Backpacking rejse til Vietnam? Alt det praktiske og tips til turen

Skal du som backpacker på en eventyrlig rejse til Vietnam, og er i tvivl om det praktiske? – Bare rolig. Vi har i dette blog indlæg noteret alle de nødvendige og praktiske ting, som er værd at vide både før og under din rejse til Vietnam.

Dette kommer vi ind på i artiklen om backpacking i Vietnam

  1. Tidsforskel
  2. Sprog
  3. Klima
  4. Pas & Visum
  5. Valuta og penge
  6. Vaccination 
  7. Mad og drikke
  8. Transport i Vietnam
  9. Mobil, strøm og Internet 

Tidsforskel, sprog og kulturelle forhold

Når du rejser til Vietnam snakker 85% af befolkningen vietnamesisk, men som turist, kan du godt nøjes med engelsk. Der er årligt tusindvis af rejsende som besøger Vietnam, og primært kommer igennem rejsen med engelsk. Samtidig har du under rejsen også mulighed for at få en guide, som under turen kan hjælpe dig med at kommunikere med indfødte og den lokale befolkning.

Når du rejser til Vietnam skal du samtidig være opmærksom på, at der er en stor tidsforskel. Denne tidsforskel afhænger af vores vinter- og sommertid. Det vil sige, at når vi har dansk sommertid, så er der +5 timer i forskel – Når klokken er 12 i Danmark, så er den 17 i Vietnam. Når der er dansk vintertid, er der +6 timers forskel – så når klokken er 12 i Danmark, så er den 18 i Vietnam.

Når du rejser til Vietnam, så vil du opleve at befolkningen er imødekommende og utrolig hjælpsomme. Der vil derfor også være rig mulighed for at få hjælp og råd af lokale mennesker, som gerne vil hjælpe rejsende på deres vej. Når man er i Vietnam oplever man, at respekt og ens kropsprog er ret vigtigt, hvoraf det kan anbefales at udvise respekt og have en fin toneleje overfor lokal befolkningen. I forhold til respekt, så er det også normalt, at når man besøger templer og religiøse   steder tager sine sko af, og samtidig er klædt anstændigt, uden at vise for meget hud.

 

Klimaet i Vietnam

Modsat mange andre lande, så kan du året rundt rejse til Vietnam og opleve en høj dagstemperatur i det smukke land. Landet strækker sig over 1.650 km. fra nord til syd, hvor der grundet den store distance også er en stor klimaforskel, afhængig af hvorhenne du er i landet. Et god tip er derfor også at planlægge turen hjemmefra, så du inden turen kan pakke den nødvendige rejsetaske alt efter hvornår du skal afsted, og hvor i Vietnam du gerne vil rejse hen.

Det nordlige Vietnam er kendetegnet ved at være subtropisk klima, hvor der kan være relativt køligt i vinterperioden, og hvor der kan forekomme mere regn. Typisk er den kolde sæson fra november til marts, hvor der er varmere fra april til oktober.

Det sydlige Vietnam er kendetegnet ved at være tropisk klima med en generel høj dagstemperatur, og hvor der grundet varme og fugtigt vejr kan forekomme regnbyger, som er værst fra juni-oktober. Der kan i perioder også være oversvømmelser og det kan derfor være en god ide at planlægge turen efter sæson eller sikre, at du har det rigtige regnsæt med.

 

Pas og visum – Hvordan får jeg styr på det? 

Når du skal reje til Vietnam, er der specifikke regler alt efter hvor længe du skal opholde dig i landet og hvilke dele du har tænkt dig at besøge. Heraf er der følgende regler alt efter om du skal rejse i under 15 dage, eller over 15 dage, men hvor det er en fordel at have styr på før ens rejsedato.

Under 15 dage
I Vietnam behøver man som dansker ikke visum hvis man opholder sig i landet i under 15 dage. Dog er der en masse ting man skal overholde, selvom man er fritaget for visum. Heriblandt skal man være obs på, at ens pas skal være gyldig i 6 måneder fra ens rejsedato. Du skal også huske på, at du på forhånd skal have en gyldig returbillet eller videregående billet med udrejse senest 15 dage efter din indrejse. Man kan som mange backpackere, der er afsted i længere perioder også benytte sig af visarun. Visarun er populært blandt backpackere, da det tillader at rejse ud af Vietnam for at komme tilbage til Vietnam umiddelbart efter for at forlænge deres visumfrie ophold – hyppigt ses det, at et enkelt eller to visarun kan accepteres af immigrationsmyndighederne ved paskontrol – dog er der ikke nogle konkrete retningslinjer for dette.

Over 15 dage
Skal du opholde dig i Vietnam i mere end 15 dage, så kræver det, at du søger et visum inden afrejse fra Danmark. Når du skal bruge visum og opholde dig i landet i over 15 dage, så skal du huske på at dit pas skal være gyldigt i 90 dage fra indrejsedatoen. Der er flere forskellige steder hvor man kan bestille og købe visum, hvor det kan anbefales at tjekke priserne, og forsendelse af visum, så du inden afgang er sikker på at få dit visum til tiden – du kan hurtigt spare en masse penge ved at købe det rigtige sted. Du kan søge e-visum online på Vietnams Immigrationsportal. Vietnams ambassade i Danmark anbefaler, at du søger visum via ambassaden. Selvom vi har ridset retningslinjerne for visum op i grove træk her i artiklen, anbefaler vi altid, at man gør sig yderligere klog på visumreglerne for det pågældende land man skal rejse til. Bliv klogere ved at læse mere på Vietnam visum og pas udenrigsministeriet.

Prisen for et visum er forskelligt, men hvor et måneds visum vil koste omkring 474 kr. 

 

Valuta og penge
Valutaen i Vietnam hedder Dong (VND), og har en noget anden værdi, end hvad vi er vant til i Danmark.  F.eks. så svarer 3 danske kroner cirka til 10.000 VND. Du kan på forhånd ikke veksle til Dong i Danmark, og det kan derfor være en god ide at veksle nogle danske kroner til amerikanske dollars, så du ved ankomst har mulighed for at veksle videre til Dong. Amerikanske dollars er populært, og brugt meget i turistmiljøet – skal du booke ture eller rejser er det derfor godt både at have amerikanske dollars og Dong på dig. Der er rig mulighed for at hæve Dong i hæveautomater (ATM´s), Vekselkontorer, og hoteller, som ligger rundt omkring – dog bliver det sværere at bruge dankort og veksle penge jo længere du kommer ud på landet. Det anbefales, at du som hovederegel altid hæver i større beløb – dog altid efter behov – da du gerne vil undgå at betale gentagende gebyrer hos banken. Grundet sikkerhed, tyveri eller svindel bør man under rejsen ikke opbevare alle pengene på sig eller i sine lommer.

Det kan være svært at huske valutaen i hovedet og når du er på farten, hvor du med fordel hjemmefra kan downloade en valutaomregner og så du altid har et overblik lige ved hånden.

Drikkepenge
I Vietnam er det meget normalt at man som hovederegel giver drikkepenge. Det er uanset om du besøger en af de mange restauranter, barer, hoteller, eller om du skal betale de lokale og guider – vær opmærksom på, at nogle steder tillægger 15% i service charge, som du betaler ved regningen, og du derfor ikke behøver at give drikkepenge efterfølgende. Mange Vietnameser lever primært af drikkepenge, hvor deres grundløn ikke rækker langt – derfor vil de også anstrenge sig meget for at give en god service og modtage drikkepenge.

 

Hvilke vaccinationer skal du have inden turen

Nedenfor kan du se et skema over typiske sygdomme som man bliver vaccineret imod efter antal uger man er i Vietnam. Dog anbefales det altid, at man lytter til sin læge og bliver vaccineret efter personlig behov. 

Hvilke vaccinationer skal du have inden turen? – der er ikke et konkret svar her. Det er meget afhængig af forskellige faktorer, så som destinationen i Vietnam, hvor længe du skal være afsted, samt tidligere vaccinationer. Det er derfor en god ide at kontakte din lokale læge og høre nærmere om hvilke vaccinationer du specifikt har behov for under din rejse til Vietnam – det kan nemlig ikke altid nødvendigt, at blive vaccineret mod det hele. Skal du opholde dig i landet igennem længere tid, så er det nødvendigt med flere vaccinationer mod sygdomme. Dette er grundet, at der er større chance for at man bliver syg, jo længere tid man opholder sig i landet. Det kan også være, at du på en tidligere rejse blev vaccineret mod en sygdom og derfor ikke behøver at få den samme igen – nogle vaccinationer holder nemlig forevigt.

 

Vietnamesisk mad og drikke – En oplevelse udover det sædvanlige

Vietnamesisk mad

Her ser du populære Vietnamesiske retter, hvor du får en smagsoplevelse udover det normale. Bl.a. retter som Phở, Bánh mì En Bánh mï, Gỏi cuon og Bánh xèo.

Vietnamesisk mad dufter og smager rigtig godt, og der er samtidig en helt æstetik forbundet med mad i vietnam. Du vil opleve, at der på restauranter og gadekøkkener bliver gjort meget ud af maden, og at den samtidig er rigtig flot – du kan med fordel udforske gadekøkkener, uden at være urolig. Maden er ofte kendetegnet ved at være velsmagende af krydderier og koriander, hvor du bliver nødt til at opleve deres madkultur. En del af Vietnam er deres populære nationalret som hedder “pho”. Pho er kendetegnet ved en nuddelsuppe med enten kylling eller oksekødstrimler og friskhakket vietnamesisk basilikum, som kan spises både morgen, middag og aften.

I Vietnam er typiske ingredienser også fiskesauce, soya, kokosmælk, citrongræs og koriander, hvor du får en smagsoplevelse udover det normale. En anden populær ret er “Goi Cuon”  som er let gennemsnittet rispapir svøbt omkring stykker af papaya, sprødstegte tigerrejer og med friskhakket korander.  Er du på farten kan du også prøve en populær “Banh Mi”, som er en baguette fyldt med grøntsager og kød efter eget valg.

Når du er afsted skal du som hovedregel kun drikke vand fra flaske, da vand fra vandhaner kan give dig maveproblemer – heldigvis er vand på flaske utroligt billigt i Vietnam, og der er rig mulighed for at købe det under din rejse og på farten. Køb med fordel en stor beholder med vand til at have stående på værelset og fyld en genanvendelig flaske op – så sparer du på det plastforbruget.

Priserne på Vietnamesisk mad er generelt super billige, hvor du f.eks. kan købe national retten pho for 25.000-55.000 Dong, hvilket svare til under 20 kr. – Banh Mi koster omkring 15.000-30.000 Dong. 

 

Hvordan fungerer transport i Vietnam, og hvad er dine muligheder

Trafikken – Vietnam på 2 hjul

Når du ankommer til Vietnam vil du hurtigt få et indtryk af, at der er noget galt med trafikken, i hvert fald i storbyerne hvor vejene er fyldt med scooter og folk køre på en, ja lad os kalde det en “lidt mere utraditionel måde” end hvad vi er vant til i Danmark. Men fortvivl ikke, når man først har gennemskuet systemet og indser hvordan de dagligt befærder sig i trafikken, så er det ikke så slemt. Du skal blot være opmærksom på, at når man skal krydse vejen, så skal du rækken hånden ud, og gå forsigtigt over vejen. Scooter og andet køretøj vil altid undvige og køre ude om en, så længe man ikke løber over vejen og gør opmærksom på at du skal krydse over – hold tungen lige i munden go kig dig for!

I Vietnam har du mange muligheder for at blive transportet rundt, og priserne er generelt meget venlieg. Under turen finder du også hurtigt ud af hvad du foretrækker, og hvad der giver mest mening i forhold til hvilke oplevelser du vil se, samt hvad du har til rådighed.

Bus/ natbusser
Er du rejsende og ønsker at rejse billigt, så er turistbusser og lokale busser det billigste alternativ. Fordelen ved busser er at du også kan rejse on natten med deres natbusser. Hvis du rejser med natbusser om aften/natten, kan du spare en masse tid ved at sove under turen – dette er et alternativ mange rejsende vælger. Ulempen heraf er, at det godt kan larme under turen, og hvor der samtidig kan være mangel på plads og du kan sidde lidt ukomfortabel – et godt tip til sådan en tur er at medbringe ørepropper og en sovemaske.

Hvis du som rejsende skal med busser og har mange stops på turen, så har du også mulighed for at købe en “open bus ticket” hvor du kan hoppe af og på bussen, når du har lyst – dette er super smart hvis du skal fra syd til nord eller omvendt. Du kan f.eks. købe en billet som er gyldig i 30 dage, og hvor du blot skal bekræfte din afgang fra stedet du ønsker at rejse, samt stoppestedet. Inden turen skal man bekræfter 1-2 dage i forvejen, men ofte er der også plads hvis man booker på dagen.

Bus priserne er utrolig billige, og hvor du med en Open bus ticket har mulighed for at få meget ud af dine penge. En længere bustur fra Ho Chi minh til Hanoi kan f.eks. købes fra 340 kr.

Tog
Skal du med tog, så er der også flere alternativer du kan vælge imellem. Du kan købe en normal plads, hvis du som rejsende ikke skal sove under turen, men blot skal rejse et kort stop. Det er ofte ikke de bedste sæder, så det kan anbefales at vælge en soveplads, hvis du skal på en længere tur og rejse i flere timer.  Ønsker du at sove under turen, så er der også flere valgmuligheder, hvor du kan vælge mellem 1-2 class sovepladser. Dette hedder også hard og soft sleeper. Afhængig af hvor mange penge du ønsker at bruge på transport, og hvor komfortabelt du ønsker at din seng skal være, så er 2 class/hard sleeper det billigste alternativ af de 2. Uanset hvad du vælger, så vil du opleve at man sover på en tynd madres, men som trods alt er bedre i toget end pladserne i bussen. Dette afspejles også af prisen, hvor toget er et dyrere transportmiddel end at rejse med bus.

Tog priserne er også langt billigere end hvad vi er vandt til i Danmark, men hvor det at køre i tog er dyre end bussen. En længere rejse med tog fra Ho Chi minh til Hanoi kan f.eks. købes fra 450 kr.

Motorcykel

Motorcykel kan være et godt alternativ til den rejsende, som ønsker at opleve Vietnam og få en masse oplevelser under turen. Hvis man ikke har prøvet at køre på motorcykel/scooter før, så har man også mulighed for at få en guide på turen – heraf har man mulighed for at sidde bagpå. Der er mulighed for at leje billige og små motorcykler, men hvor der til de erfarne også kan lejes større motorcykler med flere kubiks. Oftes ses det også, at rejsende der skal være i Vietnam i en længere periode køber en billig scooter/motorcykel under deres ophold og sælger den igen ved udrejse.

Priserne for en dagstur og leje af motorcykel er typisk 30-70 kr. – men hvor du også kan leje en motorcykel og rejse mellem byerne, hvor prisen vil være omkring 270 kr. 

Cykel: 
Er du ikke så meget til motor eller det at skulle befærde dig i trafikken på en motorcykel, så kan du også leje en lokal cykel – ofte er de super billige, og et nemt transportmiddel hvis du skal på korte ture. En cykeltur igennem Vietnam kan også være en smuk og rolig tur, hvor du samtidig har mere frihed og tid til at stoppe hvor du vil.

At leje en cykel i Vietnam er utrolig billigt, og en af de billigste alternativer til at komme rundt i byen. Skal du ud på en dagstur, og vil leje en cykel koster det imellem 5000-10.000 Dong, som svare til under 3 kr. 

Fly

Mange rejsende vælger også at rejse med indenrigsfly, hvilket kan være et godt alternativ, hvis du ønsker at spare tid, og gerne vil rejse hurtigt fra den ene ende til den anden. Fly er samtidig den dyreste løsning, men for mange rejsende som kun er i Vietnam i nogle uger også en god mulighed for at se flere dele af Vietnam under opholdet. Ved du allerede inden afrejse hvor du skal hen, så kan du med fordel bestille din flybillet hjemmefra, hvor billeterne er billigere jo tidligere du køber dem.

En typisk indenrigsflybillet fra det syd til det nordlige Vietnam vil afhængig af hvilken dag du bestiller koste imellem 350-900 kr. – så hvis det er muligt, så bestil billetten hjemmefra og i god tid.

Bådtur

Mange backpacker vælger også at tage en bådtur eller at sejle med kajak, som også er et udbredt transportmiddel i Vietnam. En bådtur kan være en smuk oplevelse, hvor du via lokale både kan få en indsigt i Vietnamesisk kultur. Mange vælger at benytte sig af en bådtur, når de skal ud på Ha long bay og besøge øer, huler og grotter.

En 12 timers bådtur rundt i Ha Long Bay koster typisk imellem 284-400 kr. Skal du leje en kajak eller på en kortere bådtur, så er det også relativt billigt. 

Tuk Tuks

“Tuk Tuk” – En sjov og billige måde at blive transporteret rundt i skønne Vietnam

Måske at du allerede kender de autentiske Tuk Tuk taxier, som vietnameserne benytter sig meget af. En tur med en 3 hjulede taxa er en oplevelse værd, og hvor du samtidig har rig mulighed for at koncentere dig om omgivelserne på din tur. Priserne er forholdvis billige, men hvor du skal være opmærksom på at de vietnametiske taxa chauffør vil gøre meget for ekstra penge. Et godt tip er derfor altid at aftale prisen og destinationen inden turen begynder, og samtidig sørge for at taxameteret bliver tændt. hvis du sætter dig ind i en traditionel taxa, så det ikke bliver en personlig pris, som kan ende med at blive en dyrere tur.

En Tuk Tuk tur kan varriere meget afhængigt af om du køre taxameter eller ej, men hvor du ofte vil skulle betale 6 kr. eller mere for en tur. 

Internet – Strøm – Mobil

I Vietnam vil du typisk opleve 220 volt, og stikkontakter med  2 og 3 ben, hvor du de fleste steder kan bruge samme oplader som i DK – er du på restauranter, hoteller, hostels o.l så vil du også kunne lade dine ting op. Der er dog få steder, hvor det er nødvendigt med en adapter, hvoraf vi som udgangspunkt anbefaler at rejse med en rejseadapter når du skal backpacke og besøge mange forskellige steder.

Skal du ringe hjem eller modtage opkald i Vietnam, så kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse. Afhængigt af dit mobilselskab, så kan der også være dårlig dækning, samt høje gebyrer – det er derfor en god ide, at kontakte dit mobilselskab og høre nærmere inden turen. Hvis du ringer fra Vietnam, så vil du altid skulle bruge deres landekode som er +84.

Vietnam er samtidig præet af mange internetcafeer, så har du dårlig dækning, eller ingen internet, så kan du blot besøge en af de mange internetcafeer, hvor du kan logge på deres wifi.

 

Vi håber, at denne artikel har givet dig et bedre overblik over de praktiske overvejelser, som måtte være både før og under turen til Vietnam. Ellers ønsker vi alle rejsende en god og oplevelseværdig tur til Vietnam. Hvis du har nogen spørgsmål er du mere end velkommen til at kontakte os her.

 

Kilder:

Klima og vejr

Vaccination

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *