Den nye vandrerute Camønoen er hurtigt blevet en af de mest populære vandreruter for danskerne. Med sine 175 km rundt på øerne Møn, Nyord og Bogø, får man virkelig også syn for sagen, når det gælder dansk natur. Med skove, enge, kyst og klitter får man alt, hvad naturhjertet kan begære. Start din tur ved Møns Museum og følg de orange skilte ruten rundt på 6-9 dage eller vælg 3-4 etaper ud og brug en weekend på de sydøstsjællandske øer.

Møns Klint
Møns Klint er et af højdepunkterne på Camønoen.

Hvor lang tid, tager det at gå Camønoen?

Camønoen er på 10 etaper, men da flere af dem er korte, kan man sagtens gå vandreruten på kortere tid. Du skal regne med at gå Camønoen på 6-9 dage, alt efter dit tempo og form. Men i det store hele er, det op til dig, hvordan du vil gå Camønoen. Du kan enten tage dig god tid, tage et par ekstra overnatninger og få set de lokale seværdigheder, eller du kan fokusere på vandringen og tage 1-3 etaper ad gangen.

Camønoens 10 etaper

Camønoen består af 10 etaper, der alle er på mellem 8 og 31 km. Tager du alle etaperne kommer du rundt, ikke kun på Møn, men også på øerne Nyord og Bogø.

Camønoens 10 etaper:

  • Enebæretapen (15,4 km) – Møns Museum til Nyord
  • Fugleetapen (19,5 km) – Nyord til Elmelunde
  • Klintetapen (16,6 km) –  Elmelunde til Møns Klint
  • Mælkevejen (12,8 km) – Møns Klint til Klintholm Havn
  • Havetapen (38,1 km) – Klintholm Havn til Hårbølle Havn
  • Mølleetapen (10,3 km) – Hårbølle Havn til Bogø Mølle
  • Surfetapen (8,7 km) – Bogø Mølle til Farø tilbage til Bogø Mølle
  • Kong Asgers etape (27,5 km) – Bogø Mølle til Camping Mønbroen
  • Færgeetapen (8,8 km) – Camping Mønbroen til NyGammelsø
  • Museums-etapen (10,9 km) – NyGammelsø til Møns Museum
Enebæretapen (15,4 km) – Møns Museum til Nyord:

Enebæretapen er den officielle start på Camønoen. Fra Møns Museum går du ud til Stege Vold, som er en fin promenérpark, og derefter ud forbi Karen Volf. Hvis navnet siger dig noget, er det fordi, at det er navnet på fabrikken, der laver de lækre kammerjunkere. Herefter går du gennem Stege-Udby Skov, hvor du kan finde frie teltpladser og shelterpladser, hvor du kan overnatte.

Fugletapen (19,5 km) – Nyord til Elmelunde:

På Fugleetapen starter du ved Nyord og går ud på de flotte Nyord Enge, der udgør størstedelen af øen Nyord. På turen er der rig mulighed for at se køerne græsse og fugle som gæs og vadefugle. Senere kommer du til Ulvshale Skov på Møn. Skoven er fyldt med væltede træer og skovhuller, der giver skoven en magisk stemning. Du slutter etapen af ved Elmelunde Kirke, der er helt tilbage fra 1400-tallet. Her kan du se de finurlige kalkmalerier om livets begyndelse, legender og dagligdagslivet tilbage i 1400-tallet.

Klinteetapen (16,6 km) – Elmelunde til Møns Klint:

På denne etape starter du med at gå langs kysten før du bevæger dig ind i landet gennem Lilleskoven. Den helt store seværdighed på denne tur er Sømarkedyssen, der er kendt for sine skåltegn. Skåltegnene er enkle helleristninger lavet knap 3000 år siden, men selve runddyssen er godt 5000 år gammel.

Mælkevejen (12,8 km) – Møns Klint til Klintholm Havn:
På Mælkevejen er det Møns Klint, der er i fokus. De stejle hvide skrænter er helt ulig noget andet herhjemme i Danmark, og du kommer både til at gå nede ved havet og oppe på de stejle skrænter. Lad være med at forhaste dig på denne rute, men nyd udsigten og synet af dette naturvidunder. Vær forberedt på, at ruten er en smule udfordrende med et varieret terræn med skov, hav, naturstier, markveje og asfalterede veje.

Havetapen (38,1 km) – Klintholm Havn til Hårbølle Havn:

Havetapen er suverænt den længste etape på hele Camønoen. Det betyder også, at når du har overstået denne rute, er du ovre det værste. På den lange etape er der til gengæld masser at kigge på. Du kommer til at gå langs med havet på denne tur, og i starten kan du kigge ud på Hjelm Bugt –  og på en klar dag helt til Tyskland. Senere kommer du til Busemarke Mose, hvor der er fyldt med sjældne fugle, insekter, padder og planter.

Herefter kommer du til Stege Nor, en lavvandet kystlagune med en smal forbindelse til havet. Her er det oplagt at tage et hvil, og du kan også vælge at overnatte her med udsigt til Noret. På anden halvdel af turen kommer du forbi den flotte Hvide Klint og den smukke bøgeskov Fanefjord. Nyd turen til fulde og spis frokost ved restaurant Fanefjord Skovpavillon, der leverer særklasses måltider, før du slutter turen i Hårbølle Havn.

Tjek Fanefjord Skovpavillons menu, priser og mulighed for booking ud her.

Velkommen til Bogø og Møn, Camønoen
På Camønoen kommer du ud på øerne Møn, Bogø og Nyord.
Mølleetapen (10,3 km) – Hårbølle Havn til Bogø Mølle:

På denne korte etape er højdepunkterne Hårbølle Havn, hvor du starter, og Fanefjord Kirke. De hyggelige Hårbølle Havn er præget af at være gammel fiskerby, og der bliver stadig den dag i dag holdt fiskeauktioner stort set hver dag. Når du bevæger dig væk fra byen, kommer du før du ved af det til Fanefjord Kirke. Kreeret af den samme mester, der har lavet billederne i Elmelunde Kirke, er Fanefjord Kirke prydet med smukke kalkbilleder, der bl.a. afbilleder jordens skabelse og dommedag. Kirken ligger højt og synligt i landskabet med udsigt over marker og enge.

Surfetapen (8,7 km) – Bogø Mølle til Farø tilbage til Bogø Mølle:

Denne rundtur tager dig ud på Farø og tilbage til Bogø igen. På vejen kommer du til at gå gennem Vesterskov, før du kommer ud til Cafe Farø Vad Æbleplantage. Cafeen er et super hyggeligt sted med både Surf Sliders og KiteBurgers. Det er alt sammen i ånden af Farø, der er et surf-paradis. Du kommer med garanti til at se de store farverige drager flyve rundt ude på havet, mens du går rundt på Farø.

Kong Asgers etape (27,5 km) – Bogø Mølle til Camping Mønbroen:

Kong Asgers etape er den næstlængste på Camønoen, og her er der mulighed for at opleve dansk historie fra oldtiden. Tæt på Fanefjord Kirke ligger en af Danmarks største langdysser, der også bliver kaldet Grønsalen eller Grønjægers Høj fra Bondestenalderen 3500 f.Kr. . Højen er opkaldt efter sagnkongen Grøn, der var gift med Fane. Senere på ruten kommer du forbi Præstebjerg Grusgrav, der fyldt med vandhuller, søer og damme. Herefter kommer højdepunktet for ruten – nemlig Kong Asgers Høj. Kong Asgers Høj er en af Danmarks fineste og største. Prøv at gå indenfor og mærk hvor rummelig gravkammeret er. Når du er færdig med dit besøg, går du videre til Camping Mønbroen, hvor du slutter med en smuk udsig ud til havet.

Færgeetapen (8,8 km) Camping Mønbroen til NyGammelsø:

Færgeetapen er den korteste etape. Fra Camping Mønbroen bevæger du dig ind i landet igen. Her kommer du forbi Damsholte Kirke, der ikke ser ud som andre danske kirker. Kirken er bygget i rokokostil for ca. 250 år siden i tæt tilknytning til Marienborg Gods. Med dens anderledes form og gule farve, er Damsholte Kirke bestemt et besøg værd. Slut ruten af ved NyGammelsø B&B.

Museums-etapen (10,9 km) – NyGammelsø til Møns Museum:

Du er nu på den sidste etape, der fører tilbage til startpunktet, Møns Museum. Men inden du afslutter turen, må du ikke gå glip af de sidste oplevelser på din Camøno-vandring. Tag f.eks. ind på Damsholte Observatorium og se på stjernehimmelen, eller besøg jordbassinerne bag Stege Sukkerfabrik, hvor et unikt naturområde pryder byen. På vej til Møns Museum, vil du også gå gennem Mølleporten, der blev bygget i 1400-tallet og endeligt, hvis du ikke har været inde på Møns Museum, da du startede din vandring er det helt oplagt at slutte af med det.

Kong Asgers Høj, Camønoen
Kong Asgers Høj er en af de fineste og største i Danmark.

Camønoen på 3 dage

At gå i 5-12 dage kan være lang tid for nogle, og andre har måske kun tid til en forlænget weekend ved de sydøstsjællandske øer. Derfor kommer vi her med et par råd til planlægningen af Camønoen på tre dage. Har du kun tre dage, er det vigtigt først og fremmest at udvælge, hvilke etaper du ønsker at gå.

Du kan f.eks. vælge at gå de første tre etaper: Enebæretapen (15,4 km), Fugleetapen (19,5 km) og Klinteetapen (16,6 km). På den måde får du starten og stemningen ved at begive dig ud på Camønoen med. Samtidig får du også oplevet de smukke klitter ved Møns Klint. Med disse tre etaper kan du også mærke efter, om du har mod på at gå resten af Camønoen – og hvis det er tilfældet, kan du jo fortsætte fra, hvor du slap.

Hvis du vil gå mest muligt på de tre dage, kan du lægge et par af de korte etaper sammen. Du kan f.eks. tage Mølleetapen (10,3 km) og Surfetapen (8,7 km) på en dag, Kong Asgers etape (27,5 km) på andendagen og slutte af med Færgeetapen (8,8 km) og Museumsetapen (10,9 km) på tredjedagen.

Overnatning på Camønoen

Langs med Camønoen finder du flere forskellige overnatningsmuligheder. På ruten er der mange mange frie teltningspladser, lige så vel som shelterpladser, for dem der kan lide at have det meste med på ryggen. Ønsker du en lidt lettere vandring er der også vandrehjem, Bed & Breakfast og nogle enkelte hoteller.

Hvis du ønsker at se mulighederne for overnatning i shelter eller i telt, kan du tjekke naturstyrelsens hjemmeside udinaturen.dk ud. Her kan du også booke dig ind på ledige shelter.

Uanset hvilken slags overnatningsmuligheder, du foretrækker, er det en god ide at booke i god tid. Camønoen er populær, og der kan være begrænset med plads.

Transport af bagage på Camønoen?

Det er muligt at få transporteret sin bagage fra det ene til det andet overnatningssted på Camønoen. Et par rejseselskaber tilbyder denne service. Har man selv arrangeret sin tur, er der dog begrænset muligheder for at få sin bagage transporteret.

Hvad skal man have med på sin Camøno-vandring?

Når du skal gå Camønoen, er det allervigtigste at have med et par gode vandrestøvler eller sko. Herefter skal du overveje hvilken størrelse rygsæk, du skal have med, alt efter om du skal gå fra vandrehjem til vandrehjem, eller om du skal overnatte i telt eller shelter. Som minimum bør du dog have en daypack, der kan have lidt tøj og mad og drikke til turen. Derudover er det en god ide at have et lille førstehjælpskit, solcreme – og hvis du vil have et havbad på turen – badebukserne eller bikinien med.