Himmelbjerget (2024) – Danmarks populæreste bjerg

Tag på udflugt til Himmelbjerget, der byder på masser af oplevelser, aktiviteter og dansk historie. Gå op i tårnet, sejl med Hjejlen eller gå på Himmelbjergruten rundt om søerne.

Udsigt over Julsø fra <yoastmark class=

Historien om Himmelbjerget

Beskrivelser af “Himmelbjerget” kan findes helt tilbage til 1727. “Bjerget” der rager 147 m over vandoverfladen har uden tvivl været usædvanlig i det ellers danske flade landskab. Og denne udsædvanlige høje bakke med udsigt over søer og skov har siden været samlingspunkt for flere historiske begivenheder. Fra 1839 til 1844 var Himmelbjerget eksempelvis samlingspunktet for den berømte forfatter St. St. Blichers folkemøder. I 1975 blev tårnet på toppen af bjerget rejst som et monument for Frederik d. 7, der gav folket Grundloven. Derfor er tårnet og området også blevet et symbol på demokratiet, og hver år holder man da også Grundlovsfest ved Himmelbjerget.

Nordisk mytologi

I den nordiske mytologi er Himmelbjerget kendt for at være det højeste bjerg i gudernes verden, Asgård. Det er her Heimdal sidder og vogter over regnbuen Bifrost, indgangen til Asgård. Skulle der komme nogle jætter eller andre uvelkomne gæster, vil Heimdal galde i hans horn og advare de andre guder. Det høje punkt har sikkert givet associationer til bjerget i mytologien.

Danmarks højeste bjerg?

Helt frem til 1847 troede man, at Himmelbjerget var Danmarks højeste punkt. Men det har vist sig, at der er flere steder, der er højere end bjerget, der når himlen. Møllehøj, Yding Skovhøj og Ejer Bavnehøj er de højeste punkter i Danmark med en højde på 170 m, og er derfor en del højere end Himmelbjerget (147 m).

Første gang på Himmelbjerget

Der er altid noget at finde på, når man besøger Himmelbjerget. Hvis det er første gang, du besøger stedet, er den helt store attraktion Himmelbjerget i sig selv. En kort gåtur fra parkeringspladsen, og du er fremme. Du kan også vælge at gå ned til Julsø først, og gå op ad den stejle sti til toppen, så du virkelig kan mærke højdeforskellen. På toppen kan du betale 10 kr for at komme op i tårnet og nyde udsigten over det smukke naturområde, der spreder sig mellem Silkeborg og Ry.

På vejen ned kan du købe dig selv en souvenir eller få noget lækkert med på vejen ved de små iskioske eller den lille café. Tæt ved med en helt forrygende placering ligger Hotel Himmelbjerget, hvor der er mulighed for at overnatte eller få et lækkert måltid i deres restaurant, hvis den har åbent.

Åbningstider

Himmelbjerget har altid åbent, men skal du op i tårnet, skal du komme mellem kl. 10:00-17:00. Ellers kan du besøge bjerget hele året rundt med en ny udsigt for hver årstid.

Himmelbjerget
Himmelbjerget rager op i Søhøjlandet med sine beskedne 147 m.

Aktiviteter omkring Himmelbjerget

Elsker man at færdes i naturen er omgivelserne omkring Himmelbjerget helt ideelle. Du finder blandt andet flere fede mountainbike-ruter i det bakkede landskab, såvel som betagende vandreruter. Med mange muligheder kan du helt selv vælge, om du vil ud på en kort, mellem eller lang tur.

En af de mest kendte vandreruter i området er Himmelbjergruten, der tager dig fra Ry til Silkeborg og tilbage igen. Her går du langs Silkeborgsøerne og i det kuperede landskab blandt træerne. På vejen til Silkeborg ser du tårnet på toppen af Himmelbjerget skyde op over trætoppene. Og på vejen tilbage kommer du helt automatisk forbi bjerget, inden du når til afslutningen af turen i Ry.

Har man ikke lyst til at gå eller cykle, kan man også vælge at tage Hjejlen til foden af Himmelbjerget. Herfra kan du gå op til toppen på ca. 15 min. Du kan hoppe på de fine hjuldampere fra Ry eller Silkeborg. Du kan læse mere om billetter og sejlplaner på hjejlens officielle hjemmeside hjejleselskabet.dk.

Himmelbjerget og børn

Har du børnene med er det oplagt at tage dem med på legepladsen lige i nærheden, der er modelleret efter Himmelbjergets tårn. I sommerperioden bliver der også holdt flere aktiviteter til netop børnene som f.eks. skattejagt og lignende. Hold øje med Himmelbjergets aktiviteter på deres officielle hjemmeside.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvad koster det at komme op på Himmelbjerget?

  • Det koster ikke noget at komme op på Himmelbjerget, men vil du op i tårnet koster det 10 kr.

Hvor lang tid tager det at gå fra Hjejlen til Himmelbjerget?

  • Det tager ca. 15 min. at gå fra Hjejlen og op ad den stejle skråning til toppen.

Hvor er Himmelbjerget?

  • Himmelbjerget er 10-15 min kørsel fra Ry og 20-25 min fra Silkeborg.

Hvor langt er der at gå op på Himmelbjerget?

  • Fra parkeringspladsen tager det ca. 12 min at gå op til Himmelbjerget.

Hvor kan man parkere?

  • Der er to betalingsparkeringspladser lige ved Hotel Himmelbjerget, hvorfra du kan gå op til Himmelbjerget.
5/5 - (8 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *