Vandreudstyr – Guide til køb af vandreudstyr

i: Praktisk, Tips, Udstyr | 0

Vandring er mere populært end nogensinde før – og en god vandretur påkræver ofte det rigtige vandreudstyr. Med den seneste tids udvikling med coronavirus i Danmark er det forventeligt, at endnu flere vil tage på vandreture, teltture og generelt på outdoor ferier i Danmark. Derudover forventes det også at rejser og ferier til de nordiske lande også vil stige. 

Norge, Sverige og Islands fantastiske natur er kendt for mange danskere. Men særligt Danmark bliver ofte overset som værende fladt og kedeligt. Men det er ikke korrekt. I Danmark findes der mange fantastiske gå- og vandreture, eksempelvis kan du i vores artikel her læse om de syv mest populære vandreruter i Danmark eller Naturstyrelsens oversigt over vandreruter på linket her.

I denne artikel går vi igennem nogle af de overvejelser man bør have når man vælger vandreudstyr til ens tur. Disse overvejelser er nærmest universelle, og gælder således både om du er førstegangskøber der skal på sin første tur eller du er en garvet outdoor person.

Guide til vandreudstyr - Højland
Når du er på vandretur er der mange fede ruter både i Danmark og udlandet.

Valg af vandrerygsæk

De to ting man bør have først for øje når man vælger vandreudstyr, er ens vandrerygsæk og vandrestøvler. Når du vælger din vandrerygsæk er den altoverskyggende vigtigste ting, at vandrerygsækken skal vægtdistribuerer din vægt fra din ryg og skulder ned til dine ben. Dine ben vil altid være stærkere end din ryg. Derudover skal du overveje hvor teknisk din rygsæk skal være, dvs. hvor mange egenskaber, stropper og påspændingsmuligheder vandrerygsækken skal have. Herefter bør du naturligvis overveje designet af rygsækken, da din rygsæk skal være en vandremakker mange år frem. Og slutteligt skal du tage dit budget med ind i betragtningen.

Fire gode bud på vandrerygsække

Vandrestøvler til turen

Lige meget hvilken type af tur du skal på, så er vandrestøvler en af de vigtigste remedier at have med. Et par gode vandrestøvler kan således være sin vægt værd i guld og det er en del af dit vandreudstyr du skal have på plads på længere treks. Det at have dårlig sko på under vandringen kan føre til vabler og endda til skader hvis du skal gå på ujævnt terræn. Vi anbefaler dig derfor at du overvejer følgende:

  1. Terrænet du skal gå i
  2. Klimaet du skal gå i (varme får din fod til at hæve en halv størrelse)
  3. Længden af dine ture (hverdag eller lange flere-dages trek)
  4. Vægten på din vandrestøvle
  5. Pris / budget

Terrænnet har naturligvis meget at sige ift. hvilken type af vandrestøvle du skal benytte dig af. Går du på mere etablerede vandreruter, som caminoen (læs mere om caminoen her), kan du nøjes med mindre end hvis du går off-road terræn. Går du på etablerede ruter kan du med fordel vælge en lidt lettere støvle, som eksempelvis en Trespass Finley low-cut til mænd eller en Trespass Mitzi low-cut til kvinder. Disse vandrestøvler fylder også mindre i din rygsæk under backpacking rejser.

Med vandrestøvler på i ujævnt terræn

Skal du gå i meget ujævnt terræn kan du med fordel vælge en vandrestøvle med “høj kant”. Dette kunne eksempelvis være en Trespass Finley til mænd eller en Trespass Mitzi til kvinder. Disse typer af vandrestøvler med et “højt cut” er gode hvis du går med megen oppakning i din rygsæk og går på udfordrende eller ujævnt terræn.

Derudover bør du også tage vandrestøvlens vægt med ind i dine overvejelser. Hvis du skal gå meget lange vandreture, eller du er ude efter det mest letvægtige setup, så bør du overveje at finde en letvægtsstøvle. Her kan eksempelvis en high-cut DLX vandrestøvle være et godt bud.

Derudover spiller klimaet også en rolle i dit valg af vandrestøvler. Hvis du går vandreture i varme klimaer, så skal du i højere grad tænke på at have et par åndbare støvler. Skal du gå i vandreture i eksempelvis Danmark kan du forberede dig på regnskyl hvis det er i foråret eller efteråret. Vælg derfor en vandrestøvle der er vandafvisende.

Populære vandrestøvler

Se herunder nogle af vores aktuelle tilbud på vandrestøvler, alle i populære modeller til både mænd og kvinder.

-52% Vandrestøvler til dame - Trespass Blair
Trespass
Vandrestøvler til dame – Trespass Blair
439 kr
  • Vinterstøvle i moderne design
  • Vandtæt og åndbar Tres-Tex membran
  • Ankelstøttende samt polstret krave og tunge
  • Formstøbt fodseng
  • Skridsikker gummi ydersål
  • Komfortabel indersål af EVA
  • Mellemsål som stødabsorberer
  • Imiteret pelsforing
  • Farve: Cognacbrun
-56% Vandrestøvler - Treklife Hiker mid-cut
Treklife
Vandrestøvler herre – Treklife Hiker mid-cut
399 kr
  • Vandrestøvler til outdoor og backpacking
  • Mid-cut design for øget ankelstøtte
  • Vandtæt og åndbar membran
  • Skridsikker gummisål
  • Formstøbt indersål
  • Dobbelt-hook snørebånd
  • Overdel i softshell
  • Farve: Sort
-43% Vandrestøvler til mænd – Finley low-cut
Trespass
Vandrestøvler til mænd – Finley low-cut
399 kr
  • God og solid vandrestøvle til herre
  • Low-cut model for øget fleksibilitet
  • Vandtæt og med åndbar membram
  • Mesh forring for øget komfort
  • Front og hæl beskyttelse for øget levetid af støvlen
  • Helårsstøvle
-44% Vandrestøvler til kvinder – Mitzi – Brun
Trespass
Vandrestøvler til kvinder – Mitzi – Brun
449 kr
  • God og solid vandrestøvle til kvinder
  • Flot design fra engelske Trespass
  • Mid-cut model med høj ankelstøtte
  • Vandafvisende design med åndbar membram
  • Polstring for øget komfort
  • Front og hæl beskyttelse for øget levetid af støvlen
  • Gummibund giver øget greb under trekking
  • Indersål af formstøbt EVA
  • Helårsstøvle

Sovepose til vandring og trek

Skal du overnatte i naturen behøver du en sovepose. Soveposen er derfor en essentiel del af dit vandreudstyr. Når du vælger soveposen bør du bl.a. overveje:

  • Type af sovepose
  • Vægt
  • Pakkevolumen
  • Temperaturangivelse
  • Pris

Soveposer er som udgangspunkt unisex. Der er derfor ikke grund til at vælge en hunkøn eller hankøns sovepose som “type” af sovepose. Dog anbefaler vi at man i sin overvejelse af typen af sovepose, tager ens tur i betragtning. Bliver der koldt? Er det en sommeraften? Dette har betydning for den temperatur, også kaldet komforttemperatur, som du skal vælge sovepose ud fra. Dette kaldes også sæsoner, hvor 1 sæson er en sommer sovepose, og en 4 sæsons sovepose er en vinter sovepose. Du kan læse mere om komforttemperatur m.m. i vores uddybende artikel om soveposer på linket her.

Derudover så skal du overveje vægten af din sovepose samt pakkevolumen. Pakkevolumen referrer til pakkestørrelsen, og da næsten alle soveposer kommer med kompressionspose, vil det betyde at du kan pakke din sovepose sammen så den fylder mindst muligt.

Herunder er tre gode bud på soveposer til vandreturen.

Vandrestave til vandreture

Om man har brug for en vandrestav er forskelligt fra person til person, men det er for mange en fast del af deres vandreudstyr. For nogle kan det hjælpe meget med stabiliseringen på ujævnt terræn, eller hvis man har tidligere skader.

Når du vælger din vandrestav er det vigtigt den er justerbar, er lavet i et hårdført materiale samt at den er letvægtig.

Engelske Yellowstone har lavet et par justerbare vandrestave i deres Peak model til kun 199,-. Se vandrestavene her.

Kogegrej og stormkøkkener til vandreturen

Skal du på vandretur og vil gerne lave mad ude i naturen er der flere muligheder. Den mest populære mulighed er svenske Trangia og deres stormkøkkener. Svenske Trangia er for mange synonymet med outdoor og backpacking. Se vores udvalg af Trangia sæt her.

Derudover findes der også kompakte brændere, de såkaldte flash komfurer. En flash brænder en quick brænder, hvilket betyder den kan varme vand op til suppe, gryderet eller bare varm te utrolig hurtigt.

Fastboil - 1.1. liter - Flash komfur
Fastboil 2 fra skotske Highlander er en quick brænder, som lynhurtigt kan lave mad eller varme drikke på turen..

Gode råd til at få en endnu bedre vandreture – også din første tur

Vi forventer, at der i de kommende år vil komme markant flere ud på vandreture i Danmark og Norden. Er det en af dine første vandreture, så start ud med at hvor længe du gerne vil være afsted. Ofte er en endagstur nok for førstegangs vandrende.

Overvej dit fitness-niveau

Når du planlægger din første vandretur så tag dit nuværende fitnessniveau med i overvejelserne. Specielt første gang du vandre skal du lave en ærlig overvejelse om din nuværende form, så du ikke planlægger en for lang og udmattende rute – og dermed ikke nyder turen og udsigten.

Undersøg klimaet hvor turen går hen

Husk klimaet når du rejser. Tjek vejrudsigten. Er vejret koldt så juster med korrekt påklædning. Eksempelvis er det en god ide at have regntøj med for en sikkerhedsskyld – hvor sammenfoldeligt regntøj altid er godt at have med i tasken. Derudover så anbefaler vi at du bruger en pakkeliste, så du sikre du har det hele med. Se vores bud på en adventure pakkeliste her.

FAQ omkring valg af vandreudstyr

Hvordan vælger man det rigtige vandreudstyr?

Du bør overveje både typen af vandretur, klimaet hvor du skal hen, længden af din tur og dit budget for udstyret.

Hvilket vandreudstyr er det vigtigste til vandreturen?

På vandreturen tager man typisk en vandrerygsæk, vandrestøvler, funktionelt tøj og muligvis en vandrestav .

Hvordan vælger jeg de bedste vandrestøvler?

Ved valg af vandrestøvler så overvej terrænnet du skal gå i, klimaet (varme får din fod til at hæve), længden af turen, vægt og dit budget.

5/5 - (3 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *