Der er ikke noget bedre end at tage på kanotur med familien eller med drengene på en weekendtur. Der findes ikke et bedre sted end at tage på kanotur end på Gudenåen, men hvor skal man sejle hen på den 160 km lange “flod”?
Vi har samlet flere forslag til gode kanoruter på Gudenåen I kan tage afsted på – om det er en dagstur, weekendtur eller en uge I skal afsted. Har du spørgsmål om overnatning, og hvad du skal have med, så frygt ej – det har vi også styr på.
3 dages tur fra Tørring til Klostermølle
Tørring er starten på Gudenåen – eller i hvert fald starten på, hvor du kan sejle i kano på Gudenåen. Denne rute starter ud i smalt og roligt vand, så hvis man er ny til at sejle kano, er denne den perfekte start til at blive vant med kanoen. På den første dag, kommer I til at sejle gennem store eng- og kærområder. På andendagen kommer I gennem skove og søer og Gudenåen er allerede her blevet bredere og dybere. I får også prøvet kræfter med det sjove og snoet stykke af Gudenåen omkring Bredstensbro. På tredjedagen sejler I gennem Vestbirksøerne og kommer forbi Vestbirk Vandkraftværk, hvorefter det er et roligt stykke til endestationen Klostermølle.
Dagstur til Himmelbjerget
Man behøver ikke tage på store længere ture i kano. I kan passende leje en kano i Ry og tage på udflugt til Himmelbjerget. Turen ud til Himmelbjerget tager ca. 2 timer hver vej, og på vejen kan I nyde den omkringliggende natur. De smukke søer Birksø og Julsø er indrammet af grønne skove. Ved Himmelbjerget kan I gå op i tårnet på toppen, nyde udsigten over landskabet og bagefter spise en is, før I sejler tilbage.
Dagstur fra Ry til Silkeborg
Tag på en smuk dagstur fra Ry til Silkeborg. Denne smukke sejltur tager ca. fem timer at gennemføre og på vejen er der masser at se. Ro i de små åløb og på de store søer. Se Hjeljen og Himmelbjerget og tag et stop ved Danmarks reneste sø, Slåen sø. Denne korte kanotur giver dig nogle af de smukkeste naturoplever på Gudenåen.
To eller tredagestur nord for Kongensbro
På denne tur udforsker du den nordlige del af Gudenåen. Du kommer som noget af det første til at sejle gennem den dybe Tange Sø. Når du kommer til Tangeværket, Danmarks største vandkraftværk, er det tid til at hoppe ud af kanoen. Her skal kanoen nemlig transporteres ned forbi værkets tilhørende dæmning. Herefter går turen videre forbi Bjerringbro, hvor du kan overnatte. På andendagen sejles der videre mod Langå, hvor man kan følge Gudenåens linde strøm. På vejen kan man tage en pause ved Busbjerg rasteplads, hvor der adgang til et smukt naturområde. Hvis man tager tredjedagen med, kan man sejle hel til Gudenåens udmunding i Randers. På denne del af turen er Gudenåen på sit bredeste og mest vandholdige, og at sejle her er en oplevelse i sig selv.
Hvad skal jeg have på og med?
Når du skal på kanotur på Gudenåen er det godt at være forberedt på det danske vejr og have det nødvendige udstyr med til at gøre oplevelsen til den bedst mulige. Vi har lavet en liste med det mest essentielle udstyr til kanoturen:
Redningsvest:
Det siger måske sig selv, men det er en yderst god ide at have redningsvesten på, når du er ude at sejle. Selv hvis du er en stærk svømmer, kan der opstå uventede situationer, hvor redningsvesten kan gøre hele forskellen.
Passende tøj:
Det danske vejr kan være lidt lumsk og uforudsigeligt. Hvor vi kan have solrige dage med blå himmel, så kan vi også have regnvejrsdage med meget vind. Uanset hvornår du skal afsted, så klæd dig efter forholdene. Det kan desuden være en god ide at have tøj på, der tørrer hurtigt.
Solbeskyttelse:
Man opdager det ikke altid, men når solen skinner og du glider gennem vandet, får du både sol oppefra og nedefra. Derfor er det en god idé at have udstyr med til at beskytte dig mod solen, som f.eks. en solhat, solbriller og solcreme.
Passende fodtøj:
Tag sko på, der kan tåle vand, som f.eks. et par vandtætte støvler eller et par sandaler.
Vandflaske:
Altid en god ting at have med er en vandflaske. På den måde er du sikker på, at du holder dig hydreret gennem dagen. Vælg eventuelt en termovandflaske, der kan holde vandet koldt i flere timer under turen.
Vandtæt beholder:
Sørg for, at dine værdigenstande er godt beskyttet med en vandtæt beholder. Put f.eks. din telefon og din pung i en lille vandtæt beholder.
Dry bag
Det er en god ide at have en stor dry bag med til dine ting. Skal du overnatte på turen, ønsker du ikke, at din sovepose er blevet våd i løbet af dagens etape.
Snacks
En god kanotur på Gudenåen er ikke fuldendt uden at have et lille lager af snacks med på turen. Du kommer til at bruge en del kræfter på at ro, og så skal der en müslibar eller chokolade til for at holde kræfterne ved lige.
Ekstra: badetøj og håndklæde
Vil man tage et dyp i det forfriskende vand, kan det være en ide at tage badetøj og håndklæde med. Vi anbefaler at tage et hurtigtørrende håndklæde med, så du også kan bruge det til om aftenen, hvis du skal overnatte.
Hvilke muligheder for kanoudlejning er der ved Gudenåen?
Der er kanoudlejning at finde mange steder langs med Gudenåen. F.eks. i Tørring, Ry, Silkeborg og Bjerringbro. Med andre ord, kan du starte hvor du vil. Når du lejer en kano, skal du aflevere kanoen igen på et af kanoudlejningens udvalgte steder, så de kan hente den igen.
Her har du en liste over nogle af udbyderne:
- Tørring Kanoudlejning
- Ry Kano
- Silkeborg Kanocenter
- Bjerringbro Kanoudlejning
Hvor kan man overnatte langs Gudenåen?
Der findes masser af overnatningsmuligheder langs med Gudenåen, hvor flere campingpladser og shelterpladser har fundet sig et spot med udsigt over åen. Du finder nogle af dem her. Og ellers kan du også tjekke udinaturen.dk ud, som har et meget fyldestgørende kort over Danmarks shelterpladser.
Skriv et svar