Valg af rygsæk

At vælge den rigtige rygsæk til ens tur er en meget vigtig del af forberedelsen. Når man er afsted på tur, så vil man hurtigt opdage, at ens rygsæk fungere som ens hjem. I din rygsæk du opbevarer alle dine værdigenstande i, dit udstyr og dit tøj. Derfor er et det vigtigt, at du har grundigt overvejet hvilken rygsæk du tager med på din backpacking eller outdoor tur.

Men hvilke ting skal du overveje når du vælger din rygsæk? Det vil vi besvare her ud fra vores erfaring fra rejser til mere end 50 lande og utallige outdoor ture. Læs med herunder i vores valg af rygsæk guide.

Spørgsmål inden du vælger rygsæk

Det første trin i valget af din rygsæk bør være, at spørge mere en til dit behov og hvilken type af tur rygsækken skal bruges til. De spørgsmål man har til valget af ens rygsæk er primært drevet af ens erfarings niveau. Er du en garvet globetrotter med mange udlandsrejser i rygsækken vil du sandsynligvis have optjent dine egne lærepenge. Er det derimod første gang du er på en rejse eller outdoor tur, så vil du sandsynligvis have mange spørgsmål, såsom:

 1. Hvad kendetegner en “god rygsæk”?
 2. Hvilken størrelse skal min rygsæk have?
 3. Kan man ikke bare nøjes med en rullekuffert hvis man rejser?
 4. Findes der rygsække lavet til forskellige køn eller er alle rygsække unisex?
 5. Hvordan justerer og pakker jeg min rygsæk korrekt?

Overstående spørgsmål tager vi udgangspunkt i gennemgangen af det rigtige valg af ens backpack.

Valg af rygsæk til backpacking og outdoor
Når du vælger rygsæk til din backpacking tur skal man huske, at ens rygsæk fungeret som ens hjem under rejsen

Principperne omkring hvad en rygsæk skal kunne

Kigger vi holistisk på det at vælge en rygsæk, så er der tre vigtige principper, som en rygsæk skal kunne, for at du har valgt den gode rygsæk. En rygsæk skal:

 1. Kunne vægtdistribuere vægt fra din ryg til dine ben
 2. Have den rigtige størrelse, så du kan bære alt dit udstyr og tøj
 3. Være indenfor dit budget

Princippet om at flytte vægt fra din ryg – ned til dine ben

Under vores egne rejser har vi erfaret, at en essentiel feature er, at man kan indstille ens rygsæk. En god indstilling af din rygsæk gør, at du kan distribuere vægten fra din rygsæk ned til dine ben. Generelt vil dine ben altid være stærkere end din ryg, og du kan med et godt hoftebælte vægtdistribuere din rygsæks vægt korrekt.

Dét kombineret med at rygsækken har den rigtige størrelse og kan indstilles til dig, er principielt de vigtigste ting rygsækken skal kunne. Alt andet er nice to have – men ikke need to have.

Rygsækkens størrelse

Størrelsen af din rygsæk vil ofte dikteres af den type af tur du skal på – og ikke mindst længden af turen. Vælger du en for lille rygsæk, kan du ikke have alt, hvad du skal bruge undervejs på turen. Vælger du derimod en for stor rygsæk, kan du ende med at slæbe rundt på en masse overflødige ting. Alle rygsække er nemlig født med den menneskelige skavank, at de bliver fyldt til randen. Dette til trods for, at man lover sig selv, at der skal være plads til indkøb og souvenirs undervejs. Hovedreglen er derfor, at har du plads til overs i din rygsæk, så fylder man den op.

Backpacking tur: En klassisk backpacking rygsæk størrelse vil ofte være mellem 50-70 liter.

Camino eller lignende tur: En rygsæk til caminoen vil typisk være mindre, da man pakker lettere. Størrelsen ligger typisk mellem 35-50 liter.

Populære rygsække til backpacking

Vælg rygsæk indenfor dit budget

Når du vælger din rygsæk kommer du ikke uden om at vælge indenfor dit budget. Vær ærlig overfor dig selv om hvad din rygsæk skal bruges til, og hvilken prisklasse du har behov for at investere i. Har du et begrænset budget, så har vi heldigvis lavet arbejdet for dig, og fundet adskillige stærke value-for-money mærker, hvor du kan finde en god rygsæk til halvdelen af din pris man forventer. Se eksempelvis skotske Highlanders Rambler 66 liters rygsæk – eller Trespass Trek 66 liters rygsæk her. Begge rygsække viser, at man kan få uhørt meget rygsæk for pengene – uden at gå på kompromis med rygsækkens egenskaber. Hvis du derimod vil have det bedste af det bedste, så har innovative mærker såsom amerikanske Gregory og britiske OMM fokus på højest mulige funktionalitet, innovative løsninger og fornyelse indenfor bæredygtighed.

Rygsæk og forskellige rejser
Dit valg af rygsæk bør tage udgangspunkt i din tur – om det er en outdoor tur eller en backpacking rejse til Asien.

En rygsæks vigtigste egenskaber

Det er vigtigt, at du har valgt en rygsæk som du kan stole på – specielt hvis du tænker at tage rygsækken med på en backpacking rejse til den anden side af kloden. Forinden rejsen er det derfor en god idé at indstille rygsystem samt stropper, efterfulgt af en lille gåtur for at teste, om rygsækken er indstillet korrekt.

Når det er sagt, så er følgende egenskaber også vigtige:

 • Hoftebælte – Det er vigtig at vælge en rygsæk der har et hoftebælte, så du kan distribuere vægt fra dine skuldre til din ben, når du går.
 • Vandafvisende materiale – En rygsæk behøver ikke være 100% vandtæt, men den burde være lavet i et materiale, der er vandafvisende. Dette behøver du ikke at bekymre dig om, når du handler hos Backpackerlife.dk, da alle vores rygsække er fremstillet i vandafvisende materiale.
 • Raincover – Husk dit raincover! Der er intet værre end at have vådt tøj der er jordslået i tasken! Et raincover kan ligeledes beskytte tasken under transport. Næsten alle vores rygsække hos Backpackerlife.dk har indbygget raincover.
 • Forskellige rum – At kunne inddele sin rygsæk i forskellige rum overskueliggør din rygsæk, om det er på et hostel eller på farten.
 • Polstret hoftespænde – Et polstret hoftespænde øger komforten markant. Specielt hvis rygsækken er fyldt til bristepunktet.
 • Polstret ryg – En polstret ryg øger ligeledes komforten og letter følelsen af rygsækkens vægt.
Rygsæk og de fede oplevelser med venner
Når man tager en rygsæk på ryggen ud i verden, finder man hurtigt ud af, at det at backpacke betyder fede oplevelser og gode nye bekendtskaber

Hvor stor skal min rygsæk være?

Størrelsen på ens rygsæk varierer efter temperament og tur. Vi vil dog argumentere for, at du aldrig vil få brug for en rygsæk på +75 liter til en klassisk backpacking tur. Det eneste scenarie hvor du vil have en større rygsæk vil være, hvis du skal på meget lange overlevelsesture, her vil du kunne komme ud for at skulle bruge store rygsække på 75+ liter.

En klassisk backpacker benytter oftest en backpack med en kapacitet mellem 50-70 liter. Vi anbefaler en rygsæk med 50-60 liters kapacitet for den kvindelige backpacker og 60-70 liter den mandelige backpacker. Dertil vil man typisk købe en day-pack til kortere ture, hvor ens hovedrygsæk bliver tilbage på hostelet.

Video gennemgang af rygsæk

Rygsækkens anatomi

Hvis vi dykker mere ned i rygsækkens anatomi, så kan du herunder se de vigtigste egenskaber, som en backpacker rygsæk kan have. Vi tager udgangspunkt i Ben Nevis, som er Highalnders absolutte topmodel, hvilket afspejler sig i kvaliteten af rygsækken, samt de mange features.

Materialet er et slidstærkt 450D Ripstop Nylon materiale, der passer til al slags vejr, lige fra Asien til Canada. Ripstop Nylon materialet er naturligvis vandafvisende og sørger for at holde dine ting tørre.

Funktionelt og smart design

Rygsækken har adskillige smarte features, der giver en brugeroplevelse i særdeles høj klasse. Flere af lommerne er strækbare, hvilket gør, at der er plads til ekstra baggage, men samtidig sidder lommerne tæt ind til rygsækken, når de er tomme.

1

Toplåget har både en inderlomme og en yderlomme, som kan bruges til små ting, der skal være lettilgængelige på rejsen.

2

Rygsækken kan åbnes fra fronten vha. lynlås, der åbner i et L. Dermed har du altid utrolig let adgang til alt dit udstyr.

4

Praktisk yderlomme til småting.

6

På hver side af hoftebæltet er der en lomme med lynlås til f.eks. mobil, pas eller andre vigtige ting.

7

Hank og stropper til at fastspænde forskelligt udstyr, f.eks. sovepose.

5

Lomme til f.eks. drikkedunk.

8

Separat bundkammer på 10 liter.

3

Rummelige sidelommer.

Rygsækken har adskillige smarte features, der giver en brugeroplevelse i særdeles høj klasse. Flere af lommerne er strækbare, hvilket gør, at der er plads til ekstra baggage, men samtidig sidder lommerne tæt ind til rygsækken, når de er tomme.

Derudover giver de mange stropper rig mulighed for at spænde yderligere baggage på ydersiden af rygsækken for ekstra opbevaring.

Foruden at kunne åbnes i bund og top, kan Ben Nevis åbnes fra fronten som en kuffert. Dette gør organiseringsprocessen af rygsækken mere overskuelig, da indholdet både kan nåes fra top, bund og midte.

Derudover kommer Ben Nevis med et integreret orange raincover, der ligeledes kan bruges til at skabe opmærksomhed på vandreture i mørke.

Nyeste ryg-systems teknologi

Da Ben Nevis er Highlanders topmodel, kommer den naturligvis med deres nyeste ryg-system, T3 Tri Active Adjust ryg-system. Systemet er let justerbart, øger bæreevnen og er designet til at øge komforten. Derudover er systemet designet til at ventilere bedst muligt, hvilket kommer brugeren til gode i varmere klima.

dover at være Highlanders topmodel, er Ben Nevis ligeledes Backpackerlife.dk’s bestseller.
Rygsækken anbefales til dig, der vil have en funktionel rygsæk, med alle features du drømmer om! Rygsækken kan bruges i alle henseender, om du ønsker en troværdig trekkingmakker eller blot et sted du kan kalde “hjem” på din 3 måneders jordomrejse.

1

Toplomme.

2

Hank, der hjælper på den helt korte transport ud af tog, bus osv.

3

Stropper til at justere skuldrene – hjælper med fordelingen af vægt på skuldre og hofter.

4

Refleks som er med til at øge sikkerheden.

6

Juster ryglængden med Highlanders T3 rygsystem, der gør det let at indstille efter dine behov.

5

Air-Mesh rygstøtte der øger komforten og hjælper på luftcirkulationen.

7

Brystspænde.

8

Air-Mesh hoftebælte der sørger for at komforten altid er i top – og øger samtidig luftcirkulationen.

9

Integreret raincover i et rum i bunden.

Kan man ikke bare nøjes med en rullekuffert til backpacking?

Ovenstående spørgsmål er et klassisk spørgsmål, som vi har modtaget mange gange. Svaret kort og godt er: Nej, du kan ikke nøjes med en rullekuffert. Når man rejser, møder man en sjælden gang en såkaldt flashpacker, der rejser rundt med kuffert. Dette er dog et dårligt alternativ til en rygsæk. En kuffert er ufattelig klodset at have med på vejen, det er svært at gå op af trapper samt ændre retning med den – og du afskriver dig selv fuldstændig for muligheden for trekkingture samt andre spændende dagsture, du ikke havde regnet med at støde på hjemmefra.

En rygsæk er handy og har forskellige rum, hvor du kan inddele dine ejendele. Rygsækken ender med at blive en naturlig del af dig som rejsende.

Sådan pakker du din backpack korrekt

Uanset hvilken størrelse rygsæk du vælger, og hvor meget du betaler for den, er der et par universelle retningslinjer omkring vægtfordeling og tyngdepunkt, der er værd at kende til. Følger du disse retningslinjer, får du det fulde udbytte af din rygsæk samt opnår maksimal komfort under rejsen.

Rygsække er designet til at bære vægten så tæt på dit naturlige tyngdepunkt som muligt. Dette gør det nemmere at gå, skifte retning og holde balancen i vanskeligt terræn. En rygsæk, der er pakket korrekt, er dermed også væsentlig mere behagelig at gå med, end selv samme rygsæk, der er pakket forkert.

Når du pakker din rygsæk, er det derfor vigtigt, at tunge ting pakkes så tæt ind mod ryggen som muligt. Dette gør, at rygsækken føles mest muligt som en naturlig del af din kropsvægt – og den er let at manøvre rundt med. Lette ting skal dermed enten placeres i toppen eller længst muligt ud mod forsiden af rygsækken.

En smart måde at organisere dit tøj på, er ved brug af gennemsigtige plastposer. Dette gør det lettere at pakke samt holde orden i rygsækken. Tøjet foldes og rulles sammen. Dette gøres for at tøjet bliver mindst muligt krøllet og fylder mindst muligt. Jo bedre du organiserer dine ting, jo mere plads får du i rygsækken.

Pak din rygsæk til øget sikkerhed

Hvis du er uheldig og din rygsæk bliver stjålet, så er der sjældent meget man kan gøre ved det efterfølgende. Det er irriterende og desværre en risiko ved at rejse. Derfor er en rejseforsikring vigtigt, samt at følge rådet om at tage dine mest værdifulde ejendele i en daypack, som du enten kan gå rundt med eller låse inde på dit hostel eller hotelværelse.

Majoriteten af gange folk får stjålet værdigenstande under en rejse, er fordi det var let for tyven. Dvs. hvis man eksempelvis glemmer at gemme sine penge væk, eller har værdigenstande gemt i en let tilgængelig lomme. At have en rygsæk hvor du kan låse lynlåsene sammen gør det markant mere besværligt at stjæle fra dig, hvilket mindsker risikoen for at tyveriet sker markant!

Backpacking og sikkerhed med rygsæk
Din rygsæk er dit hjem når du rejser – og også her du opbevare dine værdigenstande. Ofte vil man bruge en daypack og en backpack.

Populære rygsække til backpacking og vandring

Når du er mere sikker på hvad du går efter, du kender dit budget og har overvejet hvilke type af tur du skal på – så giver det mening at se på nogle konkrete rygsække du kan overveje til din tur. Herunder har vi valgt to af vores bedstsælgende rygsække, som er indenfor forskellige prisklasser.

Vandrerygsæk – Treklife Backpacker 65L – Sort

Populær rygsæk til en meget skarp pris

Modellen Backpacker 65 Liter er en god value-for-money rygsæk. Denne rygsæk er designet i slidstærkt ripstop materiale, som sikre at materialet kan tåle slid under rejsen. Rygsækken har mange tekniske features, såsom hovedrum, som kan tilgås via en fuldlængde YKK lynlås, påspændingsmuligheder og meget mere.

Rygsæk – Highlander Ben Nevis – 65 liter

En teknisk rygsæk til alle typer af ture – fra backpacking til vandring

Vi havde tidligere i artiklen vidst Highlanders Ben Nevis rygsæk, men den fortjener at blive nævnt igen. Deres nye model af Ben Nevis klassikeren, kan alt det man kan forvente af en rygsæk til den dobbelte pris – så her får du virkelig høj value for money.

Rygsæk til kvinder

Langt de fleste vil sagtens kunne bruge mange moderne rygsække og backpacks med stor komfort når de rejser – om det er en ‘kvinde model’ eller ej. Kan rygsækkens indstilles, så vil man ofte kunne opnå en meget komfortabel rygsæk. Derfor er vores grundholdning, at rygsække er unisex rygsække.

Når det er sagt, så vil der være nogle undtagelser til overstående, som gør, at man som kvinde bør overveje en rygsæk specielt til kvinder. Dette er når:

 1. Din krop diktere det (stor barm, brede hofter eller lav højde)
 2. Du har svært ved at bære kiloene

Men når det er sagt er der adskillige huskeregler, som kan hjælpe dig med at vælge den helt rigtige rygsæk hvis du er en kvinde:

1. Tag udgangspunkt i din krop
Tag udgangspunkt i din krop og fysik. Er du en lille bygget vil det have indflydelse på hvor mange liter en backpack du skal vælge. Har du en stor barm er det vigtigt, at skulderstropperne kan indstilles og rykkes op og ned for ikke at genere dig når du går med rygsækken. En kvinde vil typisk ikke vælge en større kapacitet end 70 liter.

Er du lav så kan du med fordel vælge en S-version (small) af rygsækken hvis det er muligt. Men er du højere end gennemsnittet og har du smalle hofter, så vil en kvinde-model ofte sidder dårligere på dig end en normal rygsæk.

2. En backpack burde ikke veje mere end 15 kg
Når du har loadet din backpack med dit gear og dit tøj, så burde den ikke veje mere end 15 kg. Rejser du let vil din rygsæk typisk ligge på 7 kg og gennemsnitligt på omkring 13 kg.

Spørgsmål du skal stille dig selv når du tester din rygsæk som kvinde
Når du har købt din rygsæk så er der følgende spørgsmål, som du kan checke af for at have ramt den rigtige rygsæk:

 • Sidder stropperne behageligt ved dine skuldre?
 • Sidder hoftebæltet behageligt og ved din hofte?
 • Gnider rygsækkens materiale ubehageligt op og ned af dine arme når du bevæger dig?
 • Er rygsækken større end dig?

Populær rygsæk til kvinder

Tatonka Yukon 50 + 10 liter rygsæk

Fremragende kvinderygsæk

Tyske Tatonka har med deres Yukon 50 + 10 liters rygsæk lavet en rygsæk, som er specielt designet til at tage hensyn til en kvindes hofter og barm. Derudover kan Yukon alt det man kan forvente af en top rygsæk.

Daypacks

I tillæg til overstående backpacking rygsække vil man ofte vælge at tage en daypack med på tur. En daypack er din dagsrygsæk, som du kan tage med på ture når du er landet på dit hostel, eller til at bruge under aktiviteterpå turen. Din daypack er også den rygsæk, hvor man typisk opbevare sine værdigenstande, pas, penge, mobil og lignende når man rejser.

4.9/5 - (15 votes)