Bikepacking: Drømmer du om at opleve verden på en anderledes måde end du måske er vant til? Bikepacking er en form for cykelferie, hvor man tager på en længere tur og overnatter i det fri undervejs.
Med bikepacking kommer du til at opleve og udforske steder på en ny og meget unik måde, hvor du har meget frihed til selv at styre din rute. Vi guider dig i denne artikel til den bedste tur med bikepacking.
Hvad er bikepacking?
Bikepacking er en cykelferie, hvor man har oppakningen spændt fast til cyklen og evt. med en rygsæk på ryggen. Når du tager på bikepacking, tager du ofte på en længere cykelferie med overnatning og oplevelser i det fri.
Bikepacking er en meget populær form for ferie, da du har virkelig meget frihed, og du kan tage alle de stop undervejs, som du har brug for.
Bikepacking er ift. den klassiske cykelferie, lidt mere offroad og ude i naturen, hvor du på en almindelig cykelferie for det meste cykler på vejen eller på cykelstier.
Hvornår er det bedst at tage på bikepacking?
Det er en meget god ide at undersøge vejret, inden man planlægger sin bikepackingferie. Vi anbefaler dog, at tage afsted fra foråret og frem til tidlig efterår.
Dog kan det være en god ide, at vælge de varmeste sommermåneder fra, da det hurtigt kan blive alt for varmt i denne periode. Det kommer dog også an på, om du vil på bikepacking i Danmark eller udlandet, da klimaet variere meget alt efter landet.
Bikepacking er ofte for farligt i vinterperioden, da der ofte er sne og glatte veje, og man derfor er meget udsat for at vælte, når man cykler med alt sit udstyr.
Fem gode råd til bikepacking
- Planlæg ruten: Det kan være en god ide, at planlægge en nogenlunde rute inden man tager afsted. Dog anbefaler vi ikke at lægge alting fast inden, da meget kan ændre sig undervejs.
- Udstyr: Det er vigtigt at have det rette udstyr med, når man skal på bikepacking. Du kan fordel læse vores pakkeliste til bikepacking igennem.
- Minimer vægten: Det er en god ide at minimere vægten så meget som muligt, når man skal bikepacke. Derfor bør du udelukkende pakke det mest nødvendige til turen.
- Træn op: Vi anbefaler at man træner op til en bikepacking tur, da det ofte er fysisk hårdt. Det er en god ide at starte med kortere ture.
- Vind og vejr: Det kan være en god ide, at tjekke op på vejret, inden du tager afsted. Det bedste tidspunkt for cykelferier er i foråret, hvor solen skinner fra en skyfri himmel.
Overnatningsmuligheder
Der er mange overnatningsmuligheder på din bikepackingtur, uanset om du vil sove i telt, overnatte i shelter, eller hellere vil sove indendørs på et vandrehjem eller et hotel.
Telt
Når du overnatter i telt, er du tæt på naturen, og har frihed til at vælge hvor du vil overnatte. Det er også en meget billig form for overnatning, da du blot skal medbringe et telt. Det er også en af de mest populære overnatningsformer, når man er på bikepacking tur.
Shelter
Shelter er også en anden populær overnatningsmulighed, som bliver mere og mere populært. Dog kræver det også en vis form for planlægning inden afgang, da man skal undersøge, hvilken shelter og hvor man skal tilbringe natten. Dog er shelterovernatning også en meget unik overnatning.
Vandrehjem/hotel
Hvis du er mere til overnatning indendørs, kan du vælge at sove på vandrehjem eller hotel. Vandrehjem er ofte lidt billigere end hotel. Dog har du på vandrehjem mulighed for at møde andre bikepackere, da mange ofte vælger en billigere løsning end at overnatte på hotel.
Du bør altså overveje hvilken form for overnatning du ønsker, inden du begiver dig ud på din tur. Hvis du vælger at overnatte i telt, kræver det også lidt mere oppakning på cyklen, da teltet også skal med.
Hvis din rute derimod er planlagt ud fra hvor der er overnatningsmuligheder på vandrehjem eller hoteller, så kræver det lidt mindre oppakning af udstyr.
Se vores store udvalg af soveudstyr
3 populære bikepacking ruter
På tværs af Island – Oplev lavamarker, gletsjere og unik landskab (568 km)
Dette er en virkelig smuk cykelrute på Island, som tager dig gennem nogle af landets smukkeste landskaber, heriblandt lavamarker, gletsjere og virkelig smukke udsigter.
Ruten er cirka 568 kilometer lang, og tager 7-10 dage at gennemfører, alt efter fart og niveau. Ruten er kendt for sit meget udfordrende terræn, samt uforudsigeligt vejr.
Det anbefales at denne rute cykles med mountainbike, da terrænet til tider kan være meget ujævnt.
Gennem højlandet i Skotland – Storslåede udsigter og unikt landskab (340 km)
Unik cykelrute i Skotland med storslåede udsigter og en virkelig smuk natur. Ruten starter i byen Inverness og slutter i Glasgow, som er Skotlands største by.
Ruten er cirka 340 kilometer lang, og kan cykles på et par dage. Hvis man ønsker at gøre stop i de mindre landsbyer undervejs fra Inverness til Glasgow, bør man dog som minimum sætte en uges tid af til denne rute.
Denne rute er bedst at kører på mountainbike eller en meget robust cykel, da terrænet er omskifteligt med asfaltstier og veje, men også grusstier og offroad.
Fra grænsen til Wales gennem England og til det Irske hav (170 km)
Denne rute er virkelig en smuk og unik cykelrute, som strækker sig fra grænsen til Wales gennem England og slutter ved det Irske hav.
Ruten er cirka 170 kilometer lang, og tager blot et par dage at cykle. Nogle vælger også at cykle ruten på en enkelt dag, men vi anbefaler at dele ruten op til 4-5 dages cykling.
Ved at vælge lidt flere dage, har du mere tid til at udforske på egen hånd. Vi anbefaler at du cykler denne rute på mountainbike, da meget af ruten er offroad.
Cykelferie i Danmark
En af fordelene ved at vælge cykelferie i Danmark, er at vi har et meget veludviklet stisystem. Derudover er der også mange overnatningsmuligheder i form af shelters, teltpladser, vandrehjem og hoteller m.m.
Hvis du vælger at tage på bikepacking i Danmark, og du ikke ved hvilken rute du skal tage på, så kan vi med fordel anbefale at tjekke De Nationale Cykelruter ud hos Naturstyrelsen.
Danmark byder på en meget smuk natur, og har derudover også nogle virkelig smukke cykelruter. Der findes cykelruter i alle niveauer, uanset om man er nybegynder eller erfaren.
Pakkeliste til bikepacking
- Cykel og cykelhjelm
- En rygsæk (evt. en rygsæk med drikkesystem)
- Telt (hvis du skal sove i telt)
- Sovepose og liggeunderlag
- Køkkenudstyr (f.eks. stormbrænder, tallerken, bestik)
- Tøj efter vejret
- Drikkedunk
- Solbriller, hat og solcreme
- Førstehjælpssæt
- Værktøj til cyklen
- Telefon + oplader (evt. en powerbank)
- Toiletgrej
Udstyr til din bikepacking tur
Ofte stillede spørgsmål om bikepacking i 2024
Det er vigtigt at have det rette udstyr med, når man skal på cykeltur. Dette indebærer bl.a. cykel og cykelhjelm, drikkedunk og væske, en god rygsæk, solbriller, værktøj til cyklen mm.
Det er vigtigt at have behageligt, åndbart og strækbart tøj på, når man skal på cykeltur. Husk også cyklehjelm, cykelhandsker og solbriller.
Vi anbefaler, at man et par timer inden afgang, spiser et måltid som er rig på kulhydrater og protein. Det er også en god idé at drikke en masse vand og spise frugt løbende.
Skriv et svar