Vandrestave Guide 2024: Sådan vælger du de rigtige stave

Vandrestave har i mange år haft et ry som udstyr til ældre eller dårligt gående, men det er desværre helt forkerte antagelser. Vandrestave henvender sig tværtimod til den fysisk aktive, der ønsker bedre stabilitet og støtte under vandring og trailløb. Vi guider dig i denne artikel til hvordan og hvornår stavene bruges bedst.

vandrestave til outdoor og vandring
Et par gode vandrestave giver dig bedre balance og hjælper dig hurtigere igennem udfordrende terræn.

Hvad er vandrestave?

Det er yderst vigtigt at støtte og aflastning af fødder, ankler og knæ er optimeret på en lang vandretur. Disse vil blive udsat for et stort pres når du bevæger dig i alsidigt terræn med oppakning på ryggen, da kroppen hele tiden skal stabilisere sig selv. Det er derfor vigtigt at iføre sig et par vandresko eller støvler, der passer til den tur til skal på. Men det er ikke blot gode sko, der kan være med til at afhjælpe kroppen.

Vandstave er et overset stykke gear, der i høj grad kan være med til at aflaste de udsatte kropsdele. De vil give dig en langt bedre balance, hvilket aflaster den konstante stabilisering. Og de vil hjælpe dig til en hurtigere og mere dynamisk bevægelse gennem et udfordrende terræn. Mange vandrere og trailløbere vil opleve en forbedring i tempo ved at udnytte potentialet i et par vandrestave. Kort sagt er vandrestænger gode til både at øge forbrændingen, hjælpe dig i kuperet terræn, nedsætte skader og hjælpe dig med at gå længere distancer. Hvis du er nysgerrig på fede ruter, hvor du kan prøve dine vandrestænger kan du læse med på vores blog.

Populære vandrestave lige nu

Hvilke typer af vandrestave findes der?

Der findes mange typer af vandrestaver, alle med forskellige karakteristika og til forskellige budgetter. Generelt når man taler om typer af vandrestave vil man typisk kigge på tre karakteristika af vandrestaven: 1) Hvad er materialet som staven er lavet af? 2) Hvad niveau af justerbarhed har staven og 3) Hvilken håndtagstype har vandrestaven.

Materiale

Der findes mange typer af vandrestænger, men fælles for de fleste er, at de er lavet i et letvægtsmateriale, der gør dem lettere at gå med. Du kan typisk finde vandrestave i aluminimum eller carbon. Aluminimum er et slidstærkt og økonomisk godt valg. Disse stænger kan klare et højt stressniveau, og kan give sig utrolig meget uden at knække. Carbon er et dyrere og letvægtigt valg, der er gode til at udligne vibrationer og stød. Men disse stænger har en smule lettere ved at knække under et højt stressniveau.

Justerbarhed

Det er vigtigt at kunne indstille sine vandrestave så de passer til både din krop og det terræn du befinder dig i. Typisk kommer vandrestænger som justerbare teleskopstænger eller som faste foldbare stave. Fordelen ved de justerbare stænger er, at du kan tilpasse dem præcis efter dit behov. Se det næste afsnit for gode råd til justering af denne type stænger. Det skal siges, at hvis du er på jagt efter en meget minimalistisk og letvægtig stav, kan de foldbare sagtens være en løsning for dig. Men vi vil anbefale de fleste at købe en justerbar stav, og du kan finde et stort udvalg af disse på vores shop.

Håndtag

Det er vigtigt, at håndtaget hjælper din hånd og arm med den rette ergonomiske støtte. De fleste vandrestave kommer med optimerede håndtag, der hjælper dig med at holde rigtigt, men der er forskel på, hvilket materiale de kommer i. Kork er særligt godt i varmt klima, da dette materiale er godt til at absorbere sved og fugt. Skum er også svedabsorberende, og et meget blødt materiale, der er rart at holde på. Gummi er ideelt til et koldere klima, da det isolerer hænderne mod kulde, og er god til at afhjælpe stød.

trailløb med vandrestænger
Vandrestave er helt uundværlige hvis du vil prøve kræfter med ultraløb eller trailløb.

Hvordan indstiller jeg mine vandrestave?

Det er vigtigt, at vandrestavene passer til din højde, og derfor er det vigtigt at tjekke længden inden du køber. Når du står oprejst med stangen i hånden skal din albue være i en 90 graders vinkel, når enden af stangen rammer jorden. Et godt huskeråd er, at hvis du er højere end 180 cm, skal du som minimum købe en stang, der er 130 cm, og gerne længere. Hvis du er under 180 cm, kan du justere de fleste stænger ned så de passer til dig. Når du har fundet vandrestave, der passer din højde kan du med fordel eksperimentere ved at justere på længden undervejs i din tur.

Der er stor forskel på hvordan stangen skal være justeret alt efter hvilket terræn du befinder dig i. Hvis du går ligeud i almindeligt terræn skal vandrestavene være justeret så din albue er i de 90 grader. Hvis du derimod går opad kan du med fordel forkorte stængerne med 5-10 cm for at tilpasse dem efter kroppens bevægelsesmønster. Hvis stængerne er for lange her vil du hurtigt mærke, at dine skuldre er anspændte, da de vil være unaturlig løftet. Går du nedad kan du forlænge stavene med 5-10 cm, så du kan hjælpe kroppen til en mere oprejst position og bedre balance.

9 fordele ved vandrestave

 1. Beskytter fødder, ankler og knæ
 2. Optimerer balance i ujævnt terræn
 3. Øger tempo og udholdenhed
 4. Forbedring af kropsholdning
 5. Styrker muskler i overkrop og core
 6. Formindsker belastning af led
 7. Giver mulighed for at øge distance
 8. Hjælper til ubesværet vejrtrækning
 9. Kan bruges som stænger til telt og tarp

Populære vandrestøvler i vores shop

Hvordan går jeg med vandrestave?

Det er en tilvænningssag at bruge vandrestave, men du må ikke smide dem væk efter ét mislykket forsøg. Vi lover, at læringskurven er stejl i starten, og at du nok hurtigt skal finde den rette teknik for dig. Vi har et par tips og tricks, der måske kan gøre det en smule lettere at komme i gang.

Grebsteknik

Det er væsentligt at din hånd og håndled kan slappe af når du bruger vandrestavene så du ikke går og spænder i hele armen. Dette vil du hurtigt blive træt af og derfor kan de betale sig at have det rigtige greb fra starten. Vi anbefaler dig at bruge håndledsstropperne, da disse er med til at afhjælpe spændningerne. Når du tager håndledsstroppen på er det vigtigt, at du fører hånden ind nedefra, også trækker ned i stroppen for at tage fat i håndtaget. Denne teknik vil støtte dit håndled, og tillade din hånd at slappe af i grebet.

Gangteknik

Hvis man skal udnytte vandrestavenes potentiale, er det vigtigt at finde den rette rytme. Du går med vandrestave ved hele tiden at løfte modsatte fod og stav. Venstre fod/højre stav, højre fod/venstre stav og så fremdeles. Hvis du skulle komme ud af rytmen kan du løfte stængerne op og fortsætte med at gå et øjeblik. Sæt så stængerne ned når du igen er klar til at finde ind i rytmen.

Når du går med vandrestænger vil dine armene være mere eleveret end de er vant til. Det kan derfor føles unaturligt at skulle svinge armene som vanligt, men det er vigtigt at gå så naturligt som muligt. Du kan imødekomme dette ved at have stængerne en smule bagved dig. På denne måde kan du få et større armsving, og tilmed et lille afsæt/skub til at komme hurtigere frem.

vandrestave til outdoor
Det tager tid at vende sig til vandrestave, men giv ikke op, de kan ende med at blive et livslangt venskab.

Tre gode bud på dine nye vandrestave

Vandrestænger til outdoor

Treklife – Trail vandrestave

De budgetvenlige vandrestave

Et par billige, men solide vandrestave fra Treklife. God til både begynderen og den mere erfarne vandre. Udført i letvægts aluminium og nemme at indstille fra 69-135 cm.

vandrestænger

Highlander – Isle of Mull vandrestave

De alsidige vandrestave til outdoor

Solide vandrestave fra Highlander, der passer til de flestes behov. Udført i letvægts aluminium, anti-chok mekanisme og justerbar længde fra 69-140 cm. Letvægtige og kompakte på kun 305 g.!

Black Diamond – Distance Carbon Z

Den ultraletvægtige vandrestang

Letvægtig vandrestav fra Highlander, der er god til dig, som vil optimere din oppakning. Den er udført i kulfiber og vejer derfor kun 140 g. På trods af den lette vægt er den stadig utrolig sildstærk og god i alsidigt terræn.

Ofte stillede spørgsmål om vandrestave i 2024

Hvilken længde skal vandrestave være?

Vandrestave skal passe med en 90 graders vinkel i albuen når du stor oprejst og staven rammer jorden et sted nær din fod.

Hvad er en teleskop vandrestav?

En teleskop vandrestav er en justerbar vandrestav, der giver dig muligheden for at tilpasse længden efter præcis dit behov.

Hvorfor er vandrestave gode at gå med?

Vandrestave er gode at gå med fordi de giver dig større balance og højere tempo.

Hvornår bør jeg bruge vandrestave?

Vandrestave skal bruges når du gerne vil sikre sig en bedre balance og muligheden for at komme hurtigere frem i ujævnt terræn. Vandrestave kan bruges til både vandring, trailløb og ultraløb.

4.8/5 - (33 votes)

6 kommentarer

 1. Winnie

  Hej.
  Jeg har tænkt mig at købe vandrestave og bruge dem når jeg står på rulleskøjter.
  Jeg er kvinde og over 60 år og ja det er længe siden jeg har løbet på skøjter, men det skal prøves. 🤭
  Det er inliners og jeg har kun været vant til 2*2 hjul i barndommen.
  For at lære at få balancen igen i overkroppen, vil jeg så bruge vandrestavene som støtte.
  Spørgsmål? Det kan da kun være en god ide, ik?

  • Lars Kjær

   Hej Winnie

   Tak for din besked. Det lyder super fedt at du er begyndt at stå på rullerskøjter igen! 😊🤙 Jo, jeg vil mene at vandrestave kan hjælpe dig med at holde balancen – men det vil nok være væsentligt at du vælger et par vandrestave, som er lange nok til at kunne fungerer som stave selv med rullerskøjter på. Så jeg ville anbefale dig at holde øje med den fulde længde på vandrestavene.

   Du kan så bruge vandretavene til at give ekstra støtte, og så kan du over tid træne dig op til at du muligvis ikke har brug for vandrestavene til skøjterne mere 😊

   Hvis du har yderligere spørgsmål til vandrestavene må du endelig hive fat i os på mail, chat eller tlf 😊

   De bedste hilsner
   Lars, Backpackerlife

 2. Lene Brink

  Hej.

  Jeg vil gerne købe vandre stave af mrk. :
  Vandrestave til kvinder – Black Diamond Women’s Distance Carbon FLZ – 2-stk. Så vidt jeg kan se findes de i længde 95-110 eller 110-125 cm.
  Jeg er ca. 164,5 cm høj. Når jeg står iført mine vandrestøvler og albuen bøjet 90 gr, måler overkanten af min hånd 110cm. Det burde svare til længden på staven? Jeg er dog i tvivl om hvilken længde jeg bør vælge, hvis jeg iflg. jeres vejledning både skal kunne sætte dem lidt op og lid ned? Håber på hurtigt svar, så jeg kan nå at købe via jeres hjemmeside inden påske.

  På forhånd tak!

  mvh
  Lene

  • Lars Kjær

   Hej Lene

   Mange tak for din besked. Jeg vil anbefale dig, at hvis du lægger mellem to størrelser i Black Diamonds FLZ serie, at du vælger større større når det gælder vandring og outdoor turen 😊 Du skal være meget velkommen til at give os et kald på tlf. 42 55 59 19 (9-16 på hverdage) eller sende en mail til kontakt@backpackerlife.dk – så vil vi meget gerne hjælpe med dit valg af vandrestave.

   Du ønskes en rigtig god tur med stavene 😊🌍

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 3. Ruth Borg Olsen

  Hej, jeg er en kvinde på 77 år. Har vandret i mange år. Jeg er blevet blind på mit venstre øje, hvilket medfører dårlig balance. Jeg bruger nu mine vandrestave meget mere, men har behov for nye da de gamle glider i teleskopet når jeg går
  Hvilke kan I anbefale. Må gerne være lidt dyre og kunne klappes sammen i rygsækken.
  Hilsen Ruth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *