Vandresokker guide – Sådan vælger du dine vandresokker (2024)

Vandresokker kan være en ting mange tager for givet, hvis man i forvejen har brugt penge på gode vandrestøvler og andet udstyr. Ikke desto mindre vil vandresokker være uundværlige på vandreturen og rejsen, hvis ikke man vil have ødelagt turen af vabler, sår og ømme fødder. Bliv klogere på dit valg af vandresokker i vores guide herunder.

Vandretur og vandresokker
Et par gode vandresokker giver dig mulighed for at nyde turen og den smukke natur.

Hvorfor vandresokker?

Det kan være hårdt eller virke mærkeligt at smide penge efter vandresokker, hvis man i forvejen har købt et par gode vandrestøvler. Dog gør de en stor forskel, og er et uundværligt supplement, som vandreentusiaster og folk der har gået lange distancer vil være enige i. Et par gode vandresokker kan redde din trekking- eller vandretur fra at blive en træls omgang med vabler og ondt i fødderne. De kan være forskellen mellem, ikke at kunne tænke på andet end at man gerne vil i mål kontra det at nyde naturen og oplevelserne.

Hvordan fungerer vandresokker?

Vandresokker fungerer som et ekstra lag mellem fod og sko, og er specielt designet til at passe på og mindske slid på fødder under hård belastning. De tilføjer en ekstra komfort som mindsker ubehag, som både kan være vabler eller manglende åndbarhed og isolation for fødderne.

De fleste vandresokker er designet med en vabelfri teknologi og er forstærkede på nøgleområder som tæerne og hælen, som gør at man kan gå længere. En anden fordel ved vandresokker er, at de typisk har flade syninger og samlinger, som minimerer friktion og irritation, og dermed ikke generer foden som normale sokker. Vandresokker vejer typisk mindre og sidder bedre på foden, da de er skabt med øje for at beskytte udsatte steder.

Hvilket materiale skal jeg vælge?

Vandresokker kan være laves af forskellige materialer, eller en kombination af flere materialer. Dette kan eksempelvis være nedenstående materialer som hver især har sine karakteristiske egenskaber:

 • Uld – Det mest populære materiale til at lave vandresokker, som er god til at regulere temperaturen og fugten i sokkerne, hvorved fødderne forbliver komfortable og holder varmen. Uld minimerer også lugt mere end syntetisk stof
 • Merino uld – Indeholder antibakterielle egenskaber og absorberer fugt/ sved
 • Polyester – Et syntetisk materiale som tørrer hurtigt
 • Nylon – Et syntetisk materiale som tilføjer holdbarhed
 • Silke – Et behageligt og let stof
 • Spandex – Tilføjer elastiske egenskaber og et godt fit

Uld og Merino uld er godt til at varme fødderne, mens andre materialer er med til at regulere varmen om sommeren. Polyester og nylon tilføjer slidstyrke og hurtig tørring af sokkerne. Merino uld har den fordel at det er mere selvrensende så sokkerne ikke kommer til at lugte så meget, mens uld skal vaskes lidt mere. Hvis stoffet er syntetisk har det behov for at blive vasket endnu mere.

Vedligehold af vandresokker

Vedligehold af vandresokker skal ske med omtanke, og det anbefales at følge vaskeanvisningerne på sokkerne. Et godt råd er at vaske dem på vrangen, så indersiden renses helt. Du bør ikke smide dem i tørretumbleren, specielt hvis det er uld. Lufttør derimod hellere dine vandresokker, men kig gerne på vaskeanvisningerne hvis du hellere vil tørre dem på anden vis.

Vandresokker
Vandresokker har godt af at blive vasket på vrangen.

Komfort og bevægelsesfrihed

Det er vigtigt for at opnå den rette komfort og effekt, at vandresokkerne sidder tæt på foden. Mange vandresokker sikrer et godt fit gennem lycra/elastan eller andet elastisk materiale. Elasticiteten i sokkerne er specielt vigtigt omkring dine ankler og vrist, da disse områder er særligt udsatte over længere distancer og dermed behøver bevægelsesfrihed. Flere vandresokker er udstyret med anatomisk grebsområde, som gør at sokkerne ikke glider ned. 

Vandresokkerne bør sidde tæt, men uden at de decideret strammer for meget. Det anbefales at vælge størrelsen ud fra din faktiske fod og ikke din skostørrelse. Hvis man ligger mellem to størrelser, så anbefales det at tage den mindste størrelse. Det vurderes at sokken sidder korrekt når hælskålen er på linje med din fods hæl. Vandresokker kan være tilpasset køn, men i mange tilfælde er forskellen lille.

Vandresokker findes i forskellige højder lige fra ankelsokker, mellemlange- og lange sokker til sokker i knæhøjde. Ved valg af højde på vandresokker, bør man afveje valget ud fra klima, terræn samt højde på vandrestøvler og vandresko. Ankelsokkerne kan med fordel bruges i vandresko, mens de mellemlange og lange kan bruges i vandrestøvler. De knæhøje vandresokker vil typisk skulle bruges på bjergbestigning og koldt klima.  

Skal man have inder- og ydersok på?

Dette er et spørgsmål vi ofte får når det kommer til vandresokker. Her er svaret at moderne vandresokker i langt de fleste tilfælde er nok alene. Som en alternativ konstellation kan en tynd indersok som er svedtransporterende være en god idé og så supplere med en isolerende ydersok som kan transportere fugten videre ud i vandrestøvlen.  

Helt generelt anbefaler vi at tage 2 par vandresokker med i rygsækken, hvis det ene par skulle blive våde.

Når det kommer til at holde fødderne varme om vinteren kan sokkerne ikke klare det alene. Du må ikke fryse andre steder på kroppen, da du hurtigt mister kropsvarme hvis dine arme eksempelvis fryser. Sørg derfor for at være godt dækket ind på hele kroppen.

Opsummerende fordele ved vandresokker

Vandresokker adskiller sig fra almindelige sokker på flere punkter. Det er et mere avanceret produkt, som er specielt designet og med flere teknologier og features. Flere vandresokker er eksempelvis tilført coolmax teknologi, som gør sokkerne fugtabsorberende og åndbar.

7 ting du får ved gode vandresokker

 • Aflastning af trædepuder
 • Øget absorbering af stød ved hvert skridt
 • Øget støtte
 • Bevægelsesfrihed
 • Varmeregulering, samt svedtransportering gennem materialerne
 • Minimering af lugt
 • Mindsker vabler, ømhed, friktion og irritation

Vandresokker kan altså være en rigtig god investering, så du sikrer dig en komfortabel og god rejse eller vandretur. Vi står hos backpackerlife altid klar til at hjælpe dig, og hvis du har spørgsmål så tøv ikke med at tage kontakt til os. Nedenunder kan du tjekke vores bud på tre gode vandresokker og du kan også udforske vores brede udvalg af vandresokker her på siden.

Tre bud på vandresokker

Ulvang Spesial

Den gode helårs vandresok

Ulvang Spesial er en halv tyk merino uldsok, som kan benyttes hele året rundt. Spesial uldsokken er temperaturregulerende og fjerner fugt. Dette gør den ideel at benytte til alle slags aktiviteter både om sommeren og om vinteren.

Trespass Strolling

Den komfortable og slidstærke

Ergonomiske vandresokker fra Trespass i uldmix baseret på et højt indhold af merino uld. Materialet sikrer høj komfort med ekstra polstring ved slidpunkterne for støtte, komfort og slidstyrke. Vandresokkerne er temperaturregulerende og fugtabsorberende.

Highlander Norwegian

Den isolerende

Vandresokker fra skotske Highlander i 80% uld. Yderst isolerende vandresokker, som kan bruges til både varme- og kolde temperaturer. Sokkens hæl og tåspids er polstret med et tykkere lag stof. Dette er med til at mindske vabler.

Ofte stillede spørgsmål om vandresokker

Hvorfor skal man bruge vandresokker?

Vandresokker kan gøre en uundværlig forskel, hvis man gerne vil have en komfortabel og behagelig vandretur. De giver dig mulighed for at fokusere på at nyde omgivelserne og naturen.

Hvilke vandresokker skal man bruge?

Du kan få vandresokker til alt slags vejr. Overvej derfor hvilket klima du skal bruge dem i, samt hvilket terræn du kommer ud for.

Hvilket stof skal man vælge?

Vandresokker kan være lavet i et mix af materialer. Tjek vores guide for at se hvilke fordele de forskellige materialer tilfører.

4.9/5 - (9 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *