5 vandreture i Norge – en vandrers paradis (2024)

Vandreture i Norge er i en anden liga

Norge er et vandreparadis. Med sine dybe fjorde, høje fjelde og vilde natur har Norge alle de vandreture, du kunne drømme om. Den vilde natur betyder også, at sværhedsgraden er en anden end herhjemme i Danmark. Men med den ekstra fysiske udfoldelse er belønningen også det sødere. Vi har samlet nogle af de største vandreoplevelser, du kan få i Norge på disse vandreture:

 • Preikestolen
 • Trolltunga
 • Aurlandsdalen
 • Gaustatoppen
 • Lofoten

  Preikestolen
  Preikestolen giver en helt fantastisk udsigt over Lysefjorden.

Preikestolen:

Når vi taler om vandreture i Norge, er der to ture, man ikke kan komme uden om. Preikestolen og Trolltunga.

Preikestolen, eller på dansk Prædikestolen, er en af Norges mest besøgte vandreture – og med god grund. Ruten er forholdsvis lettilgængelig, og kan gennemføres på 4-6 timer.

Vandreturen starter ud med at gå ad en hyggelig sti gennem fyrreskov, hvorefter du går på træplanker hen over et vådområde. Derefter begiver du dig op i fjeldet, hvor du skal være opmærksom på ujævnt terræn med en god stigning. Næsten i mål går du i et klippeområde med begrænset vækst, hvorefter du ankommer til rutens højdepunkt, Preikestolen.

Idet at du runder klippefjeldets hjørne, vil du få øje på den kæmpe, firkantede klippeklods, der er Preikestolen. Klippen ser nærmest ud til at kunne styrte ned, hvornår det skulle være, i fjorden 600 meter nedenunder. Men bare rolig, det er fuldstændig sikkert at gå på plateauet, så længe du holder dig på tilpas afstand af kanten. Spis din madpakke, mens du skuer ud over Lysefjorden og nyder naturens vilde vidundere.

Godt at vide:

 • På grund af rutens popularitet, er det bedst at starte sin opstigning tidligt om morgenen. Måske allerede omkring 7-tiden. På den måde slipper du for at gå sammen med store flokke af mennesker, der kommer med turistbusserne fra Stavanger, og du vil også få Preikestolen mere for dig selv og de andre “early birds”.
 • Vigtigt for denne rute, er det at have noget godt fodtøj på. Skulle man gå turen en dag, hvor der er vådt, kan der være klipper, man kan glide på.

Trolltunga:

Et af de mest ikoniske foto-spots i Norge er klippefremspringet, Trolltunga. I en højde af 1100 m over havets overflade, har man her den suverænt bedste udsigt over den isblå sø Ringedalsvatnet. Vandreturen til Trolltunga er ikke for alle. Du skal være i god fysisk form for at kunne klare turens 27 km med en stejl stigning på 800 højdemetre. Sæt gerne 10-12 timer af til at gå turen frem og tilbage igen, og start tidligt! På den måde har du tid og dagslys til hele turen. Trolltunga er en meget udfordrende rute, der egner sig bedst til erfarne vandrere. På trods af turens udfordringer, er det en vandrerute på de fleste vandreres bucket-list. For når du toppen, er der ingen udsigt ligesom denne!

Vær opmærksom på:

 • at sæsonen for at gå Trolltunga kun er i juni og juli. Resten af året er det kun ture med guide, der er tilladt.
 • at du har det rette udstyr med. På grund af sværhedsgraden af ruten, er det yderst vigtigt, at du har udstyret i orden. Det gælder især gode vandrestøvler, overtøj, ekstra tøj, pandelampe, førstehjælpskit, mad og en power bank.
Vandreturen Trolltunga, Norge
Trolltunga viser det vildeste af Norge. Tør du træde ud på plateauet?

Aurlandsdalen:

Aurlandsdalen er en smuk vandrerute, hvor du går i bunden af dalen fra Aurdal til Vassbygdi. Turen er på 16 km og tager omkring 6-7 timer at gå.

Følg floden mod den store Aurlandsfjord mellem store fjelde. Nyd synet af de små bygder blandt det grønne fjeldlandskab og vandfald fra klippesiderne. Vandreturen er lidt krævende på grund af dens længde, men alle kan gå den med det rigtige fodtøj på. Det er desuden en sjov rute at gå på grund af de små stier og hængebroer hen over de brusende elve fra bjergsiderne.

Godt at have med:

 • Regntøj – på grund af bjerglandskabets skiftende vejr.
 • Godt med snacks og mad til turen – der er langt mellem butikkerne i denne del af Norge.
Aurland
Vandreturen gennem Aurdal bliver kun smukkere af de små norske hytter og huse, der pryder bunden af dalen.

Gaustatoppen:

Gaustatoppen er et af de højeste fjelde i Norge med sine 1883 m. Fra toppen kan man betragte en betydelig del af det norske landskab. På trods af sin højde er Gaustatoppen ikke et svært fjeld at bestige. Man kan vælge forskellige ruter af forskellig sværhedsgrad alt efter hvor man starter. Hvis du vil have den nemmeste opstigning, skal du starte ved parkeringspladsen i Stavsro. Ellers kan du vælge at starte fra Svineroi eller Selstali for en sværere rute.

Det tager omkring 3 timer at vandre til toppen fra Stavsro, og to timer at komme ned igen. Turen kan godt tages med børn med det forbehold, at de har de rigtige vandresko på. På toppen kan I alle spise varme vafler i Gaustatoppen Turisthytten.

Det vidste du ikke:

 • Du behøver ikke at gå for at nå toppen. Gaustabanen, en kabelbane, der kører på indersiden af bjerget, tager dig helt op til toppen på kun 15 min.
 • Hvis du vil have en helt unik oplevelse, kan du tage en overnatning på toppen af fjeldet i Gaustatoppen Turisthytte. Der er dog kun 11 pladser, så bestil plads på forhånd.
Gaustatoppen, Norge
Tag vandreturen eller Gaustabanen op til skyerne ved Gaustatoppen.

Lofoten

Lofoten er et magisk sted at vandre. Med hundredvis af små øer, midnatssol og nordlys er Lofoten et sted helt for sig selv. Lofoten er fyldt med massevis af betagende vandreture, og det kan være svært at vælge nogle ud. Du kan f.eks. tage den 7,2 km lange rute over bjerget Ryten (1782 m) og tilbage igen, hvor du får en fantastisk udsigt ud over Fredvang og de forbundne øer for neden. Alternativt kan du gå den lidt nemmere rute over Torsfjord til den smukke sandstrand Kvalvika på bare 4,7 km.

Vær opmærksom på:

 • Der er ikke mange byer ved Lofoten. Det er faktisk kun Svolvær og Leknes, der har bystatus i Lofoten. Det betyder også, at der kan være langt mellem butikkerne. Hvis du skal i supermarkedet, er der dog små butikker, der har det mest nødvendige spredt ud på øgruppen.
Lofoten
Der findes ingen steder ligesom Lofoten med sine mange bjergrige klippeøer.
4.9/5 - (15 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *