugues i Lissabon. I så fald bliver turen forlænget til ca. 610 km. Interessen for den alternative camino-rute er stigende, og flere og flere vælger at tage netop denne rute, når de skal vandre på caminoen.

Camino Portugues
Mange starter deres vandring på Camino Portugues i den karismatiske by Porto

Overblik:

Længde:230km – 610km
Etaper:Afhænger af den valgte rute
Dage:Porto: 10-14 dage        Lissabon: 25-30 dage
Overnatning:Gode muligheder
Sværhedsgrad:Let

Hvorfor skal man gå Camino Portugues?

Mange vælger at gå den portugisiske rute, fordi den er kortere end den franske rute. Starter man i Porto, kan man gå til Santiago de Compostela på 10-14 dage. På grund af rutens længde vælger mange denne camino for at finde ud af, om vandring er noget for dem, før de forpligter sig til at gå 800 km. Flere vælger også den portuisiske rute, da den ikke er lige så befolket som den franske. Du vil kunne opleve, at du på nogle etaper vil have ruten helt for dig selv. Derudover har man muligheden for at gå ude ved kysten på Camino Portugues, hvor man kan mærke den kølige havbrise i den hede sommervarme. Det er også værd at nævne, at med den portugisiske rute, får man selvfølgelig oplevet den portugisiske kultur og mad. Forkæl dig selv med seafood og et glas hvidvin, eller lyt til portugisernes yndlings fado musik i Porto.

Hvor lang tid, tager det at gå den portugisiske rute?

Hvor lang tid det tager at gå Camino Portugues afhænger i høj grad af, hvor du starter, og hvor mange kilometer om dagen du går. Starter du din rejse i Lissabon, skal du regne med at sætte 25-30 dage af til turen. Starter du i Porto, kan du gå til Santiago de Compostela på omkring 10-14 dage. Det er et skøn taget med det forbehold, at du går i et moderat tempo og med tid til at nyde oplevelsen.

Hvem kan gå ruten?

I udgangspunktet kan alle gå Camino de Portugues. Terrænet er ikke lige så udfordrende som nogle af de andre camino-strækninger, og er du i træning til at gå langt, vil du ikke støde på de store problemer. Camino Portugues give dig også mulighed for at vælge mellem den korte rute med start i Porto eller den lange rute med start i Lissabon. Der er altså mulighed for at vælge sit eget niveau, og hvor langt man ønsker at gå. Vær dog opmærksom på, at går du kystruten, vil du opleve at gå på mange brosten. Det lyder måske ikke som et problem, men den hårde belægning, kan give dig ondt i fødderne. Sørg derfor for at have gode vandrestøvler med god affjedring med på din rejse.

Vandrestøvle på Camino-vejviser
Caminoens muslingeskal leder de vandrende til Santiago de Compostela

Da Costa eller Central?

Camino Portugues består af mange ruter, men de to mest populære er centralruten (Central) og kystruten (da Costa). Centralruten bevæger sig mest inde i landet, mens kystruten, som navnet antyder, følger den portugisiske og nordspanske kystlinje.

Centralruten

Centralruten har et varierende landskab med både bakker og bjerge, flade strækninger, landlige landskaber og frodige skove.  Ruten tager dig også gennem flere små landsbyer og større byer fuld af arkitektonisk værdi. Oplev f.eks. Valencas kendte fort eller Pontevedras smukke torve med arkitektur fra middelalderen. Den centrale rute er den mest etablerede af de to ruter, og du vil derfor opleve, at der er flere herberger, restauranter og andre services end på kystruten. Centralruten er også den af de to, der er mest udfordrende terrænmæssigt. Med andre ord er du i god vandreform, er det muligt, at du vil synes, at denne rute er den sjovere at gå.

Kystruten

Kystruten tager dig med ud til Atlanterhavet, hvor du kan nyde udsigten af det vilde hav og tage et forfriskende dyp imellem de lange vandredage. Her vil du gå gennem flere kystbyer og mindre fiskebyer. Kystruten er fladere og mindre krævende end centralruten, og den er derfor god til dig, der vil nyde en mere afslappet vandring. På grund af kystrutens mindre historiske interesse, har der ikke været lige så mange overnatningsmuligheder som på centralruten. Det er dog ved at ændre sig nu, hvor rutens popularitet stiger, og der kommer flere og flere til. Det kan dog være en god ide at booke plads på herbergerne før du tager afsted, hvis du vil være sikret en soveplads.

Den portugisiske camino
Den portugisiske rute byder på et varmt og behageligt klima

Overnatning på Camino Portugues

Langs med Camino Portugues vil du finde flere herberger, der er vandt til at tage vandrere og pilgrimsrejsende ind. Men hvis du vil undgå andres snorken på sovesal, er der også flere hoteller og bed&breakfasts langs med ruten. I spidsperioderne (om sommeren især) kan det være en god ide at bestille overnatning i god tid. Så er du sikret et sted at sove, hvor du kan hvile dine trætte fødder. For booking af overnatning på caminoen klik her.

Hvornår er det bedst at tage af sted?

Du kan gå Camino Portugues året rundt. Der er langt flest på ruten om sommeren, hvor dagene er lange og vejret varmt. Temperaturene vil typisk ligge på max 30 grader i juli og august, og jo mere nord på du bevæger sig, desto mere vil temperaturen falde. Ønsker du lidt køligere temperature på din rejse, kan du vælge at tage kystruten, hvor

Hvis du vil undgå menneskemængderne skal du gå turen om foråret eller efteråret. Vejret er dog ikke lige så stabilt, hvortil det anbefales at have regntøj og flere lag med. Du kan også vandre om vinteren, hvor du vil få ruten for dig selv og en garanteret plads på herbergerne. Temperaturene er selvfølgelig koldere, men så er det bare med at have nok tøj på.  Du skal dog være opmærksom på, at dele af ruten kan blive mindre fremkommelige på grund af vejret.

Hvilket udstyr skal man have med?

Dit udstyr afhænger i høj grad af, hvornår du vælger at gå turen. Vandrestøvler, en god rygsæk og et par vandrestave er dog et musthave. Derudover er det en god ide at anskaffe sig et pilgrimspas. Passet er nødvendigt for at få adgang til de fleste herberger på vejen. Hvis du vil læse mere om, hvad du skal have med, kan du tjekke vores pakkeliste til caminoen ud.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

På grund af det begrænsede udbud af herberger (eller Albergues, som det hedder på spansk), kan det være en god ide at have booket overnatning i forvejen. Det er i det hele taget en god ide at have gjort sig nogle tanker om ruteplanlægning. Hvor vil jeg gerne gå? Hvad vil jeg gerne se? Hvad er mit niveau? Er spørgsmål, der er gode at overveje, når du vælger din rute.

Når du går på den portugisiske camino, er det også vigtigt at have for øje, at du er gæst i et andet land. Sørg derfor for at vise hensyn for de steder, du besøger, og vær åben over for den lokale kultur og historie.

4.3/5 - (25 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *