Vandreture på Sjælland: 8 populære ruter til alle niveauer (2024)

Vandreruter Sjælland

Opdag fantastiske vandreture på Sjælland! Vi har samlet otte af de mest populære vandreture på Sjælland korte som lange, så der er noget for alle. Disse vandreruter på Sjælland tilbyder varierede naturoplevelser og kulturelle skatte. Vandreruterne vi har valgt ud, er desuden spredt ud over Sjælland, så lige meget, hvor du er, eller hvor du bor, finder du en vandretur i nærheden af dig. Hvis du synes Nordsjælland mangler på denne liste, kan du tjekke vores artikel De 7 bedste og smukkeste vandreture i Nordsjælland ud.

Vandreture Sjælland:

  • Vandretur 5 km: Røsnæs Fyr (5 km)
  • Vandretur 10 km: Sorø Sø rundt (10km)
  • Vandretur 15 km: Klintekongens Rige (15 km)
  • Vandretur 20 km: Roskilde, Boserup Skov og Kattinge sø (20 km)
  • Vandretur 40 km: Skjoldungestien (40 km)
Vandring ved Møns Klint, Sjælland (2)
Vandreture på Sjælland byder på naturoplevelser af alle slags

Vallø Slotspark (5 km)

Gå en tur i den smukke Vallø Slotspark, der bærer præg af store plæner og gamle skove og tag et smut forbi Purlund skov. Denne korte vandretur giver dig en ide om, hvor de adelige på slottet gik deres søndagsture. Gåturen tager kun ca. 1 time at gennemføre, og med et fladt terræn kan alle være med.

Du starter med at vandre i den mere naturlige og vilde Purlundskov. Det varer dog ikke længe, før du bevæger dig mod Dyrehaven med sine anlagte søer, og videre ind i selve slotsparken. I slotsparken kan man se flere sjældne træer som hjertetræ, duetræ, gingko, vingevalnød, ægte tulipantræ og manna-ask. Til slut på ruten går du mod selve slottet i al dets pragt.

Slottet er desværre lukket for offentligheden, men Vallø Slotspark har åbent for alle hver dag fra kl. 8 til solnedgang.

Længde:5 km
Varighed:ca. 1 time
Ekstra:Vallø Slotspark har åbent hver dag fra kl. 8 til solnedgang.
Vallø Slotspark byder på mange smukke gamle skove. Tryk på billedet for at åbne ruten

Røsnæs Fyr (5 km)

Beliggende på det mest vestlige punkt af Sjælland står Røsnæs Fyr og viser vejen for sejlende i Kattegat. Denne vandretur er en let gåtur, hvor du kommer til at gå langs med stranden og på frodige grønne arealer, hvor køerne græsser om sommeren. Turen tager kun ca. 1 time at gå og er en let rute alle kan være med på.

Vandreruten tager dig ud til Røsnæs Fyr, hvor du kan nyde en kop kaffe og lidt lækkert i cafeen. Bagefter kan du passende gå op i fyrtårnet og se fyrets historie, der er udstillet langs med trappen op til toppen. Fra toppen kan du se over på Samsø og til Fyn. Af korte vandreture på Sjælland er denne uden tvivl en af de mest smukke og hyggelige.

Udsigt over Kattegat
Fra Røsnæs kan du skue ud over Kattegat.
<a href="<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1z7BgUCD6E6LfZGryFDY213538LnP7LI&ehbc=2E312F" width="640" height="480">
Med Ruten over Røsnæs Fyr går du langs vandet det meste af turen
Længde:5 km
Varighed:ca. 1 time
Ekstra:Fyret har sin egen lille cafe, hvor der er åben i weekenden.

Hesede skoven og Paradishaven (5 km)

Tag på en kort men dramatisk vandretur rundt i Hesede skov, hvor du både kommer forbi Djævlekløften og Paradishaven. Ruten er på 5 km i et let kuperet terræn, og den tager ca. 1 time og 20 min at gå.

Fra starten af kommer du til at gå på toppen af Djævlekløften – eller “Svenskekløften”, som den også bliver kaldt – der giver et meget dramatisk skift i omgivelserne med den 25 m dybe smeltevandskløft. Derefter går du videre i skoven, indtil du når til Paradishaven. En forstbotanisk, som blev etableret af det nærliggende Gisselfeld Kloster i 1813. Her kan du se sjældne træer og planter, som der ellers ikke er typisk for den danske flora.

Længde:5 km
Varighed:ca. 1 time og 20 min
Oplev en dramatisk vandretur rundt i Hesede skoven og Paradishaven

Sorø Sø rundt (10 km)

En af de smukkeste vandreture på Sjælland er turen rundt om Sorø Sø, der netop udgør en god vandretur på ca. 10 km. Turen tager ca. 2 timer at gå, og på vejen vil du gå i skønne omgivelser og have meget at se på.

Du kommer til at gå langs søens bredde. På søen opholder sig mange fugle, så hvis du er fugleinteresseret, er det bare med at tage kikkerten med. Efter at have gået et par kilometer, kommer du til Parnas. Parnas er et yndet udflugtsmål, hvor der om sommeren er café, restaurant og et bredt udvalg af udendørsaktiviteter. Du kan blandt andet få et skønt søbad i Parnas friluftsbad.

Når du kommer til Sorø by og går over Kongebroen, vil du kunne se hen på Støvlet Katrines Hus. Gourmetrestauranten befinder sig i de mest charmerende, røde bindingsværkshuse og er et besøg værd – hvis ikke for maden, så for arkitekturen.

Idet du følger søen rundt vil Sorø Akademi dukke op og lidt længere henne vil Sorø Klosterkirke komme til syne. Sorø Akademi blev stiftet i år 1586 af Kong Frederik II, og klosterets kirke stod færdigt allerede tilbage i 1201, hvor Absalon ikke længe efter blev gravlagt der. Der er med andre ord masser af dansk historie på vandreruten, som man kan vælge at fordybe sig i.

Tip: Ønsker man at forkorte turen, sejler Lilla Claus rundt til forskellige tjekpoints omkring søen om sommeren. Det er også en smuk måde at se ind på Sorø by fra søen af.

Længde:10 km
Varighed:ca. 2 timer
Ekstra:Minifærgen Lille Claus sejler i sommeren rundt til forskellige stoppesteder omkring Sorø Sø.
Oplev en af de smukkeste vandreture på Sjælland rundt om Sorø Sø

Gyrstinge Sø rundt (10 km)

Midt på Sjælland finder du denne skønne vandrerute omkring Gyrstinge Sø. Med søens placering mellem Store Bøgeskov og Allindemagle Skov, er der mulighed for at opleve varieret natur på ruten. Turen tager lige knap 2 timer at gå. Dette er turen for naturelskere, der godt kan lide at gå på små snoede stier, gå blandt køer og får, og som nyder at se fuglene lette fra vandet.

Du kan finde mere info om ruten og et tilhørende kort i denne folder fra Ringsted Kommune.

Længde:10 km
Varighed:ca. 2 timer
Ruten rundt om Gyrstinge Sø byder på et rigt dyreliv med alt fra køer, får og fugle

Klintekongens Rige (15 km)

Der er ingen tvivl om, at Møns Klint er et af de mest betagende naturområder i Danmark. Denne vandrerute er lidt længere, og det kan være en fordel at sætte god tid af til at gå, da du kommer til at bevæge dig i noget af Danmarks mest kuperede terræn. Alt efter din form og tempo tager turen omkring 4-6 timer.

Vandring ved Møns Klint, Sjælland
Klintekongens Rige tager dig helt tæt på Møns unikke natur

Du starter med at gå op på toppen af Aborrebjerg. Aborrebjerg er det højeste punkt på Møn. Med dets 143m over havets overfalde kan du skue over hele Møn, og du kan få et klart udsyn over det terræn, du skal til at gå i. Herefter bevæger du dig mellem Havrehøj og Lollikebakke, før du bevæger dig til Timmesø Bjerg. På Timmesø Bjerg vokser nogle af Danmarks ældste bøgetræer – nogle er mere end 400 år gamle! På toppen finder du også resterne af et forsvarsværk, der er kan dateres tilbage til bronzealderen. Bagefter vandrer du ned til kysten, hvor der venter dig en storslået udsigt fra toppen af Møns Klint.

Ikke langt derfra kan du tage et lille hvil ved museet, GeoCenter Møns Klint. Derefter kan du tage nogle smukke billeder ved udsigtspunktet, Forchhammers Pynt, og hvis ikke her, er der rig mulighed langs med skrænten. Når du går ind i landet igen, kommer du forbi Lille Ørnebjerg Lejrplads, hvor der er mulighed for at slå sit telt op. Vær dog opmærksom på, at der ikke er vand eller toilet, så du skal selv medbringe vand og en lille skovl.

Endelig kommer du ned til stranden og kan se Møns Klint fra bunden af. Det store hvide skrænter tårner sig op, og giver et helt specielt udtryk med dets kontrast til det mørkeblå vand. På tilbagevejen går du gennem den smukke Liselund Slotspark, hvor Liselund Slot står, som noget taget ud fra et eventyr. Her er der også en teltplads, der har både vand og toilet. Herefter kommer du til at gå langs skrænternes kant inden du bevæger dig tilbage til parkeringspladsen ved Jydelejet.

Nyd en vandretur ved Klintekongens Rige langs vandet

Se kort og mere info om ruten her.

Længde:15 km
Varighed:4-6 timer (alt efter tempo og form)
Ekstra:GeoCenter Møns Klint (åbent 11-17)

Roskilde, Boserup Skov og Kattinge sø (20 km)

Tæt ved Roskilde i nationalparken Skjoldungernes Land finder du denne dejlige vandrerute, der går gennem Boserup skov og langs med Roskilde Fjord. Vandreturen er på 20 km og tager omkring 4 timer og 15 min at gå.

Du starter ruten ved Roskildes togstation. Herefter bevæger du dig igennem byen og  ned til Roskilde havn, hvorefter du går langs med Roskilde Fjord til du når Boserup Skov. Den smukke skov har en stor artsrigdom og masser af skovfugle har valgt denne dejlig skov som deres hjem. Gennem skoven kommer du ned til fjorden igen. Her finder du en meget smuk beliggende shelterplads, hvor du kan vælge at overnatte og nyde en smuk morgenudsigt.

Roskilde Fjord, Sjælland
Roskildefjord og natur ser ekstra smukt ud i solnedgangens lys.

Som det næste kommer du til Kattinge Vig, hvor du kan få din frokost. Har du børn med, kan de lege nær ved ved Lerskrænten. Skrænten er fantastisk til at rulle nedad gang på gang. Efter frokostpausen, går du ind i landet igen til den Store Kattinge Sø, hvor du følger landevejene rundt. Resten af vandreturen går gennem Skjoldungernes Land i et smukt moselandskab, hvor masser af fugle hører til. Til slut kommer du tilbage til Roskilde, hvor du følger den samme vej tilbage til togstationen.

Længde:20 km
Varighed:ca. 4 timer og 30 min
Ekstra:Flere gode shelterpladser
Denne vandrerute tager dig gennem Boserup skov og langs Roskilde Fjord. Tilbring en nat i shelter og nyd en smuk morgenudsigt

Skjoldungestien (40 km)

Skjoldungestien er i princippet to stier, der krydser hinanden ved Lejre. Ruterne er i alt på 40 km, og det tager omkring 1-3 dage at gå alt efter ens tempo og form. Stien er opkaldt efter den mytiske slægt Skjoldungerne. Ifølge sagnene er slægten efterkommere af Kong Skjold, som blev send til at regere landet i Lejre-området af selveste Odin.

Og navnet er da også velvalgt, da du undervejs har mulighed for at se flere kulturhistoriske monumenter. Bl.a. Skibssætningen ved Lejre, udgravede kongehaller og gamle gravhøje er spredt over området.

Nationalparken er også fyldt med et usædvanlig bakket terræn med masser af å-løb, der udgør levestedet for flere sommerfugle, insekter, rådyr og rovfugle.

Inde på Nationalpark Skjoldungernes Lands hjemmeside, kan du læse mere om Skjoldungestien, samt finde kort over ruten.

Længde:40 km
Varighed:1-3 dage (alt efter form og tempo)

Der er mange vandreture på Sælland at vælge imellem. Alle sjællands vandreruter er meget forskellige i deres udtryk, hvor du kan opleve alt det bedste af Danmarks smukke natur. Lad dig inspirere og tag ud i naturen. Hvis du mangler mere inspiration til nye vandreture at gå – ikke kun i Sjælland, men også i resten af Danmark – kan du tjekke nedestående artikler ud.

5/5 - (9 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *