Når du skal købe telt, er det vigtigt at undersøge, hvor meget vand, teltet kan holde til. Teltet er din base, når du er på tur. Det er derfor essentielt, at teltet holder dig og din oppakning tør, selv hvis du bliver fanget i kraftig regn.
Vi vil i artiklen herunder vejlede dig i vandsøjletryk og teltmaterialer, så du kan blive klogere dit telts vandtæthed.
Hvad er vandsøjletryk?
Vandsøjletryk er et udtryk for, hvor højt vandtryk et givent materiale kan holde til, inden vandet går igennem materialet. Det kan testes ved, at et materiale foldes ud med et cylinder fastsat ovenpå. Herefter fyldes cylinderen stille og roligt med vand, indtil det kan ses, at vand går igennem materialet. Når vandet er gået igennem, er det cylinderens højde, som afgør vandsøjletrykket på materialet.
Der er dog forskel på et telts materiale og materialet på eksempelvis regntøj. Teltets ydre materiale stiller nemlig færre krav til vandtætheden end regntøjet. Det gør det, fordi vandet vil løbe ned ad teltets sider, når det rammer teltet – hvis teltet altså er sat ordenligt op. Teltets yderside vil derfor ikke være udsat for et pres, som gør, at vandet vil gå igennem materialet, som det eksempelvis vil gælde regntøj, hvor der skabes et øget tryk på regnbukserne, hvis du sætter dig ned.
Hvor vandtæt skal et telt være?
Har teltet et vandsøjletryk på 1.500 mm, kan det betegnes som vandtæt. Det er tommelfingerreglen. Du kan dog med fordel undersøge teltets materiale og opbygning fremfor udelukkende at kigge på vandsøjletrykket, grundet vandets evne til at finde vej væk fra teltets yderside.
Telte har forskelligt materiale, som vil have varierende levetid. Dette er en medvirkende faktor til, at du skal kigge efter andet end vandsøjletrykket. Køber du et billigt eller mellem-dyrt telt, har det en PU-belægning bag på enten nylon eller polyester, som er det, som gør teltet vandtæt. Ulempen ved PU-belægning er, at det over tid vil nedbrydes og dermed ikke længere være vandtæt. PU-belægning kan variere i tykkelse og kvalitet, hvilket vil afspejle sig i teltets pris. Har du ofte har brugt dit telt i høj sol, eller hvis det ikke har været plejet eller opbevaret hensigtsmæssigt, vil det have negativ påvirkning på PU-belægningen, som altså vil medvirke en dårligere vandtæthed.
Vælger du at købe et telt i den dyreste ende af prisskalaen, er der højest sandsynligt brugt silikone til at gøre teltet vandtæt. Det er gjort med en teknik, hvor silikonen påføres for- og bagside af nylonmateriale i stærk kvalitet. Derved lægger silikonen sig imellem nylonfibrene og tilsammen skaber de en vandtæt overflade. Silikonen er altså en del af materialet, som derved ikke kan suge vand.
Se vores udvalg af telte her
Vandtæt teltbund
Når du skal vælge telt, skal du udover det ydre materiale fokusere på teltets bund. Det anbefales, at bunden af teltet har et højere vandsøjletryk end resten af teltet, da bunden er udsat for højt tryk, når du opholder dig i teltet.
Teltbunden skal som minimum have et vandsøjletryk på 5.000 mm. Hvis du primært skal bruge teltet i Danmark eller Norden, anbefales det, at bundens vandsøjletryk er endnu højere.
Det er derudover væsentligt, at dit telts bund er i et slidstærkt materiale, så det kan holde til at blive slået op på hårde eller ru overflader. Det er svært at undgå, at der ligger små sten eller andet, der hvor du slår dit telt op, hvilket vil slide på bunden.
Du kan også vælge at medbringe et footprint til dit telt. Det er en special designet pressening, som fungerer som et beskyttende lag mellem jord og telt. Du skal være opmærksom på, at det er vigtigt at vælge et footprint, som passer til dimensionerne på dit telt. Hvis det er for stort, kan der komme til at stå vand omkring dit telt, som i værste fald kan løbe ind i teltet.
Er du i tvivl om, hvilket telt du skal vælge, kan du læser vores guide til valg af telt her.
Pas godt på dit telt
Dit telt har masser af ture i sig, hvis du passer godt på det. Pas på dit telt ved at bruge og opbevare det bedst muligt. Du bevarer i øvrigt vandtætheden bedst muligt ved optimal teltpleje.
Fire gode råd til optimal teltpleje
- Sørg for, at teltet er ordentligt tørt, inden du pakker det sammen
- Gør teltet rent inden nedpakning. Det anbefales at gøre det grundigere rent indimellem
- Undgå kondens ved at lufte godt ud i teltet
- Opbevar dit telt tørt og ved stuetemperatur, når du ikke bruger det
Battuta fra Trespass
2-personers letvægtstelt
Vandtæt, dobbeltlagstelt med indbygget myggenet. Teltet er med sine blot to kilo perfekt til backpacking og vandring.
Juniper fra Highlander
3-personers telt
Dome telt som er let og hurtigt at sætte op. Teltet har et soverum samt et opbevaringsrum forrest. Perfekt til outdoor- eller vandreture.
Caterthun fra Trespass
4-personers tunnel telt
Stort telt med sovepladser og opbevaringsplads. Teltet er perfekt til outdoor ture med venner eller familie. Vandtæt og åndbart.
Skriv et svar