Rengøring af telt (2024): Trin for trin guide til grundig rengøring af dit telt

i: Telte | 0

Rengøring af telt: Rengøring af dit telt er afgørende for om dit telt holdes i god stand, og er klar til din næste campingtur. Hvis du har et telt, så anbefaler vi at du mindst en gang om året gør det rent, alt efter hvor meget du bruger det.

En god huskeregel er, at hvis man rengør det regelmæssigt, forlænger man også levetiden for teltet. Vi guider dig her trin for trin til rengøring af dit telt.

Rengøring af telt

Hvorfor skal jeg rengøre mit telt?

Vi anbefaler at du rengøre dit telt regelmæssigt, for at bevare teltets stand i en længere periode.

Hvis teltet blot bliver pakket ned mens det stadig er beskidt, kan man risikere at teltet bliver slidt, og at der derfor let kan komme huller og skader på teltet, når det bliver pakket op og ned.

Det kan være en fordel, at rengøre sit telt efter brug for at bevare teltet i den bedste stand. Ved at holde teltet rent, sikre du også at få fjernet eventuelle bakterier i teltet.

Det er især i områder med høj luftfugtighed, da bakterier i disse områder ofte kan være noget mere udbredte.

Trin for trin guide til rengøring af telt

 1. Vask teltet i hånden: Brug en blød børste, opvaskeklud, mild sæbe eller teltrens til at vaske dit telt. På denne måde skåner du dit telt for hård vask, og dermed mindre slid. Du bør vaske teltet forsigtigt, da de fleste telte ofte er skrøbelige og er lavet af tyndt stof.
 2. Find en god måde at rengøre teltet på: Nogle vælger at pakke teltet ned, og sprede det ud på et område hvor der er plads til det, før man rengøre det, hvor andre rengøre det mens det er slået op. Du bør finde den måde at rengøre teltet på, som er lettest for dig. Der er fordele og ulemper ved begge metoder.
 3. Vask af teltet: Du bør bruge en meget blød børste eller en opvaskeklud, når du skal rengøre dit telt. Derudover er det vigtigt at du gør brug af en sæbe der er mild, eller eventuelt teltrens, for at skåne teltet mod hård vask. Derudover er det vigtigt at pointere, at brug af for meget vand kan skade teltets vandafvisende egenskaber. Brug derfor kun den nødvendige mængde vand.
 4. Spul teltet med vand: Det er vigtigt at spule teltet af for sæbe og snavs efter vask, da det kan skade teltets funktioner på sigt. Vi anbefaler dog ikke at bruge for meget vand eller for kraftig stråle fra vandslangen, da dette kan påvirke teltets vandafvisende egenskaber. Du kan også bruge en spand med rent vand og en klud.
 5. Tørring af teltet: Ligesom vasketøj, er det også vigtigt at du hænger teltet til tørre, inden du pakker det sammen igen. Hvis du ikke lader teltet tørre helt, kan du risikere at der dannes skimmelsvamp og anden beskadigelse af teltets materiale og egenskaber. Du kan med fordel hænge teltet til tørre på et tørrestativ i haven, eller fladt på græsplænen, såfremt vejret er til det.
 6. Imprægnering af teltet: Du kan efter teltet er blevet vasket og tørret overveje om det trænger til at blive imprægneret. Når teltet bliver imprægneret, betyder det med andre ord, at det bliver vandafvisende. Selvom teltet er vandafvisende, kan det godt trænge til at blive imprægneret af og til, hvis det er af ældre dato.

Se vores udvalg af telte og tilbehør

Fem gode råd til teltning

 1. Telt: Det er vigtigt, at vælge et telt der passer til dine behov. Overvej hvor stort teltet skal være, alt efter hvor mange personer i er. Tænk også over årstiden, som teltet skal bruges i.
 2. Placering: Vi anbefaler, at du finder et sted hvor det er jævnt og fladt at slå teltet op på, og det kan være en god ide, at det også er tørt for at undgå at der dannes kondens og fugt.
 3. Underlag: Det kan være en god ide at have et underlag til under teltet, for at undgå at der danner sig fugt. Det kan være et teltunderlag eller blot et helt almindeligt tæppe.
 4. Udstyr: Vi anbefaler, at man anskaffer sig et reperationssæt til teltet, hvis der skulle komme en revne eller andet i teltstoffet.
 5. Rengøring: Hvis du vil have, at dit telt skal holde så længe som muligt, er det vigtigt at du rengøre teltet efter brug.

Ofte stillede spørgsmål om rengøring af telt i 2024

Kan man vaske et telt?

Ja, du kan sagtens vaske et telt. Dog er der nogle forholdsregler du skal gøre dig, inden du begynder at vaske dit telt og dem gennemgår vi i denne guide.

Husk mild sæbe eller teltrens, med en blød børste eller klud. På denne måde skåner du bedst dit telt for eventuelle skader.

Hvor mange år holder et telt?  

Det er svært at sige præcist, hvor mange år et telt holder. Det kommer an på om teltet bliver passet på, og rengjort regelmæssigt.

Hvis du rengøre dit telt regelmæssig og er forsigtig mod det, kan teltet holde i mange år. Du kan med fordel imprægnere teltet af og til, for at fastholde teltets egenskaber.

Kan man sove i telt om vinteren?

Ja, hvis bare du er iført et godt sæt baselayer og det rigtige udstyr. Teltet skal gerne være mindst 3-sæsons, før det kan benyttes i vinterperioden. Du kan læse mere i vores guide til outdoor tur i vinterhalvåret.

Hvordan undgår man fugt i et telt? 

Du kan med fordel lægge et teltunderlag under, for at undgå at der dannes kondens i dit telt.

Vi anbefaler, at du så vidt muligt prøver at finde et tørt sted, at slå dit telt op på, da du på denne måde bedst undgår, at der dannes fugt inde i dit telt.

Hvor må man slå telt op?

Det er ikke alle steder der er fri teltning. Du kan med fordel læse Naturstyrelsens guide til fri teltning.

5/5 - (8 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *