Dunsovepose guide (2024) – Alt du skal vide om dunsoveposer

En dunsovepose er en sovepose med kvalitets fyld i form af dun. Dun giver en højere isoleringsevne end fibersoveposer, er lettere og giver et blødere fyld. Dun er ofte brugt i letvægtssoveposer grundet dunets stærke varme-til-vægt ratio, hvilket gør dunsoveposer ideelt til backpacking og outdoor ture. 

Dunsovepose - Guide til dunsoveposer og  Responsible Down Standard

Hvorfor bruge dun og hvad gør det som fyld i en sovepose?

Der findes mange forskellige former for isolerende fyld i en sovepose, bl.a. fiber, dun, samt en blanding af disse materialer. Dun er kendt for at være det bedste isoleringsmateriale, som naturen har udviklet gennem tusindvis af år. Det findes nede under ydrefjerene på vandfugle såsom gæs og ænder. Dun er fjerdragten, som beskytter vandfuglene mod kulde og består af bløde, små filamenter.

Derudover har dun en virkelig god isoleringsevne, som hjælper med at holde kroppen varm i det meste slags vejr, også i frostgrader. Dun er også meget let og kompakt, og er derfor nem at pakke ned og have med i tasken.

En anden fordel ved dun er at det er åndbart, hvilket med andre ord vil sige, at det kan være med til at trække fugten væk fra soveposen, hvis du har det for varmt. Derudover er dun et meget holdbart materiale, som holder i mange år, hvis man passer på den, og vasker soveposen korrekt.

Dunisoleringsevne og fill-power

Dunisoleringsevne: Dun isolerer ved at fange luften og derved skabe et lager af varme for brugeren. Det er desuden let, åndbart og holdbart. Dun bruges når et produkt skal opnå en endnu lavere vægt og bedre isoleringsevne. Dette måles ud fra fill-power. Det er lidt dyrere isolering, men holder også bedre på varmen. Jo højere dunsisoleringsevnen er, jo bedre er den til at holde på varmen.

Fill-power er overordnet set den relative kvalitet af dunet og bliver målt ud fra hvor mange kubik tommer en ounce af det dun fylder (på engelsk kaldet: loft) og derved isolerer. Jo højere fill-power en sovepose har, desto bedre er isoleringsevnen.

Gæs har været den primære kilde til dunsoveposer, men ænder har overtaget gennem tiden, eftersom dun fra gæs er blevet for dyrt. Dette er også fordi dun fra gæs kan opnå en højere generel fill-power. Der er få ænder såsom Moskusanden og Edderfuglen, hvis dun kan opnå den højeste fill-power.

  • God kvalitets dun: 600 – 650 fill-power
  • Rigtig god kvalitets dun: 700 – 750 fill-power
  • Virkelig god kvalitets dun: 800+ fill-power

Det skal siges, at fill-power ikke fortæller dig hvor varm en dunsovepose er, eftersom der er mange faktorer der tæller ind. Du bør også tjekke op på, hvor mange procent dun din sovepose indeholder.

Dun og fiber-blend: Nogle soveposer består af en kombination af dun og fiber. Fordelene ved denne blanding er, at man her kombinerer de bedste egenskab fra fiber med de bedste egenskaber fra dun.

En dunsovepose opnår en bedre varmeisolering og er mere kompakt end eksempelvis en fibersoveposer, og den kan give et blødere og mere omfattende fyld. En dunsovepose har derfor en højere overordnet kvalitet og kan være en fantastisk sovekompagnon, når du er ude og sove i naturen.

Er du i tvivl omkring hvilken sovepose der passer til dig, så kan du læse vores guide til valg af sovepose.

Hvad er Responsible Down Standard?

Responsible Down Standard eller RDS er en standard, der sikrer, at dunen kommer fra de mest sikre og dyrevenlige omstændigheder. Dyrene skal leve med de 5 friheder for dyrevelfærd, hvilket sørger for at de har fri tilgængelighed til mad, at de har nok plads og mulighed for behandling hvis de bliver såret, samt forhold så de ikke lider mentale lidelser. Dyrene må ikke tvangsfodres og deres dun må ikke blive taget, mens dyret er levende.

For at sikre at alt dette er overholdt, bliver dunproduktionsfaciliteter tjekket af en 3. parts kontrollør. Dette bliver gjort igennem hele facilitetens struktur for at sikre at alt overholder standarden.

Responsible Down Standard Certificeringslogo

Hold øje med certificeringen

RDS certificeringsmærket skal du være opmærksom på, når du leder efter produkter med dun. Certificeringen sikrer at dun i produktet er kommet fra faciliteter som er tjekket og sikret at de lever op til standarden.

Se dunsoveposer fra shoppen til en skarp pris

Ofte stillede spørgsmål om dun og dunsoveposer

Hvilken dunsovepose skal jeg vælge?

Du skal bestemme dig for hvilket dun du vil have i din dunsovepose, gås, and eller en blend af dun og fiber, samt hvilken størrelse du skal have den i og hvor mange sæsoner du skal kunne benytte den i. Du bør derfor overveje hvilket klima soveposen skal benyttes i, samt overveje dine personlige præferencer.

Hvad betyder komforttemperatur?

Komforttemperatur er det antal grader, soveposen passer bedst til. Jo lavere komforttemperatur, jo bedre holder soveposen på varmen. Hvis en sovepose har en komforttemperatur på -5 grader, betyder det med andre ord, at man kan have det behageligt helt ned til -5 graders frost.

Hvor lang skal en dunsovepose være?

En dunsoveposes længde afhænger af brugerens højde. En tommelfingerregel er at den skal dog gerne være ca. 10 cm. (eller mere hvis det ønskes) længere end din højde for at opnå en optimal pasform. Dette giver plads til bevægelse i soveposen, så man ikke føler sig indelukket.

Hvad er fill-power?

Fill-power beskriver med andre ord kvaliteten af dunen og dunisoleringsevnen. Jo højere fill-power en sovepose har, desto bedre er isoleringsevnen. En højere værdi af fill-power, giver dig bedre isolering. Det er en meget vigtig faktor når du skal vælge sovepose, da det afgør hvor og hvornår du kan benytte din sovepose.

Hvad er dun?

Dun er et filament fra vandfugle såsom gæs og ænders fjerdragt. Dun er et populært valg til brug af isolering i soveposer, da dun har en høj isoleringsevne og samme tid er meget letvægtigt.

Hvad er Responsible Down Standard (RDS)?

Responsible Down Standard er en standard for dyrevelfærd, der sikrer at gæs og ænder har de 5 friheder for dyrevelfærd. Det bliver tjekket af en 3. parts kontrollør.

4.2/5 - (86 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *